Anayasa Mahkemesi açmazı

Haber Giriş : 29 Mayıs 2005 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TCK'daki tarikat okul ve kurslarına verilecek cezayı indiren maddenin, Anayasa Mahkemesi'ne gidilerek iptal edilmesi durumunda, ?zina' olayındaki gibi bu suçun tamamen cezasız kalması sonucunun doğabileceği uyarıları yapılıyor.

Yeni TCK, CMK ve CİK'te yapılan değişikliklerin yürürlüğe girmesi için bu yasaların, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanması gerekiyor. Sezer'in önünde bunlarla ilgili sınırlı seçenek bulunuyor. Sezer, ya bu yasaları onaylayacak ya veto edecek ya da onayladıktan sonra yanlış bulduğu hükümlerin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gidecek.

ZİNA UYARISI

Anayasa Mahkemesi seçeneğine başvurulması durumunda bir başka krizin yaşanabileceği de kulislerde dile getiriliyor. Geçmişteki zina tartışmalarını bilenler, ?Zina hükmünü, Anayasa Mahkemesi iptal etti ve yerine yeni düzenleme yapılması için hükümete süre verdi. Ancak hiçbir düzenleme yapılmayınca zina fiilen suç olmaktan çıktı' diye anımsattılar.

Anayasa Mahkemesi'nin, tarikat okulları ile ilgili TCK hükmünü iptal etmesi durumunda, hukuki bir boşluk doğacak. Hükümetin bunun yerine yeni bir düzenleme yapması gerekecek. Ancak zinadaki gibi hiçbir yeni hüküm getirilmemesi durumunda, yasa dışı eğitim kurumlarının hiçbirine, hiçbir ceza verilmemesi sözkonusu olacak. Bunun da için de, ?AKP'nin arayıp da bulamadığı durum' yorumu yapılıyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber