TÜBİTAK, tersine beyin göçü için ABD'ye çıkarma yapacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2012 12:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin araştırmacılar için bir cazibe merkezi haline geldiğini göstermek amacıyla, TÜBİTAK tarafından 2010 yılında başlatılan 'Hedef Türkiye' çalıştaylarının üçüncü serisi bu ay içerisinde ABD'de gerçekleştirecek. Çalıştaylar, TÜBİTAK temsilcileri ve Türkiye'den 20'ye yakın üniversite ve sanayi kuruluşunun katılımıyla, 10 Nisan'da Washington, 12 Nisan'da New York ve 14 Nisan'da Chicago'da gerçekleştirilecek. TÜBİTAK Ulusal Koordinasyon Ofisi (UKO)'nin yürüttüğü faaliyetler kapsamında bugüne kadar 155 Türk araştırmacı Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı 'Marie Curie Araştırma Programları ve Bursları' desteklerinden yararlanarak Türkiye'ye döndü.

Cazip imkânlar nedeniyle araştırmalarını ABD'de sürdüren Türk ve yabancı araştırmacılara 'Avrupa Komisyonu ve TÜBİTAK destekleri ile Amerika'dan Türkiye'ye dönebilecekleri' çağrısının yapıldığı 'Hedef Türkiye Çalıştayları', 2010 yılından bu yana TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi tarafından organize ediliyor. Çalıştaylarla; araştırmacıların gerek ulusal gerekse de uluslararası Ar-Ge desteklerini kullanarak Türkiye araştırma alanına katkı yapabilecekleri mekanizmalardan haberdar olmaları hedefleniyor.

Çalıştaylarda, ABD'deki araştırmacılar Türk akademi ve sanayi kuruluşları temsilcileri ile bir araya gelme imkânı elde ederek, Türkiye'deki kurumları yakından tanıma fırsatı buluyor. Kendilerine sunulan burs ve araştırma destekleri hakkında güncel bilgiler alan araştırmacılar, Türkiye'nin kendileri için nasıl bir cazibe merkezi haline geldiğine de tanık oluyor. Çalıştaylar ile ayrıca, yurt dışındaki Türk araştırmacıların, AB destekli fonları kullanarak Türkiye'de kısa süreli araştırma yapma konusunda da teşvik ediliyor.

TÜBİTAK bilim-teknoloji insan kaynağı stratejilerinde, dünya çapında bilimsel faaliyette bulunan, dünya standartlarında Ar-Ge yapan, dünyaya açık bir Türkiye araştırma alanına ulaşılması için, beyin dolaşımından, yani bilgi kazanımı için beyinlerin etkileşiminden yana bir politika izliyor. Bu çalışmalarla Türkiye, Avrupa dışından Avrupa'ya gelmek üzere yapılan araştırma desteği başvurularında en çok başvuruyu alan ülke oldu. TÜBİTAK UKO'nun yürüttüğü faaliyetler özelinde ise bugüne kadar 155 Türk araştırmacı Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı 'Marie Curie Araştırma Programları ve Bursları' desteklerinden yararlanarak Türkiye'ye geri döndü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber