Geçici işle 5 yılda 1 milyon istihdam

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Nisan 2012 07:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YASEMİN SALİH

Çalışma Bakanlığı geçici işçi için yeni bir taslak hazırladı. Taslağa göre, özel istihdam büroları ellerindeki işçileri geçici olarak başka işverene devredecek. Taslakla 5 yılda 1 milyon kişiye istihdam sağlanacağı belirtiliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı geçici işçilerin istihdamını içeren yeni bir düzenleme hazırladı. "Geçici İş İlişkisinin Özel İstihdam Büroları Vasıtasıyla Kurulması Hakkındaki Kanun Taslağı", 4857 ve 4904 sayılı kanunlarda değişiklik getiriyor. Taslağa göre bugüne kadar Türkiye'de yasal olmayan ancak Amerika ve Avrupa'da uzun yıllardır uygulanan geçici istihdam resmen gerçekleştirilebilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2011 Kasım'da taslağı hazırladı. İstihdam bürolarına resmen geçici işçi istihdam etme izni veren değişiklik, özellikle yeni mezun ve deneyimsiz gençlerin iş tecrübesi edinmesine imkân tanıyacak. Şirketlere ise belli yasal yükümlülüklerle ihtiyaçları olduğu dönemlerde özel istihdam bürolarından eleman temin etme fırsatı verilecek. Çalışmaya göre, Türkiye İş Kurumu'ndan izin alınarak özel istihdam büroları kurulacak. Bu bürolar, ellerindeki işçileri geçici olarak ve karşı tarafın ihtiyacını karşılaması için başka işverene devredecek. Geçici iş ilişkisinde işveren, özel istihdam bürosu olacak. İşçi, özel istihdam bürosu ile yazılı sözleşme yapacak. Geçici iş ilişkisi sisteminin suiistimal edilmesi halinde, çalışanlar da ciddi hak kayıplarına uğrayacak. Bakanlığın daha önceki özel istihdam büroları ve kiralık işçi düzenlemesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilmişti.

400'den fazla büro var

Adecco Türkiye Genel Müdürü Tibet Eğrioğlu, taslakla birlikte beş yılda 1 milyon kişinin işsizlikten kurtulacağını söyledi. Eğrioğlu, Türkiye'de 400'den fazla bu hizmeti verecek özel istihdam bürosu bulunduğunu ve özellikle yeni mezun gençlerin tecrübe edinmek için geçici çalışma yöntemini tercih ettiğini vurguladı. Avrupa'da her yıl 12 milyon kişinin geçici işlere başvurduğunu anlatan Eğrioğlu, "Bu sistemde çalışanların sigortaları ödeniyor ve eğitim de dahil tüm haklardan tıpkı kalıcı çalışan gibi yararlanabiliyor. Üstelik şirket bizden üç aylığına talep ettiği ve memnun kaldığı genci birkaç ay sonra yeniden ama bu sefer kalıcı olarak istiyor. Geçici diye ücretler de daha az olamayacak, pozisyonun sektördeki rayici neyse şirketler geçici çalışana da aynı parayı ödemekle yükümlü" şeklinde konuştu. Eğrioğlu, geçici işçiliğin uygulanmaya başlanan tüm ülkelerde işsizliği ortalama yüzde 4 azalttığını anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber