Sınıfa 'mini müze' kurdu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2012 14:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ramazan Çay - Bilecik Osmangazi İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Erol Altekin, Çanakkale Savaşı'nı görsel olarak öğrencilerine anlatmak için topladığı materyallerle sınıfta mini müze oluşturdu.

Altekin, AA muhabirine, Tekirdağ'da görev yaparken Çanakkale'ye sık sık gitme imkanı bulduğunu, önemli savaş yaşamış bu kentin birçok bölgesinde tarihi özelliğe sahip olmayan savaş kalıntısı mühimmatların bulunduğunu kaydetti.

Çanakkale'ye her gittiğinde bulduğu mühimmat kalıntılarını sakladığını ifade eden Altekin, şöyle konuştu:

''Bunların yanında Çanakkale Savaşı'na katılan ve gazi olan dedemden miras kalan materyalleri Bilecik'te göreve başladıktan sonra özellikle Çanakkale Savaşı'nı konu alan derslerde sınıfa getirip çocuklara gösteriyordum. Öğrencilerime 'Çanakkale'den mühimmat kalıntıları ve savaşta kullanılan bazı materyaller getirdim, gelin bakalım' dediğimde çocukların heyecanını yüzlerinden okuyordum. Bunları muhafaza ettiğim kutuda onlara gösteriyordum. Sonra, 'bunları kutularda saklamak yerine, teşhir dolabında öğrencilere gösterebilirim' diye düşündüm. Aynı müzelerde olduğu gibi. Biz sosyal bilgiler ve tarih öğretmenlerinin biraz da müzecilik yönü vardır. Bunu kullandım ve çocuklara mini müze hazırladım. Buradaki amaç, çocuklara inkılap tarihi derslerinde anlattığımız Çanakkale Savaşı'nın ruhunu iyi anlatabilmektir.''

Altekin, Çanakkale ruhunun Kurtuluş Savaşı'nın özü olduğuna işaret ederek, ''Çanakkale ruhu, milli mücadelemizin, bağımsızlığımızın özü olmuştur. Bu temel felsefeyle milli mücadeleye başlanmıştır. Biz Kurtuluş Savaşı'ndaki cesareti Çanakkale'deki zaferimizle kazandığımızı düşünüyorum. Bunu da öğrencilerime bu şekilde anlatmak istedim'' dedi.

-''Çocuklarda tarih bilinci daha da arttı''-

Bu materyallerden bazılarının aile mirası olduğunu, çünkü dedesinin Çanakkale Savaşı'na katılıp gazi olduğunu ifade eden Altekin, şunları söyledi:

''Dedemin savaş alanından getirdiği malzemeleri de oluşturduğum mini müzede sergiliyorum. Bunları gören komşularım ve arkadaşlarım da sakladıkları materyalleri verdiler. Mini müze böyle oluştu. Çocuklar bunları görerek, dokunarak, bakarak, bu dersi öğreniyor. Böylece, çocuklarda tarih bilinci daha da arttı. Çocuklardaki bu heyecanı görmek yılların öğretmeni olarak beni çok mutlu ediyor.''

Babasından kalan mirasın yaklaşık 100 bin liralık kısmını onun vasiyeti üzerine görev yaptığı okulların ihtiyacının giderilmesi için harcayan ve valilik tarafından çeşitli dönemlerde plaketlerle ödüllendirilen Erol Altekin'in ''Çanakkale 1915'' ismini verdiği mini müzede, ''şarapnel parçaları, savaşa katılan ülkeler ile Mehmetçiğe ait mermiler, bomba parçaları, barut telleri, tabanca, komutanların kullandığı kalem takımı'' gibi materyaller bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber