Bağışıklık sistemi yetersiz hastalar için özel merkez kuruldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2012 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara ve Hacettepe Üniversitesi hastanelerinin ortak çalışmasıyla, Türkiye'de yüksek oranda akraba evliliklerinden kaynaklanan bağışıklık sistemi yetersizliklerinin neden olduğu hastalıkların tanı ve tedavisi için Jeffrey Modell Vakfı Ankara Tanı ve Araştırma Merkezi açıldı.

Merkezin hizmete girmesi dolayısıyla düzenlenen basın toplantısına, merkezin kurulumuna katkı veren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Aydan İkincioğulları, Prof. Dr. Figen Doğu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Özden Sanal, Prof. Dr. İlhan Tezcan ve Eczacıbaşı-Baxter Genel Müdürü Elif Çelik katıldı.

Prof. Dr. İkincioğulları, akraba evliliklerinin sıklıkla yaşandığı Türkiye'de primer bağışıklık yetmezliğinin görülme sıklığının ABD ve Avrupa'ya kıyasla 5-10 kat daha fazla olduğunu ifade etti. Bu hastalıkların genetik geçişli olduğunu, en karakteristik özelliğinin sık tekrarlayan enfeksiyonlar olduğunu anlatan İkincioğulları, bazı durumlarda bebeklerin bir yaşına ulaşmadan hayatını kaybettiğini aktardı.

İkincioğulları, hastalık tanısının geciktikçe tedavi şansının azaldığını, bu nedenle erken tanının çok önemli olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği ülkeleri ile ABD'de, immün yetersizliklerinin teşhisinde doğumun hemen ardından yapılan rutin tarama testlerinin gelecek yıl uygulamaya geçilmesinin planlandığını kaydeden İkincioğulları, Türkiye'de de bu uygulamalara geçilmesi gerektiğini vurguladı.

İkincioğulları, Türkiye'den primer immün yetmezliği hastalığı tedavilerinin 15 merkezde 30 uzman hekim tarafından yürütüldüğüne dikkati çekerek, ''Bu hastalıklarla uğraşan çok küçük grup doktoruz. Merkezde yürütülecek eğitim faaliyetleriyle bu alanda çalışacak uzman hekim sayısının arttırılmasına talibiz'' diye konuştu.

Prof. Dr. Tezcan da hastalığa karşı farkındalık yaratacak faaliyetler yapılması gerektiğini vurguladı. İmmün yetersizliği karşısında ailelerin bilinçli olması gerektiğine dikkati çeken Tezcan, ailelerin sık hastalanan ve ateşlenen çocukları için beklemeden hekime başvurması gerektiğini söyledi. Tezcan, bu hastalıkta çocukların enfeksiyon ortamlarına karşı korunması gerektiğini de belirtti.

Dünya üzerinde 100'den fazla Jeffrey Modell Vakfı Tanı ve Araştırma Merkezi bulunuyor. Jeffrey Modell Vakfı Tanı ve Araştırma Merkezi, 1987 yılında 15 yaşındaki oğulları bağışıklık sistemi yetmezliği nedeniyle kaybeden Fred ve Vicki Modell tarafından ABD'de kuruldu. HÜ ve AÜ Tıp Fakültesi hastanelerinin girişimiyle açılan merkez, Türkiye'deki ikinci merkez özelliği taşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber