Deniz Kuvvetlerinde 2. Amiral vakası

Haber Giriş : 24 Mayıs 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Deniz Kuvvetleri Mayın Filo Komutanı Tümamiral Özer Karabulut'un şahsi hesabındaki paradan elde ettiği 18 milyarlık faiz tartışma konusu oldu

Karabulut Paşa, 1998'de Ziraat Bankası'nda 14604029 nolu hesap açtırdı ve bu hesaba para yatırdı. Bu paraya 18 milyar 292 milyon 991 bin 58 lira faiz tahakkuk etti. Ancak Karabulut Paşa, faiz gelirini defterdarlığa beyan etmedi. Ankara Defterdarlığı da 4 Kasım 1999 tarihli yazısı ile Tümamiral Özer Karabulut'a, bu faiz gelirini neden beyan etmediğini sordu. Defterdarlık Vergi Dairesi Müdürü Veysel Sakarya imzası ile gönderilen yazıya 15 gün içinde cevap verilmesi istendi. Tümamiral Karabulut ise yazıya gecikmeli olarak 12 Ocak 2000'de cevap verdi.

BEYANI TUTANAKLA TESPİT EDİLDİ
Bunun üzerine vergi denetmenleri, 12 Ocak 2000'de Tümamiral Özer Karabulut'un konutuna gittiler. Karabulut söz konusu paranın kendisine ait olmadığını MillSavunma Bakanlığı'nın parası olduğunu belirtti. Paranın değerlendirilmesi için kendi adına hesap açtırıp faizden yararlandırıldığını söyledi. Bu beyan tutanakla tespit edildi ve konu kapatıldı.

ÖDENEK HESABA YATMAMIŞ
Tümamiral Karabulut,1998- 2000 yıllarında Genelkurmay 'da Plan Prensipler Başkanlığı, Kıbrıs- Yunanistan Daire Başkanı olarak görev yaptı. Bu dairenin "özel ödenek" diye tabir edilen küçük bir bütçesi var. Ancak bu "bütçe"yi oluşturan paranın, Karabulut adına bankaya yatırılmadığı ortaya çıktı. Bu yüzden Ziraat Bankası'ndaki hesabın, amiral Karabulut'un şahsi parasına ait olduğu ama defterdarlığın cezasından kurtulmak için bunu gizlediği iddiaları ortaya atıldı.

BİR ÖRNEĞİ DAHA YOK
Bu arada bilgisine başvurulan emekli general ve amiraller, böyle bir uygulamanın duyulmadığını belirttiler. Genelkurmay'daki daire başkanlıklarından emekli olan general ve amiraller arasında, kendi adına devlet parası ile hesap açtırana rastlanmadı. Görev gereği ihtiyaç duyulan bütçe için sağlanan paranın kullanımının ise bazı kurallara bağlı olduğu belirtildi. Buna göre, bir ihtiyaç halinde gerekli para sağlandıktan sonra hemen devreye sokuluyor ve hesap bildiriminde bulunuyor. Hele üst rütbelilerin hesaplarında bankalarda tutulmuyor.

d.b.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber