Yardım alan dul kadına 250 liralık maaş açmazı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Nisan 2012 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eşini kaybeden sosyal güvencesiz kadınlara 250 liralık maaşları bağlanmaya başlandı.

Uygulamanın hayata geçmesi ile kapsamda bulunan 65 yaşını dolduran muhtaç kadınlar ile evde bakım yardımı alanlar, halihazırda aldıkları yardımlar ile dulluk maaşlarından birini tercih etmek durumunda kalacak.

Sosyal güvencesiz, gelirsiz, eşini kaybetmiş dul kadınlara 250 liralık aylıkları bağlanmaya başladı. Bu kapsama giren yaklaşık 150 bin kadın, kayıtlı oldukları ilçedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuracak. Yardım yapılıp yapılmayacağına bir heyet karar verecek ve yardıma ihtiyaç duyduğu anlaşılanların maaşı bankaya yatıracak. Hak sahiplerinin sosyo-ekonomik ve medeni durumlarında değişiklik olup olmadığı sürekli kontrol edilecek.

Maaşlardan birini seçecekler

Bir başka erkekle yaşadığı tespit edilen dul kadının maaşı kesilecek. Hem çocuklarıyla yaşayıp hem de çocuklarının sağlık güvencesinden faydalanan eşi ölmüş kadınlar 250 liralık maaştan yararlanamayacak.

Uygulamanın hayata geçmesi ile halihazırda yardım alan dul kadınlar da seçim yapmak zorulda kaldı. ?65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun? kapsamında maaş almakta olanlar, bu gelirleriyle dulluk maaşı arasında tencih yapmak zorunda kalacak. Buna göre, 250 liralık dulluk maaşını almak için aylık ortalama 250-300 liraya karşılık gelen muhtaçlık maaşından vazgeçilmesi gerekecek.

Benzer bir seçimi, evde bakım ücreti alanlar yapacak. Kendine bakamayacak durumdaki raporlu yakınları için maaş alanlar da 250 TL için bu haklarından vazgeçmek zorunda kalacak. Bu durumda olup da dulluk maaşını almak isteyen kadınlar, asgari ücret tutarındaki gelirlerini kaybetmiş olacak.

GSS primleri ne olacak?

Hayata geçen uygulama, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerini cepten ödemek zorunda kalan sigortasız dul kadınların durumunu gündeme getirdi. Sigortasız olup da geliri mevcut asgari ücretin üçte birinden (295 TL) az olan vatandaşların primleri devlet tarafından ödendiği için, 250 liralık maaşa başvuru konusunda şu ana kadar önemli bir soruna rastlanmadığı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber