Şemdinli davasında gerekçeli karar açıklandı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2012 18:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde Umut Kitapevi'nin bombalanmasına ilişkin davada sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve itirafçı Veysel Ateş hakkında verilen 39 yıl 10 ay 27'şer günlük cezanın gerekçeli kararı açıklandı.

Gerekçeli kararda mahkemenin süreci ile ilgili bilgiler verilirken, sanıklar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile Veysel Ateş'in yargılama sürecinde herhangi bir pişmanlık göstermediklerinin anlaşıldığı belirtildi.

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Umut Kitabevi'nin bombalanmasına ilişkin dava kapsamında Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi 353 sayfalık gerekçeli kararını açıkladı. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti; "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "suç işlemek için kurulmuş örgütün üyesi olmak", "suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla ve tasarlayarak insan öldürmeye teşebbüs", "suç işlemek için kurulmuş ve silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla insan öldürmek", "suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla kasten yaralama" suçlarından yargılanan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş'e, 10 Ocak 2012 tarihinde yapılan duruşmada 39 yıl 10 ay 27'şer gün ağır hapis cezası vermişti. Mahkeme heyetinin yaklaşık kararın ardından 353 sayfalık gerekçeli kararını da açıkladı. Gerekçeli kararda Anayasa'nın bazı maddelerine vurgu yapılarak, "Hukuk devleti kişilere onurlu ve özgürce yaşayabilecek koşullar sunmayı hedef edinmiştir. Anayasamızın 2. maddesine göre demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan tüm bireylerin Anayasa ve yasaların çizdiği sınırlar içinde barış içinde yaşama hakkı vardır. Anayasa Mahkemesi'nin birçok kararında da belirtildiği gibi hukuk devleti bütün eylemlerinde hukuk kurallarının egemen olduğu devlettir. Bu bağlamda hukuk devleti kamu güvenliğini, kamu düzenini, huzuru, toplumsal barışı ve suç işlenmesini engellemek için gerekli tedbirleri almalıdır. Ancak bunları yaparken Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan temel hak ve özgürlükleri zedelememek ve hatta korumak zorundadır. Doğaldır ki devleti oluşturan tüm kurumlar ve kamu görevlilerinin öncelikli görevi bu olmalıdır. Anayasamızın 5. maddesinde açıkça bunu emretmektedir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 3üncü maddesinde; herkesin yaşama, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkına sahip olduğu belirtilmiş Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 2. maddesinde de bu husus tekrarlanmıştır." denildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bazı kararları ile Susurluk davasına da atıfta bulunulan gerekçeli kararda, tanık ifadelerine, terör örgütü PKK itirafçılarının verdikleri ifadelere, olaydan sonra ilçe halkının devletten beklentilerine ilişkin medyada yer alan haber ve yorumlara da uzun uzun yer verildi. Olay yerinde ele geçirilen 2 adet ateşleme tertibatı sökülmüş el bombasının sanıklarca suçta kullanılmak üzere hazırlandığı; sanıklar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'in yargılama sürecinde herhangi bir pişmanlık göstermediklerinin anlaşıldığı, sanıklara atılı suçların olası kastla işlendiğinin anlaşıldığı vurgusu yapıldı.

Kararda, şöyle denildi: "Yapılan yargılamada toplanan deliller sonucunda, Hakkari İl Jandarma Alay Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğünde görev yapmakta olan sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'in olay tarihinde suç örgütünün üyesi PKK itirafçısı sanık Veysel Ateş ile normal iştirak iradesini aşan örgütsel birliktelikle hukuk dışı/keyfi yollarla terörle mücadele etmek olarak kabul edilen amaçla TCK'nın 220'inci maddesi kapsamında oluşturulan silahlı suç örgütünün üyesi olarak ve amaçları doğrultusunda, Şemdinli ilçesinde Umut Kitabevi isimli iş yerini işleten Seferi Yılmaz'ı öldürmeye karar verip bu doğrultuda amaçlarını gerçekleştirmek için el bombası kullanmayı da planlayıp malzemeyi temin ederek olay mahalline gittiği, araçlarını Seferi Yılmaz'a ait kitapevinin bulunduğu pasajın açıldığı cadde üzerinde ve olay yerine yakın bulunan bir siyasi partinin ilçe binasının önüne park ettikleri, sanık Veysel Ateş'in önceden temin edilen 2 adet el bombasını alarak pasaja girip planlandığı şekliyle Seferi Yılmaz'ı öldürmek amacıyla ticari bir işletme olan ve iş yerini işleten, dışında başkalarının da bulunması kuvvetle olası ve mümkün olan kitabevine bombaları atması neticesinde maktul Mehmet Zahir Korkmaz'ın ölmesine, Metin Korkmaz'ın ise yaralanmasına neden oldukları, Seferi Yılmaz'ın ise yara almadan kurtulduğu, bu suretle ona karşı olan eylemin tasarlayarak öldürmeye teşebbüs aşamasında kaldığı anlaşılmıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber