'Eşit katsayı' da eğitim teklifinde

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Şubat 2012 08:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Temel eğitim sistemini ?kesintisiz'den ?kademeli' hale getiren Ak Parti teklifinde, üniversiteye girişte uygulanan ?farklı katsayı'ya son veren ?eşit katsayı' maddesi de var

BAHAR ATAKAN Ankara

Ak Parti iktidarınca hazırlanan ?yasa teklifi? ile temel eğitim sistemi ?sil baştan yeniden düzenlendi. Yeni sistemde, kesintisiz eğitim ?kademeli' hale gelecek, kapatılan ?ortaokullar' yeniden başlayacak.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve bazı vekillerin, İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa teklifi, perşembe günü TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda görüşülecek. Teklifin, gelecek hafta TBMM'de ele alınarak yasalaştırılması hedefleniyor. Teklif, zorunlu eğitimin (4+4+4) şeklinde uygulanmasını içeriyor. 25 maddeden oluşan teklif, Rize Üniversitesi'nin adının ?Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi?, Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi'nin adının ise ?Abdullah Gül Üniversitesi? olarak değiştirilmesi ile FATİH Projesi ile ilgili düzenlemeleri de kapsıyor.

Halen kesintisiz ve zorunlu olarak sürdürülen 8 yıllık ilköğretim; teklife göre, iki ayrı kademeye ayrılacak. İlk 4 yıl ?1. kademe?, ikinci 4 yıl ?2. kademe? olacak. 2. kademe ilköğretim okulları ortaöğretim programlarıyla ilişkilendirilecek. İlköğretimin 1. kademesi sonrasında hangi programların açık öğretimle ilişkilendirileceği ve zorunlu eğitim kapsamına alınacağı Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek. Bu düzenleme, zorunlu temel eğitim olan 4. sınıftan sonra öğrencilerin ?açık öğretime? yönelmesine neden olabilecek. 4. sınıftan itibaren ?örgün eğitimi? ortadan kaldıracak bu düzenlemeyle isteyen öğrenciler hem açık öğretime, hem de Kuran kurslarına aynı anda devam edebilecek.

Ortaöğretim diploması

Ortaöğretim kurumları, ilköğretim kurumlarından sonra 4 yıllık zorunlu öğretim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları olacak. Bu okulları bitirenlere ortaöğretim diploması verilecek. 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasının başlangıç tarihine Bakanlar Kurulu karar verecek. Mecburi ilköğretim çağı 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsayacak.

Teklif içerisinde dikkat çeken bir diğer değişiklik ise üniversiteye girişte uygulanan katsayı düzenlemesine ilişkin oldu. YÖK Kanunu'nun 45. maddesinde yer alan katsayı düzenlemesi teklif içine alınarak YÖK'ün ?tek başına katsayıları düzenleme yetkisi elinden alındı. Teklifte öngörülen düzenleme yargı kararlarının da önüne geçilmesi anlamını taşıyacak. 28 Şubat sürecinde, 8 yıllık kesintisiz eğitim uygulaması ile birlikte eğitim alanında getirilen en önemli yenilik, farklı katsayı uygulaması olmuştu. Uygulama, bugüne kadar defalarca yargıya taşındı. YÖK, Danıştay kararları doğrultusunda katsayıları sürekli değiştirmek durumunda kaldı. Katsayılar son olarak ?0.12? olarak hem alan içi hem alan dışı tercih yapanlar için sabitlendi.

Kesintisiz, mesleki eğitime darbe vurdu

TEKLİFİN gerekçesinde ?kesintisiz' eğitimle ilgili çarpıcı eleştiriler yer aldı. Gerekçede şunlar kaydedildi: ?Zorunlu eğitimin kesintisiz gerçekleştirilmesi, sağlıklı ve verimli bir eğitim ortamının oluşturulması adına ciddi sorunlara neden olmuş ve olmaktadır. 6 yaşındaki çocuklar ile 13-14 yaşlarındaki öğrencileri bahçe, koridor, kantin, okul servisi gibi pek çok ortak yaşam alanını paylaşmak zorunda bırakmak, özellikle küçük yaştaki öğrencilerin ciddi psiko-sosyal bozukluklar yaşamasına zemin hazırlamaktadır. Kırsal bölgelerdeki aileleri kesintisiz eğitimden şikayetçi. Kesintisiz eğitim mesleki eğitime de darbe vurdu. Mesleki eğitimin desteklenmesi, geliştirilmesi ve özendirilmesi için de katsayı farklılaştırılmasının kaldırılması gereklidir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber