25 Mayıs'tan itibaren Yeşil Kartlılar ilaç bedellerinin %20'sini karşılayacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2005 14:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ayakta veya yatarak tedavi gören Yeşil Kartlı hastalar, bundan böyle eczaneden aldıkları ilaçlar için "katkı payı" ödemek zorunda kalacak. 25 Mayıs Çarşamba gününden itibaren başlayan uygulamaya göre Yeşil Kartlılar, ilaç bedellerinin yüzde 20'sini karşılayacak.

Edinilen bilgiye göre, Maliye Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 10. maddesinin (r) bendinde yapılan değişiklikle, Yeşil Kart sahiplerinden, ayakta veya meskende tedavi halinde kullanılacak ilaç bedellerinin yüzde 20'sine kadar katılım payı alınması hususunda Maliye Bakanlığı'na yetki verildi.

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genel yazıyla; yeşil kart sahiplerinin ayakta veya meskende tedavisi sırasında resmi sağlık kurum ve kuruluşlarındaki hekimlerce gerekli görülen ilaçlara ait bedellerden hasta katılım payı alınması konusuna açıklık getirildi. Genel yazı uyarınca, Yeşil Kart sahiplerinin ayakta veya meskende tedavisi sırasında resmi sağlık kurum ve kuruluşlarındaki hekimlerce gerekli görülen ilaçlara ait bedellerin yüzde 20'si yeşil kart sahipleri tarafından karşılanacak. Hasta katılım payına tekabül eden bu tutarlar, eczacılar tarafından ilacın verilmesi sırasında Yeşil Kartlı hastalardan tahsil edilecek.

Yeşil Kart sahiplerinin ödemek zorunda kaldıkları katılım payı bedelleri, ödeme güçlerini aşması halinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Vakıflarınca, vakıf imkanları ve mevzuatı dahilinde karşılanacak.

Bu arada tedavi yardımına ilişkin Bütçe Uygulama Talimatı'nda kamu personeli için hasta katılım payından muaf olduğu belirtilen hastalık grupları ve ilaçlar için, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi kaydıyla, Yeşil Kart sahiplerinden hasta katılım payı alınmayacağı belirtildi. Hasta katılım payları 25 Mayıs 2005 tarihinden itibaren düzenlenen reçetelerden alınmaya başlandı. Katkı payı uygulamasının, "Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun"a dayanılarak yürürlüğe konulan yönetmelik uyarınca ve tedavi yardımına ilişkin Bütçe Uygulama Talimatı'nda belirtilen esas ve usuller çerçevesinde yapılacağı bildirildi.

Öte yandan, Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Sabih Tekin Çağlar, bölge eczacı odalarına gönderdiği yazıyla, eczacıların Yeşil Kartlılardan katkı payı alınması konusunda uyarılmasını istedi. Yeşil Kartlar Sağlık Bakanlığı'nca, maddi durumu kötü olan vatandaşların sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilmesi için veriliyor. 2005 yılı verilerine göre Türkiye'de 10 milyonu aşkın Yeşil Kartlı vatandaş bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber