24 saat geçmeden ilk yatırımcı geldi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Nisan 2012 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEHMET NAYIR

İlk kez madenciliği kapsamına alan teşvik paketinin açıklanmasının üzerinden 24 saat geçmeden Enerji Bakanlığı'nın kapısını büyük bir yatırımcının çaldığı öğrenildi

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı teşvik paketini açıklayan hükümet bugüne kadar 2.5 trilyon dolarla ifade edilen ancak yeterince ekonomiye kazandırılamayan maden sektörünü ilk kez teşvik kapsamına aldı. Yerli kaynaklardan kendi elektriğini üretecek dev tesislere teşvik sözü verdi. Buna göre artık maden Türkiye'nin neresinde olursa olsun 5. bölge teşvikleri kapsamına alındı. Böylece yatırımcılar artık maden kaynağının nerede olduğuna bakmaksızın hem arama hem üretim kısmında çalışma yapabilecek. Madenleri işleyerek katma değerli ürün üretenler ise stratejik yatırım kapsamında değerlendirilecek. Yeni düzenleme yatırımcıları şimdiden hareketlendirdi. SABAH'a açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Konunun tüm detayları açıklanmadığı halde daha dün (önceki gün) bir yatırımcı geldi ve 'ne yapabiliriz?' diye sordu. Teşvik yatırımları artıracak" dedi. Bakan Yıldız, şirketin adını vermedi ancak büyük bir yatırım planladıklarını söyledi.

YERLİ ENERJİYE DESTEK

Yerli kaynakların teşvik edileceğini, bunun da cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacağını anlatan Yıldız, "Kömürün harekete geçmesi coğrafyada küçük çaplı da olsa değişim oluşturur. Türkiye büyümeye devam ettikçe enerji talebi büyüme hızından daha yüksek ilerleyecek. Yerli kaynakların gerek yargı yoluyla gerek başka yolla önünü kapatırsanız doğalgaz öne çıkar" dedi.

Sektör ne diyor?

Ali Kahyalıoğlu Türk Mermer Maden Vakfı Başkanı: Maden İstanbul'da da Siirt'te de olsa olduğu yerde değerli. Türkiye halen maden varlığını tam olarak değerlendiremiyor. Maden ihracatında çok büyük bir artış var. Madencilik sektörüne teşvik Türkiye ekonomisine katma değer sağlayacak. Yabancı yatırımcı daha fazla gelecektir.

Muhterem Köse Altın Madencileri Derneği Genel Koordinatörü: Türkiye'de krom çıkarılıyor ancak bunu paslanmaz çelik haline getirecek yatırımlar tam yapılmıyordu. İnşaat sektörü geliştiği için madencilik de gelişti. Enerji ve metalde bu gelişim yoktu. Şimdi katma değerli maden üretimi yatırımına teşvik verilecek bu diğer alanlarda maden aramacılığını geliştirir.

Arslan Erdinç Ege Maden İhracatçıları Başkanı: Biz yıllardır bölgesel yerine sektörel teşvik istiyorduk. Bu teşvik paketinde hükümet doğruyu yaptı. Paket madencilik sektörü için çok önemli bir fırsat. 2023 yılındaki 15 milyar dolarlık maden ihracatı rakamını çok daha yukarıya taşırız. Cari açığa da bu teşvik paketiyle katkı sağlarız.

Maden ithalatı cari açığı tetikliyor

Altın: 7 milyar dolar

Bakır: 4 milyar dolar

Kömür: 3.5 milyar dolar

Demir cevheri: 1 milyar dolar

Hurda demir: 9 milyar dolar

Alüminyum: 1.8 milyar dolar

Gübre hammadesi: 1.5 milyar dolar

Çinko:0.7 milyar dolar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber