DSİ: Danıştay kararı nedeniyle HES inşaatları denetlenememekte

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Şubat 2012 17:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Adana Kozan'da Köprü Barajı'nda yaşanan patlama sonrası bazı haberlerde, barajı inşa etmekte olan firmalar anılmadan kurumlarının suçlu ilan edilmesinin düşündürücü olduğunu belirtti.

Açıklamada, "Danıştay'ın yürütmeyi durdurmasının ardından HES'lerin inşaatları Su Yapıları Denetim firmaları tarafından denetlenememektedir. Köprü Barajı ve HES'de meydana gelen elim kaza, HES inşaatlarının Su Yapıları Denetim firmaları tarafından denetlenmesinin ne kadar önemli olduğunun açık göstergesidir." denildi.

DSİ Genel Müdürlüğü, Kozan'daki Köprü Barajı'nda meydana gelen kazanın sorumlusu olarak DSİ'nin gösterilmesi nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "29.02.2012 tarihinde birçok Basın ve Yayın Kuruluşunda 24.02.2012 tarihinde Adana ili Kozan ilçesi sınırları içerisinde 4628 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında özel sektör tarafından inşa edilmekte olan Köprü Barajı'nda meydana gelen kazanın sorumlusunun Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olduğu yönünde haberler yayımlanmış olup bu sebeple aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür."

"SORUMLULAR YARGI SÜRECİ NETİCESİNDE ORTAYA ÇIKARILARAK CEZALANDIRILACAKTIR"

Öncelikle sorumlusu kim olursa olsun meydana gelen üzücü kazada hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet kederli ailelerine ve yakınlarına başsağlığı dilenen açıklamada, "Halen kayıp olan işçilerimizin ise bir an evvel bulunmasını temenni ediyoruz. Kazada sorumluluğu bulunanlar, devam etmekte olan yargı süreci neticesinde ortaya çıkarılarak gerekli cezaları alacaklardır." denildi.

"1954 YILINDAN BU YANA 706 BARAJ İNŞASINDA BU KAZAYA BENZER BİR KAZA MEYDANA GELMEMİŞTİR"

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün, 1954 yılından bu yana 706 adet barajı inşa ederek vatandaşların hizmetine sunduğuna dikkat çekilen açıklama şöyle devam etti: "Bu süre zarfında inşa edilen hiçbir barajımızda ne inşaat sürecinde ne de işletme aşamasında 24.02.2012 tarihinde vuku bulan kazaya benzer bir olay meydana gelmemiştir. DSİ sorumluluğunda hayata geçirilen projelerde kurumumuzun teknik bilgi ve deneyimi benzer kazaların olmasına imkân tanımamıştır. 2003 yılında, ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik koşullar ve su potansiyelimiz dikkate alınarak Su Kullanım Hakkı Anlaşması Yönetmeliği yürürlüğe sokulmuş ve hidroelektrik enerji projelerinde özel sektörün önü açılmıştır. Böylelikle özel sektör firmaları hidroelektrik santraller inşa etmeye başlamış ve bunun sonucunda inşa edilen su yapılarının denetlenmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Bu zorunluluğa istinaden Su Yapılarının denetlenmesi amacıyla "Su Yapıları Denetim Hizmetleri Yönetmeliği" 15.08.2009 tarih ve 27320 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ancak yönetmeliğin yürütmesi Danıştay tarafından verilen ara kararlarla durdurulmuştur."

Danıştay'ın kararı sonrası 6200 sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un 2. maddesi ile 6111 Sayılı Kanunla 4628 Sayılı Kanun'un Geçici 14. maddesinin 1. fıkrasına eklenen (f) bendine istinaden ve Danıştay'ın ara kararları gözönünde bulundurularak ilgili bakanlıklar ile EPDK'nın görüşülerek hazırlanan yeni Su Yapıları Denetim Hizmetleri Yönetmeliği'nin 13.05.2011 tarih ve 27933 Sayılı Resmi Gazete'de yürürlüğe girdiği bildirildi. Fakat, bu yönetmeliğin yürütmesini durdurulması ve iptali talebiyle Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği Derneği ve Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası tarafından Danıştay'a tekrar davalar açıldığı ve davalar neticesinde yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmasına karar verildiği vurgulandı.

Söz konusu açıklamada, Köprü Barajı'na ilişkin Su Kullanım Hakkı Anlaşması (SKHA) Kurum ile Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş. arasında 30.05.2006 tarihinde imzalandığı belirtilerek, "EPDK'nın 13.03.2008 tarihli kurul kararı uyarınca anılan proje Enerjisa Enerji Üretim A.Ş'ye devredilmiş ve firmayla 17.04.2009 tarihinde yeni SKHA imzalanmıştır. Enerjisa Enerji Üretim A.Ş projenin denetimi için 13.05.2011 tarih ve 27933 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik uyarınca, "Su Yapı" Su Yapıları Denetim Hizmetleri Ltd. Şti. ile anlaşma imzalamıştır. Fakat yukarıda belirtildiği üzere anılan yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin ara karar 09.01.2012 tarihinde Genel Müdürlüğümüze tebliğ edilmiştir." sözlerine yer verildi.

"BARAJI İNŞA ETMEKTE OLAN FİRMALAR ANILMADAN DSİ'NİN SUÇLU İLAN EDİLMESİ DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR"

DSİ Genel Müdürlüğü, açıklamasına şöyle devam etti: "Köprü Barajı'nda 24.02.2012 tarihinde meydana gelen kazada, derivasyon tünelinin giriş ağzını kapatan çelik kayar batarda kapağının saat 13.00 sularında patlaması neticesinde baraj rezervuarında depolanmakta olan sular derivasyon tünelinden tam dolu kesit boşalmaya başlamıştır. Bu esnada baraj çevresinde çalışmakta olan işçiler boşalan sulara kapılarak kaybolmuşlardır.

Netice itibariyle Adana'da meydana gelen üzücü kazanın, söz konusu yönetmeliğin yürütmesinin durdurulduğu hususu dikkate alınmadan, tek sorumlusunun DSİ olarak gösterildiği haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Söz konusu haberlerde barajı inşa etmekte olan firmalar anılmadan kurumumuzun suçlu ilan edilmesi de düşündürücüdür. Kaldı ki DSİ olay ilk vuku bulduğu andan itibaren gerekli önlemleri almış ve kazanın sonuçlarının büyümesinin önüne geçmiştir. Kazanın meydana gelmesinin ardından yaşanabilecek vahim olayları önlemek adına Köprü Barajı'nın mansabında bulunan Yedigöze Barajı'nın işletilmesi konusunda sorumlu şirkete talimat verilmiştir. Böylelikle söz konusu barajın 24 saat kesintisiz olarak işletilmesi sağlanarak boş hacim yaratılmış ve Köprü Barajı'ndan intikal eden yaklaşık 87 milyon m3 su Yedigöze Barajı'nda tutularak doğabilecek tehlikeler ve taşkınlar önlenmiştir."

Köprü Barajı ve HES'de meydana gelen elim kaza, HES inşaatlarının Su Yapıları Denetim firmaları tarafından denetlenmesinin ne kadar önemli olduğu hatırlatılarak, "Elim kazada hayatlarını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı dileklerimiz ve halen kayıp olan işçilerimizin ise biran evvel sağ olarak bulunmaları temennisiyle."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber