Üniversiteler el yakıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2005 14:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-Eğitim Senin yaptığı araştırma; bir üniversite öğrencisinin aylık maliyetinin 599 milyon ile 1 milyar 350 milyon lira arasında olduğunu ortaya koydu

Üniversite öğrencilerinin okula ilk adımlan ve aylık harcamalarına ilişkin yapılan bir araştırma, üniversiteli olmak için artık kalın bir cüzdana sahip olmanın gerektiğini gösterdi.

Türk-Eğitim Sen'in üniversite öğrencileri ve çalışanları üzerine yaptığı araştırma, her iki grubun da ekonomik açıdan zor durumda olduğunu ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre, şehir dışında ikamet eden bir öğrencinin üniversiteye ilk adımı atmasının maliyeti, harç ücreti, yurt, yol, sosyal faaliyet, yemek, ders araç-gereçleri, kitap masrafı dahil l milyar 604 milyon lira ile 2 milyar 521 milyon lira arasında değişiyor. Eğer öğrenci ikinci öğretimde okuyorsa, o zaman üniversiteye
ilk adımın maliyeti daha da yükseliyor. Örneğin, Mühendislik-Mimarlık Fakültesinde okuyan ikinci öğretim öğrencisinin üniversiteye ilk adımı atmasının maliyeti 2 milyar 632 milyon Ura ile 3 milyar 195 milyon lira arasında yer alıyor.

? Rakamlar yükseliyor

Araştırmanın diğer bir sonucu ise, hiç bir gelire sahip olmayan ailesinin ikamet ettiği şehrin dışında öğrenimini sürdüren bir üniversite öğrencisinin aylık maliyetinin 599 milyon lira olması. Bu maliyetin içinde barınma, yiyecek, ulaşım gibi temel ihtiyaçlar yer alırken, eğer öğrenci kendini geliştirmek için yabancı dil ve bilgisayar kursuna gidecekse o zaman rakam l milyar 350 milyon liraya kadar çıkıyor.

? Durum vahim

Araştırmada, üniversitelerimizde görev yapan üniversite çalışanlarının durumu da oldukça vahim. Bilim üretmesi beklenen kadrolar, ekonomik sıkıntı içinde hayatlarını sürdürüyor. Devlet üniversitelerinde görev yapan kıdemli bir profesörün maaşı bin 471 dolar iken, ABD'de 12 bin-15 bin dolar, AB ülkelerinde ise 10 bin-20 bin Euro arasında bulunuyor. Yine ülkemizdeki birinci derecedeki bir doçent 980 dolar alırken, ABD'de 8 bin-15 bin dolar, AB üyesi ülkelerde ise 6 bin-12 bin Euro arasında ücret alıyor. Birinci derecede bir öğretim görevlisinin maaşı Türkiye'de 628 dolar iken, ABD'de 5 bin-8 bin dolar, AB üyesi ülkelerde de 5 bin-8 bin 500 Euro arasında değişiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber