Yeni TCK: Prostat ve hemoroit muayenesi hakim iznine bağlı!!!

Haber Giriş : 29 Mayıs 2005 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YENİ Türk Ceza Kanunu'nın 287'inci maddesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Maddenin ?Yetkili hakim ve savcı kararı olmaksızın kişiyi genital muayeneye gönderen veya bu muayeneyi yapan fail hakkında üç aydan 1 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur? açıklamalı ilk fıkrası, tıp dünyasında şok etkisi yarattı. Yeni TCK'nın rastgele bekaret testini önlemeye yönelik olarak düzenlenmiş maddedeki ifade eksikliği, bekaret testinin yanı sıra prostat ve hemoroid muayenesinin de mahkeme kararıyla olacağı yorumlarına sebep oluyor. Yasanın hazırlayıcılarından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Adem Sözüer ? Maddenin içinde geçen ?yetkili hakim ve savcı kararı olmaksızın' ifadesi, tecavüz, zorla bekaret kontrolü gibi suçlardan dolayı mahkeme sevkini öngörüyor. Yoksa her genital muhayenede hakim sevki tabii ki istenmeyecek? dedi.

Ancak tıp adamları, bu açıklamayı eksik buluyor. Özel Ren Tıp Merkezi'nden Operatör Doktor Hakan Kozinoğlu, ?Bu madde 18 yaşından küçük olanlara yaptırılan zorla bekaret testini ortadan kaldırmaya yönelik ancak ifadedeki anlam bozukluğu, maddenin tıp dünyasında tepkiyle karşılanmasına yolaçıyor. Açıkçası yasanın iki maddesinde de açmaz var? dedi.

Gülünç madde

Kalamış Tıp Merkezi'nin sahibi tüp bebek uzmanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel ise ?Maddenin başına ?adli takip olduğu durumlarda' ibaresinin getirilmesi gerekirdi. Bu eksiklik sebebiyle, prostat ve hemoroid muayenesinin de hakim izniyle yapılması söz konusu olacak. Biz böyle yorumluyoruz. Bu gülünç madde için, hapis bile yatabilirim. Yeni TCK'da tartışmaya açık kürtajla ilgili bir madde daha var. İyi düşüncelerle ortaya çıkarılmış kanun, ivedilikle yazılıp yürürlüğe konduğu zaman bu tür sıkıntılar ortaya çıkıyor? şeklinde konuştu.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber