MİT'e 12 Eylül darbesinin hazırlık çalışmalarını bildirip bildirmediği sorulacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2012 19:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasına Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde üçüncü gün de devam edildi.

Mahkeme, MİT Müsteşarlığı'na 12 Eylül 1980 darbesinin hazırlık çalışmalarının darbe öncesinde Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Başkanlığı'na bildirilip bildirilmediğinin sorulmasına karar verdi. İşkence ve kötü muamele iddialarıyla ilgili Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında gerekli soruşturmanın yürütülmesi için suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştıran mahkeme, Evren ile Şahinkaya hakkındaki yurt dışına çıkış yasağını yeterli görerek tutuklama taleplerini ise reddetti.

MAHKEME İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE İÇİN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Ara kararları açıklayan Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, işkence ve kötü muamele suçlarının insanlığa karşı suçlardan kabul edildiğini hatırlattı. Sanıklar Evren ve Şahinkaya hakkında "sistematik olarak işkenceye" neden olma yönünden de suçlamalar bulunduğuna dikkat çeken İnce, iki sanık hakkında gerekli soruşturmanın yürütülebilmesi açısından Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildiğini bildirdi.

Evren ve Şahinkaya'nın ifadesinin alınması için Adli Tıp'tan gelecek sağlık raporun sonucuna göre yargılamanın sürüncemede kalmaması açısından Ankara ve İstanbul GATA'da gerekli donanımın bulunup bulunmadığının kontrolü için Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi ve Savcılıkları ve diğer kurumlara müzakere yazılmasına karar verildiğini açıklayan İnce, iddianamenin bir örneğinin Cumhurbaşkanlığına gönderilmesine karar verildiğini söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı'na yazılan 12 Eylül 1980 darbesi öncesi Aralık 1979 tarihinde TSK tarafından Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e teslim edilen uyarı mektubunun onaylı bir suretinin gönderilmesi için Cumhurbaşkanlığı makamına yazı yazılmasına karar verildiğini belirten İnce, Milli Savunma Bakanlığından sorulan 8 Temmuz 1980 tarihinde yapıldığı belirtilen Fatsa operasyonu ile ilgili bilgi ve belgelerin ilgili komutanlıktan temininin bekleneceğini ifade etti.

"MECLİS VE BAŞBAKANLIK DAVAYA MÜDAHİL"

YÖK Başkanlığı'na yazılan 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında herhangi bir yargı kararı olmaksızın meslekten çıkartılan herhangi bir öğretim üyesi, görevlisi bulunup bulunmadığı araştırılmasına ve isimlerinin bildirilmesine karar verildiğini dile getiren İnce, TBMM, Başbakanlık, CHP, MHP, DİSK ve Hak-İş'in suçtan zarar görmüş olma ihtimali ve usulüne uygun olarak yapılan talep doğrultusunda davaya müdahil olmalarına karar verildiğini açıkladı.

Bireysel başvurulardan sadece Cemil Kırbayır'ın annesi Berfo Kırbayır'ın müdahillik talebini değerlendiren mahkeme, suçtan mzarar görmüş olma ihtimaline binaen Cemil Kırbayır'ın gözaltındayken öldürüldüğü TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Alt Komisyonu raporu ile belirlenmiş olduğu için annesi Berfo Kırbayır ile kardeşleri Fazma Güzel ile Mikail Kırbayır'ın davaya müdahil olmasına karar verdi.

Başkan İnce, davaya müdahillik talebinde bulunan diğer parti, dernek, kurum ve vakıflar ile bireylere ilişkin müdahale taleplerinin ise 16 Nisan 2012 tarihinde dosya üzerinden karar verileceğini ifade etti. Ayrıca 1980 döneminde milletvekili olan Hüseyin Doğan, Azimet Köylüoğlu, Şükrü Bütün ve Nurettin Yılmaz'ın da davaya müdahil olması kararlaştırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber