Trafik cezalarında vatandaşa 10 kuruşluk kıyak!

Haber Giriş : 21 Mayıs 2005 10:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42


Milletvekili, hakim ve savcılara trafik polisinin ceza kesmeyeceği yönünde tanınan ayrıcalığın ardından vatandaşa da küsurat kıyağı geldi.

Maliye Bakanlığı trafik polisince kesilen cezaların küsuratlarını kaldırdı. Buna göre, zorunlu mali sigortasını yaptırmadan trafiğe çıkan araçlara 83,10 Yeni Türk Lirası (YTL) yerine 10 yeni kuruşluk indirimle 83 YTL trafik cezası, sürücü belgesi olmadan araç kullananlara 188,30 YTL yerine 188 YTL trafik cezası kesilecek. 1 YTL'nin altında kalan küsurat vatandaştan tahsil edilmeyecek. Asker, sivil hakim, savcılar, milletvekili ve diplomatlara geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı, trafik polisinin ceza kesemeyeceğini belirtmişti. Bakanlığın çalışması bu kişilere trafik dokunulmazlığı sağlamıştı. Şimdi de vatandaşa trafik cezalarında küsurat kıyağı geldi. Küsurat kıyağı, 27 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5083 sayılı kanunun ikinci maddesinin sonuna eklenen ?İlgili kanunları gereğince uygulanacak adli ve idari para cezalarının hesaplanmasında ve ödenmesinde, 1 YTL altında kalan tutarlar dikkate alınmaz.? fıkrası ile sağlandı. Uygulama bu ayın başından itibaren başladı. Küsuratları kaldırılan trafik cezalarından bazıları şöyle: Muayene süresini geçirmek veya yaptırmamak: 45,80 YTL. Hız sınırlarını yüzde 30'a kadar aşmak: 92,40 YTL. Araç kullanırken sürücü belgelerini yanında bulundurmamak veya gereken durumlarda yetkililere göstermemek: 92,40 YTL. Uyuşturucu veya keyif verici madde alarak araç kullanmak: 760,90 YTL. Taşıma sınırı üzerinde yolcu almak: 45,80 YTL. Trafik polisinin uyarı ve işaretlerine uymamak: 45,80 YTL. Hız sınırlarının çok altında araç sürmek: 45,80 YTL. Kırmızı ışıkta geçmek: 92,40 YTL. Park yasağı bulunan yerlere park etmek: 45,80. Trafiği aksatacak veya tehlikeye düşürecek şekilde şerit değiştirmek: 92,40 YTL. Döner kavşaklarda dönüş-geriye dönüş kurallarına uymamak: 45,80 YTL.

Hakime ayrıcalık Yargıtay kararı

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, haftalık bilgilendirme toplantısında gazetecilerle bir araya geldi. Toplantının ardından soruları cevaplayan İsmail Çalışkan; savcı, hakim, milletvekili gibi meslek gruplarına trafik cezası uygulanmasıyla ilgili Yargıtay'ın ceza tutanağı düzenlenemeyeceğine dair kararı bulunduğunu, Adalet Bakanlığı'nın da bu doğrultuda görüş bildirdiğini vurguladı. Çalışkan, savcı ve hakimlerin trafik kurallarını ihlal etmesi durumunda cezai işlem yapılmadan durumun bir tutanakla kurumlarına bildirileceğini söyledi. Öte yandan TBMM Genel Sekreter Vekili Ali Osman Koca, milletvekillerinin İçişleri Bakanlığı'ndan hiçbir imtiyazlı uygulama talebinde bulunmadıklarını ve genelgede milletvekillerinin adının geçmediğini savundu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber