Uzun süre televizyon seyreden çocuğun obezite riski artıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2012 15:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Uzun süre televizyon ve bilgisayar başında kalarak sportif faaliyetlerden uzak duran çocukların, obezite (şişmanlık) tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Yüksel, obezitenin astım için kendi başına bir risk faktörü olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yüksel, obezite ve astımın modern çağda pasif yaşam tarzının benimsenmesi sebebiyle ortaya çıkan iki hastalık olduğunu belirtti. Bunların iki farklı hastalık olarak görülebileceği gibi obezite artışının astıma, astım artışının da obeziteye yol açtığını kaydetti. Obezitesi olan astımlı çocukların tedavilerinde zorlandıklarını vurguladı.

Çocukların günümüzde, pasif yaşam tarzının oluşturduğu ayaküstü beslenme alışkanlıklarına sahip olması sebebiyle fazla kalori aldıklarını dile getiren Yüksel, ?Buna karşılık kalorinin harcanmasını sağlayacak hareket ve egzersizlerden uzak kalıyorlar. Bu nedenle de giderek toplumumuzda, batı toplumlarında olduğu gibi obezite artıyor. Şu anda çocukluk çağındaki obezite oranı ülkemizde yüzde 20, Avrupa'da yüzde 35, ABD'de yüzde 55 civarında. Obezite sadece çocuğun şekil olarak kötü görünmesini etkilemiyor, aynı zamanda kalp damar, böbrek ve bağışıklık sistemi hastalıkları, estetik kaygılar nedeniyle de psikososyal bozukluklara yol açıyor. Bu çocuk gezerken, hareket ederken, arkadaşlarıyla oynarken onlara ayak uyduran bir aktivite içinde olamıyor. Bu da travma oluşturuyor.? dedi. Obezitenin erken yaşlarda görülen kalp krizi için de önemli bir risk faktörü olduğuna değinen Hasan Yüksel, engellenmesi için çocuk sağlığıyla ilgilenen bütün birimlerin ortak çalışma içinde olması gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın da bu konu üzerinde çalıştığını, "Obeziteyi Engelleme ve Fiziksel Egzersizi Arttırma" ismiyle bir şube kurduğunu kaydeden Prof. Dr. Yüksel, "Bir çocuk, modern hayatta sabah kalkıyor, kahvaltı yapıyor, okula gidiyor oturuyor. Okuldan gelince biraz dinleniyor, dersi varsa yapıyor, sonra ise bilgisayar oynamaya başlıyor. Bilgisayarı bitiriyor, televizyon karşısına geçiyor. Günlük aldığı yaklaşık 2 bin kalorinin ancak bin ile bin 200 kadarını harcayabiliyor. Çocuklar mutlaka sokağa çıkmalı, arkadaşlarıyla oynamalı, günlük televizyon seyretme ve bilgisayarla oynama süreleri belirlenmeli. Günlük hayatta çocuğun hareketsiz kaldığı zamanlar mutlaka kısaltılmalı." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber