Zorunlu eğitim, kavgalı oturumda komisyondan jet hızıyla geçti/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2012 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

12 yıllık kesintili eğitime geçişi öngören kanun teklifi, Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edildi.Görüşmeler sırasında yaşanan yoğun tartışmalar, zaman zaman kavgaya dönüştü. Tartışmalar sürerken teklifin oylanmasına geçildi ve 19 madde, yarım saat içinde kabul edildi. 4+4+4 şeklinde tanımlanan teklife göre ilköğretim kurumları ilkokul ve ortaokul olarak yeniden düzenlenecek. Her iki bölüm 4'er yıl olacak. Komisyonda ilkokula başlama yaşı ise 72 ayın tamamlanması olarak belirlendi.

Günlerdir gece yarılarına kadar zorunlu eğitim teklifini görüşen Milli Eğitim Komisyonu'ndaki son görüşmeler, dün çok daha sert geçti. AK Parti, CHP'nin 'komisyonu çalıştırmama taktiğini' boşa çıkarmak için dünkü toplantıya 100'e yakın milletvekili ile katıldı. CHP'li birçok vekil oturacak yer bulamadı. Önemli bir bölümü de içeri giremedi. Grup başkan vekilleri Emine Ülker Tarhan, Muharrem İnce ve Akif Hamzaçebi, zorlukla içeri girerek oturdu. Toplantının açılmasının hemen ardından AK Partili vekiller, CHP'nin yeni bir kürsü işgaline karşı komisyon kürsüsünü korumaya aldı. Kürsünün sağına ve soluna da dışarıdan getirdikleri koltukları ve sandalyeleri yerleştirdi.

Komisyon Başkanı Nabi Avcı, kameramanların dışarı çıkmasını istedi. Ancak kapının önüne yığılan CHP'li vekiller nedeniyle kameramanlar dışarı çıkamadı. Bu yüzden vekillerle basın mensupları arasında arbede yaşandı. Arbede sürerken maddelerin oylamasına geçildi. Bunun üzerine gerginlik arttı ve milletvekilleri arasında yer yer yumruklaşma yaşandı. Yumruklaşma sırasında CHP Sinop Milletvekili Engin Altay'ın yere düştüğü gözlendi. Arbede sırasında çok sayıda gazeteci de milletvekilleri tarafından tartaklandı. İtirazlarının dikkate alınmaması üzerine CHP'li vekiller, salonu terk etti. 19 madde, yarım saatten az bir sürede hızla oylanarak kabul edildi.

AVCI: Kafama bu cismi attılar: Komisyon Başkanı Nabi Avcı, toplantıdan sonra düzenlediği basın toplantısında arbede sırasında başına metal selo bant makinesi fırlatıldığını söyledi. Kendisine fırlatılan cismi gazetecilere gösteren Avcı, "Bu cisim başımın 5-6 santim kenarından geçti. Eğer bu cisim başıma denk gelseydi şu an hastanedeydim." ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ İNCE: Parlamenter demokrasi fiilen sona ermiştir: CHP'li milletvekilleri, oylamadan sonra basın toplantı düzenleyerek AK Parti'ye sert eleştirilerde bulundu. Grup başkan vekillerinden Muharrem İnce, "Parlamenter demokrasi fiilen sona ermiştir. Yere düşmüş arkadaşımıza tekme atan bir ş....siz vardı. Hangi mahkeme ne yapıyorsa yapsın. İnsanlıktan nasibini almamış mahluklar." tepkisini gösterirken, Akif Hamzaçebi, AK Parti'nin zorbalığa başvurduğunu savundu. Çebi, "Bugün çoğunluğun zorbalığının TBMM ve Türk milletinin tarihine geçirildiği gündür. Milletvekili dövüyorlar, gazeteci dövüyorlar. Burada bizim can güvenliğimiz de kalmadı." ifadelerini kullandı.

MHP: Teklif gayrimeşrudur: MHP adına ise Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır ile komisyon üyesi Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, basın toplantısı düzenledi. Yaşananların kabul edilemeyeceğini söyleyen Şandır, "AKP milletvekilleri bir fiili durum yaratmış; bizlerin komisyon başkanına ulaşmamızı engellemişlerdir. Komisyon üyesi arkadaşlarımızın söz taleplerine yanıt vermemişlerdir. Bugün kabul edilen teklif gayrimeşrudur. Teklifin Genel Kurul'a indirilmesi gayrimeşru olacaktır." görüşünü dile getirdi. Özcan Yeniçeri ise, "Bugün kara gündür. Milletvekilleri kaba kuvvet kullanılarak susturulmuştur. Siyasi muhalefeti Parlamento'da yaptıramazsanız sosyal muhalefete döner ve bu da bu iktidarın sonu olur. Bu yapılanın başka sonuçları tetiklemesi muhtemeldir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber