Türkiye, fiber internette dünyada 7. sıraya yükseldi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2012 17:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, Türkiye'nin Turkcell Superonline'ın yatırımlarıyla dünya fiber internet liginde üst sıralara yükseldiğini söyledi. Erkan, fiber internet konusunda, dünyanın en saygın kurumlarından Uluslararası Avrupa Eve Kadar Fiber Konseyi (FTTH)'nin geçen yılki raporunda, Türkiye'nin G20 ülkeleri arasında 8. sırada yer aldığını hatırlattı. Erkan, Türkiye'nin bu yıl bir sıra daha yükselerek, İtalya'nın önüne geçtiğini ve dünyada 7. sıraya yükseldiğini kaydetti.

Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, Antalya'da düzenlediği basın toplantısında, yatırımları ve 2012 yılı planlarını paylaştı. Murat Erkan, Türkiye'nin raporda ayrıca, 200 binin üzerinde fiber abonesi olan ülkeler arasında, 2011'in ikinci yarısında en yüksek oranda büyüyen ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti. Erkan, ?Yaptığımız yatırımlarla Türkiye'yi fiber internet alanında dünyayla boy ölçüşür hale getirdik ve Türkiye'de evlere fiber internet götüren ilk telekom operatörü olarak bu raporda, 260 civarında eve kadar fiber internet projesi arasında, 1 milyonun üzerinde hane sayısına ulaşan 10 projeden biri olduk.? dedi.

Erkan, 2008 yılından bu yana 1,3 milyar TL yatırım yaparak, Türkiye'yi fiber internetle tanıştıran Turkcell Superonline'ın 3 yılda 33 kat büyüdüğünü kaydetti. İnternet hızıyla dünya ile boy ölçüşür hale geldiklerini ifade eden Erkan, tamamen kendilerinin kurduğu altyapıyla çok kısa sürede Türkiye genelinde 75 ile değen bir fiber ağ ördüklerini aktardı. Erkan, 2008'den bu yana toplam 1,3 milyar TL'lik yatırımla, hane erişimini 3 yılda 33 kat artırarak 1 milyon hanenin üzerine çıkardıklarını, hane sayısını 2012 yılında da 1,3 milyonun üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. 2011 yılında 393 milyon TL yatırım yaparak gelirlerini TL bazında yüzde 37 artırdıkları bilgisini veren Erkan, şöyle devam etti:

?Ülkemizde, bugün itibariyle 10 ilimizi, yaptığımız yatırımlarla ?fiber şehirler' haline getirdik. 2012'de bu illere yenilerini eklemek üzere yatırımlarımızdan pay alacak belediyelerimizle işbirliğine hazırız. Kamunun ve yerel yönetimlerin de altyapı konusunda gelişmelere açık olmasını, bizim gibi ülkeye yeni ve uluslararası standartlarda altyapılar kazandıran özel şirketlere daha fazla destek olmasını bekliyoruz.?

"BAŞLATTIĞIMIZ HIZ DEVRİMİNİ DEVAM ETTİRİYORUZ"

Fiber internette yapılan yatırım ve sunulan hızlar açısından dünyanın pek çok ülkesinin önüne geçtiklerini dile getiren Erkan, ?Evlere kadar kendi altyapımızla götürdüğümüz saniyede 1000 Mbps internet hızı, dünyada pek çok gelişmiş ülkenin hayal bile edemediği bir teknolojidir. Turkcell Superonline, Türkiye'yi, dünyada bu hizmeti sunan ilk 5 ülke arasına soktu. Şu anda Turkcell Superonline olarak, internet hızımızla Avrupa ile de boy ölçüşüyoruz. Son yayınlanan Akamai raporuna göre Türkiye'nin ortalama hızı saniyede 2,9 Mb iken, Turkcell Superonline'ın kendi şebeke raporunda fiberde saniyede 17 Mb hız ortalamasıyla Türkiye'nin yaklaşık 6 katı hıza sahip. Netindex verilerine göre, internet kullanıcılarının ortalama hızı AB ülkelerinde saniyede 13,43 Mb, G8 ülkelerinde saniyede 11,79 Mb hız ortalamasında olduğunu görüyoruz.?

?FİBERDEKİ HIZLI YAYILIMIMIZ DÜNYAYA ÖRNEK OLDU'

Başarılarının, dünyanın fiber otoriteleri tarafından büyük bir ilgiyle izlendiğini ve Turkcell Superonline'ın dünyanın lider operatörleri arasında gösterildiğini dile getiren Genel Müdür Erkan, FTTH Konseyi'nin ?Fiber internette dünyaya liderlik eden operatörler' raporunda, Türkiye'nin ilk kez Turkcell Superonline ile en başarılı uygulamalar arasında yer aldığı bilgisini verdi.

Aralarında ABD, Fransa, Güney Kore, Hollanda, İsviçre, Japonya gibi gelişmiş ülkelerden, dünya çapında büyük 10 operatörün bulunduğu raporda, Turkcell Superonline'ın Avrupa'da, hatta dünya genelinde FTTH alanında kendini kabul ettirmiş önemli bir oyuncu olduğunu vurgulayan Erkan, ?Fiber yatırımları konusunda birçok ülkeye danışmanlık da yapıyoruz. Yakın zamanda İran'dan, Irak'tan ve Azerbaycan'dan sektör yöneticileri Turkcell Superonline'a fiberdeki deneyimlerini sordu.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber