Çanakkale'den getirilen toprak, su ve bayrak Cumhurbaşkanı Gül'e sunuldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mart 2012 14:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Eğer Çanakkale Savaşı'nı kaybetmiş olsaydık, o zaman belki Anadolu toprakları çok daha farklı olacaktı. Belki Birinci Dünya Harbi çok önceden bitmiş olacaktı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına hazırlıklar yapılamamış olacaktı. O bakımdan Çanakkale Zaferi, tarihin en büyük olaylarından birisidir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97. yıl dönümü nedeniyle Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü'nde kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre kabulde, heyetteki atletler, Cumhurbaşkanı Gül'e Gelibolu Yarımadası'ndan getirilen ve Çanakkale'den Ankara'ya kadar atlet öğrencilerin taşıdığı bayrak, toprak ve deniz suyunu takdim etti.

Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97. yıl dönümü nedeniyle Gelibolu Yarımadası'ndan alınan kutsal toprak, deniz suyu ve Türk bayrağını, Çanakkale, Bursa, Balıkesir, Bilecik, Eskişehir ve Ankara illerinden atletlerin taşıyarak getirdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül de Çanakkale topraklarının kanla yoğrulduğunu, en çok şehit verilen yerlerden birisinin Çanakkale olduğunu belirterek, ''Dolayısıyla kutsal topraklar derken, gerçekten kutsal, vatan için canını feda eden şehitlerimizin kanlarıyla sulanmış topraklardan siz sembolik olarak buraya bir miktar getirmiş oldunuz ve oradan çıktınız, bu vatanın gençleri olarak ve bu vatanı sizlere emanet edeceğimiz gençler olarak koşarak getirdiniz'' diye konuştu.

18 Mart'ın Şehitler Günü de olduğunu anımsatan Gül, ''Bu millet tarihi boyunca mukaddes bildiği bütün değerler için, vatanı için, millet için, halkı için doğru bildiği şeyler için, yanlışlara, zulüm yapanlara karşı hak, adalet savunuculuğu yaptığı için yeri geldiğinde kanını dökmüştür, canını vermiştir. O bakımdan tarihimiz hep şehitlerimizin şanlı mücadeleleriyle doludur. Bugün de yine aynı şekilde yeri geldiğinde en kıymetli varlıklarını vatanı için şehit veren evlatlarımız vardır'' dedi.

Şehitleri hiç bir zaman unutmamak, onların hatıralarını her zaman yad etmek için 18 Mart'ın Şehitler Günü olarak belirlendiğini ifade eden Gül, gazilerin de unutulmaması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, gazileri de bu vesileyle saygıyla, sevgiyle, şehitleri rahmetle andı.

-''Lise çağındaki gençlerin hiçbiri dönmedi''-

Çanakkale Savaşları'nın, aslında Türkiye Cumhuriyeti'nin esas kuruluşunun temelleri olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

''Eğer Çanakkale Savaşı'nı biz kaybetmiş olsaydık -1915 biliyorsunuz, Cumhuriyet'ten önce- o zaman belki Anadolu toprakları falan çok daha farklı olacaktı. Belki Birinci Dünya Harbi çok önceden bitmiş olacaktı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına hazırlıklar yapılamamış olacaktı. O bakımdan Çanakkale Savaşı, Çanakkale Zaferi, tarihin en büyük olaylarından birisidir. Ayrıca bizim en çok şehit verdiğimiz savaşlardan birisidir. Çok zor şartlar altında, varıyla, yoğuyla vatanı korumak için herkesin nefesinin son anına kadar, kanının son damlasına kadar mücadele ettiği bir savaştır. Öyle illerimiz vardır ki, öyle illerimizde okullar vardır ki öğrencilerinin tamamı gitmiştir, özellikle lise çağındaki gençlerin ve hiçbiri dönmemiştir. Onun için hiç unutmamamız gerekir, yeni nesillerimizin bunları bilmesi gerekir.

Ama Çanakkale Savaşı'nın başka bir gerçeği de şu; orada savaştığımız ve orada büyük mücadele verdiğimiz ortamdan bugüne baktığımızda, savaştığımız insanlarla dostluğun da kurulabileceğini göstermek anlamında büyüktür. Dün orada bizimle savaşan insanların çocukları, onların torunları biliyorsunuz her yıl geliyorlar, oralarda hatıraları hep canlandırıyorlar. Ayrıca biz de bizimle savaşan, orada hayatını kaybedenlere de saygı duymuş büyük bir milletiz. Bu Türk milletinin büyüklüğünü gösterir. Yeri geldiğinde düşmanına da saygı göstermiştir. o bakımdan alınacak çok dersler vardır. Bunun en güzel şekilde anlatılması, bilinmesi de hepimiz için çok gereklidir.''

-''Arkadaşlarınıza selamımı söyleyin''-

Öğrencilere ''oranın havasını koşarak getirdiniz'' diyerek teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, spor hayatlarında ve okullarında başarılar diledi.

Gül, ''Öğretmenleriniz, hocalarınız, büyükleriniz onlar da sizleri en iyi yetiştirmek için her türlü fedakarlığı yapmaya devam edeceklerdir. Döndüğünüzde önce arkadaşlarınıza, okullarınızda onlara hep selamlarımı söyleyin. Sonra ailelerinize, annelerinize, babalarınıza, büyüklerinize hep selamlarımı söyleyin. İyi dileklerimi hep söyleyin'' dedi.

Konuşmasının ardından öğrenciler adına bir kız atlet Gül'e, ''Sayın Cumhurbaşkanım, şehitler diyarı Çanakkalemizin, Gelibolu Yarımadası'ndan alınan kutsal toprak, deniz suyu ve şanlı bayrağımız, Çanakkale, Bursa, Balıkesir, Bilecik, Eskişehir ve Ankara illerine mensup atletlerimizce taşınarak huzurunuza getirilmiştir. Türk sporu adına zatıalinize arz ederim'' diyerek, Türk bayrağını öperek verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber