KİK'teki yolsuzluğun şifresi: Doktor raporu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Şubat 2012 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Milyarlarca lira değerindeki ihalelerde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla geçtiğimiz hafta başlatılan operasyonda 21 kişi gözaltına alınmıştı.Mahkemeye sevk edilen 16 kişiden 12'si tutuklanmıştı. Çankırı'daki temizlik ihalesinde usulsüzlük yaptığı ileri sürülen M.B.'nin eski KİK Başkan Yardımcısı A.K. ile bağlantısının tespit edilmesi üzerine soruşturma ilerlemişti. KİK'e itirazda bulunan ya da kazandığı ihale şikâyet edilen şirketler lehine rapor hazırlandığı 2,5 yıl süren teknik takip sonucunda tespit edildi.

Teknik takip sonunda 800 sayfalık fezleke hazırlandığı öğrenildi. Fezlekede rüşvet ve yolsuzluğun boyutu gözler önüne serildi. A.K.'nın rüşvet miktarını işin niteliğine göre belirlediği, şirket sahipleri ile A.K. ve raportörler arasında geçen konuşmalarda şifreli sözcüklerin kullanıldığı tespit edildi. Buna göre A.K. 'profesör' olarak adlandırılırken raportörlere 'hekim' ve 'doktor' denildi. Hazırlanan lehte raporlara ise 'doktor raporu' denilerek teknik takipten kaçılmaya çalışıldı.

Polisin evlere yaptığı baskında ise çok sayıda para ile rüşvet çarkını ortaya çıkaracak nitelikte belgeye el konuldu. Rüşvet olarak gönderilen hediyelerin kargo ve fatura belgeleri de dosyaya girdi. Çantalarla KİK'e gelen firma yetkililerinin çantasız çıktığı da teknik takip sonucu fotoğraflara yansıdı.

Şüphelilerden B.Ö. ile iş ortağı Ş.K. arasındaki konuşmalarda bir kamu ihalesini almak için verilen 20 bin lira rüşvet kayıt altına alındı. Ortaklardan Ş.K.'nın rüşvete rağmen ihalenin iptal edilememesi üzerine ettiği küfürler de tapelerde yer aldı.

B.Ö.: Ama yapacağımız ama o zaman niye bize getirdi? Bize bulaştılar. Abi, o zaman böyle olmaz ki yani...

Ş.K.: Bula tabii yaa, yani iş sende kalırsa biz yaptık diye verdik...

Ş.K.: Öbür abi, abimiz Kırşehirliydi dimi?

B.Ö.: Hee. Yok Çankırılı!

Ş.K.: Çankırı, Çankırı pardon ya karıştırdım tamam

B.Ö.: He Çankırılı abi. O akşamki görüştüğün adamın hemşerisi...

Ş.K.: Tamam tamam!

B.Ö.: O da Çankırılı biliyorsun dimi?..

Ş.K.: Tamam. Biliyorum biliyorum canım, o abimiz de Çankırılı.

B.Ö.: Hee ..... Doktor yani uzman doktor da Çankırılı, profesör de...

Ş.K.: Tamam!

Başka iki kişi arasındaki görüşmeler ise şöyle:

Zerrin: B.Ö. bey beni bir acil arasın diyor, raporu ne yaptı diyor, doktor raporunu diyor.

Okan: Tamam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber