Kürtçe dersi onay için Başbakan Erdoğan'da/ Video

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Nisan 2012 09:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan Çin ziyareti dönüşü, Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulacağını açıkladı. Ortaya çıkan detaylara göre bu konudaki çalışmanın 4 yıl önce başlatıldığı ve son şeklini alarak Erdoğan'a sunulduğu öğrenildi

KAZIM CANLAN - FAZLI ŞAHAN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni eğitim-öğretim yılında Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulmaya başlanacağını duyurmasıyla ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı.

Erdoğan, Çin dönüşü yaptığı açıklamada, 'Kürtçe ve Osmanlıca'nın seçmeli olarak yeni eğitim sisteminde okutulmaya başlanacağını duyurmuştu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Kürtçe konusunda yaklaşık 4 yıldır çalışma içinde olduğu öğrenildi. Hükümetin talimatı doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından 'Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi' kapsamında Kürtçe'nin okullarda öğretilmesi için ön çalışma yürütüldüğü belirlendi. Çalışmada, Kürtçe'nin verilmesi için seçeneklerin ortaya konduğu, bu seçeneklerin içinde Kürtçe'nin seçmeli ders olarak verilmesinin ön plana çıktığı belirtildi.

PİLOT BÖLGE UYGULAMASI

Kürtçe'nin seçmeli ders olarak verilebilmesi için ilk olarak pilot bölge uygulamasına geçilecek. İlk etapta, Kürtçe'yi yazma ve konuşmaya sahip olduğuna dair sertifikası bulunan ve üniversite mezunu olanlardan öğretmen olarak yararlanılacak. Daha sonra YÖK bu konudaki açığı üniversitelerdeki eğitim fakültelerinden karşılayacak. Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okullarda nasıl öğretileceğine dair hazırlanan rapor, Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunuldu. Bakanlık bu konuda çalışma yapmış olsa da son sözü Bakanlar Kurulu ve Başbakan söyleyecek. Bu çalışmanın onaylanması halinde öncelikli olarak Kürtçe'nin nerelerde okutulacağı, derslik durumu ve öğretmen durumu belirlenerek yeni eğitim yılınan konunun yetiştirilmesi sağlanacak.

Kürtçe konusunda ilk adım, AK Parti iktidarının ilk döneminde özel dil kurslarının açılması ile atılmış, daha sonra YÖK Mardin Artuklu Üniversitesi'nde iki yıl önce Kürt Dili Enstitüsü ile Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri açmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber