Çaldıkları araçları ruh sağlığı bozuk kişinin üzerinden satmışlar

İzmir Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda İzmir, Aydın, Manisa ve Muğla'da hasarlı araçları satın alan, daha sonra aynı renk ve modeldeki araçları çalarak (change yöntemiyle) satan bir şebeke çökertildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2012 13:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şebeke elemanlarının, çaldıkları araçların motor ve şase numaralarını özel numaratörlerle değiştirdikleri, bu işlemin ardından çalıntı araçları, ruh sağlığı bozuk olduğu belirlenen B.K.'nin (35) üzerine yaptıkları, daha sonra yine B.K. üzerinden sattıkları ortaya çıktı. Zanlıların, bu yöntemle herhangi bir operasyonda suçu B.K.'ye yüklemek istedikleri ileri sürüldü. Polis tarafından yürütülen teknik takip sırasında zanlıların, kendi aralarında birçok şifre kullandıkları da tespit edildi. Buna göre zanlılar, kendi aralarında yaptıkları konuşmalarda çalınacak olan otomobillere "kuş", kırmızı renkli otomobillere "domates", yeşil renkli otomobillere "salatalık", change yapılmış otomobillere "ceketini yapmış" diyor.

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, İzmir ve çevresinde son dönemde araba hırsızlıklarındaki artışla ilgili çalışma başlattı. Polis önce oto hırsızlığına karışan zanlıların kimliklerini belirledi. Daha sonra 4 ay boyunca zanlıları fiziki ve teknik takipte tutan polis İzmir, Aydın, Manisa ve Muğla'da 15 adrese eşzamanlı operasyon düzenleyerek 14 kişiyi gözaltına aldı. Şebeke elebaşı olduğu iddia edilen M.Ü.'nün (43), poliste daha önceden 26'sı hırsızlık olmak üzere 37 suç kaydı bulunduğu, oto hırsızlığı suçundan yattığı cezaevinden geçen cuma günü tahliye edildiği belirlendi.

SAHTE PLAKALAR ELE GEÇİRİLDİ

Zanlıların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda çok sayıda sahte plaka, ruhsat, tip etiketi, araçların motor ve şase numaralarını değiştirmede kullanılan numaratörler, sivil el telsizleri, araçları çalmak için kullandıkları immobilizer seti ve çok sayıda kontak anahtarı ele geçirildi. Operasyonda, zanlılar tarafından çalınan 14 arabaya da el koyuldu. Zanlıların önce hasarlı araçları satın aldıkları, daha sonra bu araçlarla aynı model, marka ve renkde gördükleri araçları çalarak motor ve şase numarasını değiştirdikleri ve bu sayede sattıkları ortaya çıktı.

İLGİNÇ ŞİFRELER

Polis, teknik takip sırasında şebeke elemanlarının kendi arasında yaptığı şifreli konuşmaları deşifre etti. Buna göre zanlılar, aralarında yaptıkları telefon konuşmalarında motor şase numarasını değiştirdikleri araçlardan, "gömleğini işlemiş" diye bahsediyor. Çalıntı araçlara takılacak olan sahte plakalardan "teneke" diye bahseden zanlılar, çalıntı araçlara takılacak ruhsata ise "takım elbise" diyor. Sahte ruhsat ve plaka olmadığı durumlarda ise "başka kıyafetimiz yok" diyen zanlılar, çalıntı araçlara "dinamo" diyor. Polis veya jandarmanın operasyon yapması üzerine ise kendi aralarında '"komşular ziyarete geldi" diye konuşuyor.

RUH SAĞLIĞI BOZUK

Şebeke elemanlarının, çaldıkları araçların motor ve şase numaralarını "change" yöntemiyle değiştirmek için Nazilli ve Bozdoğan'da bulunan kendilerine ait tamirhanelere götürdüğü öğrenildi. Change yapılan araçların, daha sonra ruh sağlığı bozuk olan B.K.'nin üzerine geçirildiği, yine B.K. üzerinden üçüncü kişilere satıldığı ortaya çıktı. B.K.'nin nezarathanede uzun süre ayakta beklemesi üzerine polisler, Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne götürdü. B.K.'nin burada tedavi altına alındığı öğrenildi. Zanlıların çaldığı 14 araba sahiplerine teslim edilirken emniyetteki işlemleri tamamlanan 13 zanlı adliyeye sevk edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber