Kene tehlikesi bitmiş değil, tedbiri elden bırakmayın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2012 23:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na sebep olan kenelerin havanın ısınmasıyla birlikte yeniden görülmeye başladığını belirterek, "Tehlike bitmiş değil, tedbiri elden bırakmamak gerekir." dedi.

Yıldız, kene ile mücadelede çevrenin bilinçsizce ilaçlanmasının doğru olmadığını belirterek, lokal mücadelenin daha etkin ve doğru bir yöntem olduğunu söyledi. Özellikle ahırlar ve evcil hayvanların kontrol edilmesinin, kene görüldüğü zaman ilaçlanmasının daha doğru olduğunu vurgulayan Yıldız, "Aksi taktirde çevrede , açık alanda yapılan ilaçlama keneden çok tabiatı zehirliyor." uyarısında bulundu.

Mevsim geçişiyle birlikte havanın ısındığını ve kenelerin görülmeye başladığını dile getiren Yıldız, saha çalışmalarında, ahır ve evcil hayvanlar üzerinde kenelere rastlamaya başladıklarını kaydetti. Alınacak basit tedbirlerle, kene ısırmasının engellenebileceğini vurgulayan Yıldız, bunun için öncelikle kene olabilmesi muhtemel olan açık arazilerde gezerken, uzun kollu kıyafetler giyilmemesi kapalı ayakkabılar tercih edilmesi ve pantolon paçalarının çorap içerisine sokulmasının önemli bir tedbir olduğunun altını çizdi. Yıldız, böcekleri uzak tutan spreylerinde bir korunma yöntemi olduğunu ifade etti.

KENE ISIRIRSA NE YAPMALIYIZ

Kene yapışması durumunda kişinin keneyi asla kendisinin çıkarmaya çalışmaması ve zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmasının hayati önem taşıdığının altını çizen Yıldız, "Yanlış ve bilinçsiz müdahale, virüsün kapılmasına ve sonuçta insanın hayatına malolabilir. Bu şekilde bir müdahale sonucu birkaç gün virüs etkili olmaya başlıyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ateş, üşüme, titreme, iştahsızlık, bulantı, kusma, cilt içi kanamalar, gözlerde kızarıklık, bacak ve kolda morluklar gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Bir çok vaka da ölümle sonuçlanıyor." bilgisini verdi.

Yıldız, piknik sezonunun başladığı bu günlerde uyarılara kulak asılması ve piknik dönüşü mutlaka vücutta kene taraması yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber