Akciğer kanserinin sebebi yüzde 90 sigara

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Nisan 2012 22:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Kanser türleri arasında en ölümcül kanser türü olan akciğer kanseri, dünyada her yıl yaklaşık üç milyon insanın yaşamını yitirmesine neden oluyor. Uzmanlar, kanser ölümlerinde 1. sırada yer alan akciğer kanserinin sebebinin yüzde 90 sigara olduğunu uyarısında bulunuyor.

Acıbadem Bursa Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Zuhal Başkan, akciğer kanserini, yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle (tümör) oluşturması şeklinde tanımladı. Dr. Başkan, şu bilgileri verdi: ?Tütün ürünleri içimi akciğer kanserinin bugüne kadar ispatlanmış olan en önemli risk faktörüdür. Sosyoekonomik düzeyi gelişmiş ülkelerde sigara içiminin başarılı olarak önlenmesi sayesinde, bu ülkelerde akciğer kanseri sıklığı oldukça azalmıştır. Sigarayı bıraktıktan 5 yıl sonra risk azalmakta, ancak tamamen bitmemektedir. Sigara içmeyen ancak çevresinde içilen kişiler de aynı şekilde bu riski taşırlar. Bu nedenle akciğer kanserini önlemenin en iyi yolu sigaraya hiç başlamamaktır.?

?BELİRTİ VERMEYEBİLİR?

Sigara kullanan ve buna bağlı kronik bronşiti olanlarda mevsimsel öksürük ve balgam şikayetlerinin süreklilik kazanmasına dikkat çeken Dr. Başkan, balgamda kan görülmesi, giderek artan nefes darlığı, özellikle sırtta kürek kemiklerinin arasına veya omuzlara yayılan batıcı nitelikte göğüs ağrısının kanser için şüphe uyandırması gereken şikayetler olduğunu belirtti. Dr. Zuhal Başkan, ?Ancak hastalığın ilk aşamalarında, çoğunlukla bunların hiçbiri olmadan, iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı ve terleme gibi şikayetler görülmektedir. Hiçbir bulgu vermeyen hasta grubu da az değildir. Hastalık oldukça ileri aşamalara gelene kadar önemli bir şikayete yol açmayabilir. Bu sinsi karakter, akciğer kanserini tehlikeli yapan en önemli faktördür.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber