Kalp hastalıklarından korunma yolları

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Nisan 2012 19:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Atilla Saraç, ?Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmak için önce sigara içiyorsanız sigarayı bırakın, beslenmeye ve kilolarınıza dikkat edin, stresten uzak durun ve egzersiz yapın? tavsiyelerinde bulundu.

Medical Park Samsun Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Doktorlarından Yrd. Doç. Dr. Atilla Saraç ?Kalp Haftası'nda, sağlıklı bir kalp için dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr. Saraç, kalp ve damar hastalıklarının kadın-erkek, genç-yaşlı demeden herkesi ilgilendirdiğini, kalp ve damar hastalıklarından ölenlerin, diğer hastalıklardan ölenlerden çok daha fazla olduğunu ve bu durumun Kalp Haftası'nın önemini daha çok artırdığını vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Saraç, ?Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmak için önce sigara içiyorsanız sigarayı bırakın, beslenmeye ve kilolarınıza dikkat edin, stresten uzak durun ve egzersiz yapın? dedi.

KALBİNİZ İÇİN SİGARAYI BIRAKIN

Yrd. Doç. Dr. Atilla Saraç, sigaranın koroner kalp hastalıklarını hızlandırıcı faktörlerinin en önemlilerinden biri olduğuna dikkat çekerek, direkt olarak akciğeri etkilediği için kalp ameliyatı olan hastalarda da ameliyat sonrası ciddi sorunlara neden olduğuna belirtti. ?Sigara, kardiyovasküler kalp ölümlerinin beşte birinin sorumlusudur? diyen Saraç, sigaranın iyi kolesterolü düşürdüğünü, kan akışını zorlaştırdığını ve yüksek kan basıncına etkileyerek kan damarlarına zarar verdiğini açıkladı.

BESLENMENİZE VE KİLOLARINIZA DİKKAT EDİN

Dr. Saraç, ?Çoğunlukla sebze ve meyveye dayalı, kolesterolden fakir bir diyet organize edin, tuzlu, şekerli ve trans yağlı gıdalardan uzak durun? diye konuştu. Saraç, ekstra kiloların kan basıncınızı artırdığını, trigliseridleri yükselttiğini, iyi kolesterolü düşürdüğünü ve şeker hastalığı ve kanser gibi ciddi sağlık sorunları riskini artırdığını belirtti.

STRESTEN UZAK DURUN

?İnsanlar stresi durdurmak yerine ona uyum sağlamaya çalışıyor, bu durum ise kalbe çok zarar veriyor. Stres, kötü kolesterol seviyesi, hipertansiyon ve kötü alışkanlıklara sahip olmaya neden oluyor? diyen Yrd. Doç. Dr. Saraç, rahatlamaya ve hayatın tadını çıkarmaya zaman ayırarak stresle baş etmenin yeni yollarının keşfedilmesi gerektiğini kaydetti.

EGZERSİZ YAPIN

Medical Park Samsun Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Doktorlarından Yrd. Doç. Dr. Atilla Saraç şöyle devam etti: ?Sağlıklı bir kalp için daha fazla hareket edin. Vücudunuz kalorileri yakmıyorsa, onları yağ olarak depolar. Bunun fazlası da daha yüksek trigliserid ve kötü kolesterol anlamına geliyor. Bu da kalbiniz için kötü bir haberdir. Her gün 30 dakikalık egzersiz yapmayı hedefleyin, bu süreç, üç adet 10'ar dakikalık seanslardan oluşabilir. Günde yapılan 30 dakikalık egzersiz kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaktadır.?

Aile geçmişinde kalp hastalığı olanların, kiloluların, diyabet veya yüksek tansiyon hastalarının ve sigara kullananların kalp hastalığı konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirten Dr. Atilla Saraç, kişilerin altı ayda bir kan yağlarını ve kan şekerini kontrol ettirip, yılda bir kez efor testinden geçmelerini ve bugüne kadar da kalp yönünden bir kontrolden geçmedilerse, mutlaka bir kardiyolojik muayeneden geçmeleri gerektiğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber