Memurlardan Toplu Görüşmeleri 'boykot' hazırlığı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2005 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42


2004 YILINDA HÜKÜMETLE MUTABAKATA VARILAN 50 MADDENİN UYGULANMAMASI ÜZERİNE, SENDİKALAR 2005 TOPLU GÖRÜŞMELERİNE KATILMAMAYI DÜŞÜNÜYOR

Geçtiğimiz yıl Kamu İşveren Kurulu ile yetkili sendikalar arasında yapılan toplu görüşmelerde mutabakata varılan 50 maddeden sadece ikisinin uygulanması, hükümetle sendikalar arasındaki ipleri tamamen kopma noktasına getirdi. Memur sendikaları 2005 yılı Eylül ayında başlaması planlanan toplu görüşmeleri "boykot" hazırlığı yapıyor.
2004 yılı toplu görüşmeleri, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümlerine göre Kamu İşveren Kurulu ile yetkili sendikalar ve bu sendikaların bağlı olduğu konfederasyonların katılımıyla 15-30 Eylül 2004 tarihleri arasında yapıldı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in başkanlık ettiği toplu görüşmelere yetkili sendikalar Kamu-Sen, Memur-Sen ve KESK katıldı. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği ve gergin anların yaşandığı görüşmeler sonunda Kamu İşveren Kurulu ile yetkili sendikalar 50 maddelik mutabakat metni üzerinde anlaşma sağladı. Ancak aradan geçen yaklaşık bir yıllık süre içerisinde mutabakat metnindeki maddelerin uygulanmaması hükümet ile sendikalar arasındaki tansiyonu artırdı.

Kamu-Sen Toplu Görüşme Sekreteri Nazmi Güzel, yaklaşık 1 yıl içerisinde hükümetle mutabakata varılan 50 maddeden sadece ikisinin uygulanmasını, "komik" sözleriyle değerlendirdi. Taslaktaki diğer 48 maddenin Personel Kanun Taslağı'nda bulunduğunun iddia edildiğini ifade eden Güzel, "Hükümetle masaya oturup, konuşuyor ve bir anlaşmaya varıyoruz ama daha sonra, 'Ben bu mutabakata uymuyorum' deniliyor. O halde artık oturup konuşmanın bir anlamı yok. Bu davranışıyla hükümet toplu görüşme hükmünü tamamen ortadan kaldırmış oldu. Biz toplu görüşmeye katılıp katılmaya noktasında organlarımızda karar vereceğiz" dedi. Hükümetin "Derebeyi" mantığıyla hareket ettiğini öne süren Güzel, Haziran ayında Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer başkanlığında yapılacak olan ve bakanlık müsteşarlarıyla yetkili sendikaların katılacağı Yüksek İdari Kurulu Toplantısı'nda konuyu tekrar gündeme getireceklerini kaydetti.

Güzel ayrıca, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 5-8 Haziran 2005 tarihinde Cenevre'de yapılacak olan toplantıda da mutabakat metnini masaya taşıyacaklarını vurgulayarak, "Her yıl düzenlenen toplantıya hükümet temsilcileri, işveren sendikaları ile kamu çalışanları sendikalarının yöneticileri katılıyor. Toplantıda delegasyon yetkisini Türk-İş kullanacak. Burada toplu görüşme mutabakatının dile getirilmesi için çaba göstereceğiz. Zaten daha önce ILO'ya başvurarak Uzlaştırma Kurulu kararlarının uygulanmasını talep etmiştik. Hükümet kamu çalışanlarına verdiği sözü yerine getirmelidir" şeklinde konuştu.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise toplu görüşme mutabakatının uygulanmamasının Kamu İşveren Kurulu'nun meseleye verdiği ciddiyeti gösterdiğini belirterek, "Kamu İşveren Kurulu bu konuda sınıfta kalmıştır. Bir yıl boyunca bir çok konuda ortak çalışmalar yapıldı ve sonuçta bir mutabakat metni hazırlandı. Yüzdük yüzdük kuyruğa geldik ama gerisi yok. Hükümetin yapması gereken Başbakanlık Genelgesi ile verdiği sözleri yerine getirmektir" açıklamasında bulundu.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, hükümetin geçen yıl gerçekleştirilen toplu görüşmelerde verdiği taahhütleri yerine getirmediğini ifade ederek, bu durumun 4688 Sendikalar Yasası ile toplu görüşme sürecinin ne kadar problemli olduğunu gösterdiğini kaydetti. Bu yıl toplu görüşmelere katılıp katılma noktasında kesin kararlarını henüz vermediklerini anlatan Tombul, şunları söyledi: "Haziran ayının sonu veya Temmuz ayı başında yetkili organlarımızı toplayıp karar vereceğiz. Katılım konusunda net bir ifade kullanmam mümkün değil. Ancak eğer katılırsak hükümetten toplu görüşmelerin toplu sözleşmeye dönüştürülmesini isteyeceğiz. Biz Anayasadan doğan hakkımızı kullanmak istiyoruz. Aralık ayında Başbakanlık Genelgesi çıkacaktı, çalışmalar bitti ama genelge halen daha yayınlandı. Bu durum hükümetin kamu emekçilerini verdiği değeri gösteriyor. Bu tutumu kabul etmemiz mümkün değil. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, bu yıl toplu görüşme süreci eskisinden çok daha zor geçecek."

UYGULANMAYAN TOPLU GÖRÜŞME TUTANAĞININ TAM METNİ
1- Kendileri, eş ve çocukları doktor gözetiminde olanlar ile sakat ve fiziksel engelli olanların sağlık kurulu raporuna göre durumlarına uygun yer ve kadrolara atanması.
2- Görev mahalli dışında bir ortaöğretim kurumunu merkezi sınavla kazanan çocuğu bulunan memurun, söz konusu yerde çocuğunun yatılı öğrenim görme imkanı yoksa bu yerde memurun çalıştığı kuruma ait boş bulunan kadroya öncelikle atanmasının sağlanması.
3- Memurun bir yüksek öğretim kurumunda örgün lisans eğitimi yapmak üzere merkezi sınavı kazanması halinde, çalıştığı kuruma ait boş bulunan kadroya öncelikle atanmasının sağlanması.
4- Aynı kurum içinde aynı koşulları ve hizmet niteliklerini taşıyan aynı unvandaki kamu görevlilerinin karşılıklı olarak yer değiştirme taleplerinin yerine getirilmesi konusunda kurumlara tanınan takdir yetkisinin kaldırılması.
5- Teftiş, denetim, soruşturma ve hizmetiçi eğitim ile isteğe bağlı olanlar hariç, geçici görevlendirmelerin 1 yılda 2 ayı geçmemesi.
6- Üst düzey yöneticilerin üzerinde birden fazla yönetim kurulu üyeliği görevi bulunmaması.
7- Bir görevin vekaleten yürütülmesi ihtiyacını doğuran sorunun, atama ve görevde yükselme yönetmeliği çerçevesinde ele alınması.
8- Açıktan vekil olarak atanan imam hatiplerin asaleten atanmaları hususunun Bakanlar Kurulu'na sunulması.
9- Görevinden çekilen ya da çekilmiş sayılanlar ile memnu hakların iadesi kararı alanların dastereceğiz. Zaten daha önce urumlarına uygun kadrolara hizmet ihtiyacı ve bütçe imkanları çerçevesinde öncelikle atanması hususunda genelge yayımlanması.
10- Kadro ve görev dışında bir işte çalıştırılma konusunda karşılaşılan sıkıntıların Başbakanlık Genelgesi ile düzenlenmesi,
11- Kamuya ait acil yardım (ambulans) ve itfaiye vb. araçlarının, kasko sigortasına tabi tutulması suretiyle, bu araçları kullanan kamu personelinin ortaya çıkan hasarlardan dolayı tazminat ödemesinin önüne geçilmesi.
12- "Sicil" kavramının "Personel Değerlendirme Formu"na dönüştürülmesi ve yıl sonunda personele bildirilmesi.
13- Olumsuz sicile itirazları değerlendirecek komisyon kurulması konusunda Avrupa Birliği'ndeki uygulamalara bakılarak değerlendirme yapılması.
14- Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin yeniden tanımlanması.
15- Disiplin cezası vermeye yetkili kurullarda memurun bağlı bulunduğu sendikanın temsilcisinin bulunması konusunda Avrupa Birliği uygulamasına bakılarak değerlendirme yapılması.
16- Disiplin cezalarında tanınan savunma süresinin ilgilinin isteği üzerine 7 gün uzatılabilmesi.
17- Uyarma ve kınama cezalarına da yargı yolunun açılması ve tüm disiplin cezalarına itirazın disiplin kurullarına yapılması.
18- Disiplin cezalarının sicilden silinmesi için öngörülen 5 ve 10 yıllık sürelerin, 3 ve 6 yıla indirilmesi.
19- Görevden uzaklaştırma uygulamasındaki aksaklıkların Başbakanlık Genelgesi ile giderilmesi.
20- Kurum İdari Kurullarınca verimlilikle ilgili araştırmaların yapılabilmesi.
21- Sendikalar tarafından düzenlenen eğitim çalışmalarında, kurumların eğitim tesislerinden kamu kurumları için öngörülen tarife karşılığı yararlanılması.
22- Hizmet içi eğitim programlarında sendikal haklar ve insan hakları konusuna yer verilmesi.
23- Resmi tatil ve bayram tatillerinde hizmetine ihtiyaç duyulanlar hariç, il dışına çıkışta izin alınması uygulamasına son verilmesi.
24- Basına bilgi ve demeç verme yasağına ilişkin 657 sayılı Kanunun 15. maddesinin uygulanmasında karşılaşılan sorunların giderilmesi için Genelge yayımlanması.
25- Kamu görevlilerinin grev, siyaset ve toplu eylem ve hareketlerde bulunma yasaklarının Anayasa ve diğer kanunlarda yapılacak değişiklikler çerçevesinde değerlendirilmesi.
26- 2911 sayılı Kanun çerçevesinde kamu görevlilerinin toplantı ve gösteri yürüyüşleri yapma haklarının kullanılmasında gereken özenin gösterilmesi.
27- Göreve başlayış derece ve kademesindeki farklılıkların giderilmesi konusunda yasal düzenleme yapılması.
28- Yıllık izin sürelerinde "işgünü" ve kademe esasına göre düzenleme yapılması, en az bir yıl açıktan vekil olarak görev yapanlara izin verilmesi konusunun değerlendirilmesi.
29- Memura eşinin doğum yapması durumunda verilen izin süresinin 5 güne çıkarılması, 1. derecedeki kayın hısımlarının ölümü halinde de 5 işgünü izin verilmesi.
30- Mevcut 10 günlük mazeret izni süresinin işgününe dönüştürülmesi.
31- Radyoaktif ışınlara maruz kalan personele verilen izin süresinin 45 güne çıkarılması.
32- Memura, bakmakla yükümlü olduğu hastasına kendisinden başka bakacak kimseniastereceğiz. Zaten daha önce n bulunmaması ve doktor raporuyla refakatçi tahsisinin belgelendirilmesi kaydıyla 3 aya kadar aylıklı refakat izni verilmesi, gerektiğinde bu sürenin bir katına kadar uzatılması.
33- Sendikal izinleri kullanmakta olan personelin mali ve sosyal hak ve yardımlarında kesinti yapılmaması, (sendikal iznini kullanmakta olan personelin ek ders ücretine ilişkin hususun Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılacak değerlendirme sonucuna göre çözümlenmesi).
34- Sendikaların genel kurul, başkanlar kurulu, denetim ve disiplin kurulu toplantılarına kurul delege ve üyesi olarak katılanların idari izinli sayılması.
35- Nöbet ücreti ödenmesine ilişkin konularla sağlık hizmeti yürüten icapçılara nöbet ücreti verilmesi konusunun Maliye Bakanlığı'nca ilgili bakanlıklarla değerlendirilmek suretiyle iyileştirici yönde düzenlenmesi.
36- Din görevlilerinin, ebelerin, posta dağıtıcılarının vb. hafta sonu ve bayram tatillerine ilişkin izin sıkıntılarının giderilmesi konusunda ilgili kuruluşlarla işbirliği halinde teknik çalışmalar yapılması.
37- Hafta içi ve resmi tatillerde personele yaptırılacak fazla mesai sürelerine bir üst sınır getirilmesi konusunda yasal düzenleme yapılması.
38- Kadın memurlara doğumdan önce 3 ay, doğumdan sonra 1 yıl içinde gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmemesi.
39- Çalışma hayatına ilişkin tasarı ve düzenleme çalışmalarında konfederasyonların önerilerinin alınması.
40- Sendika ve konfederasyonların, kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde oluşturulan kamu görevlileri ile ilgili kurul, komisyon, şura, meclis toplantılarında temsilci bulundurması.
41- Emekli Sandığı Yönetim Kuruluna yetkili kamu görevlileri sendikaları konfederasyonunu temsilen bir üyenin atanmasını teminen yasal değişiklik yapılması.
42- Toplu sözleşme konusunun Anayasa değişikliği kapsamında değerlendirilmesi.
43- 4688 sayılı Kanunun 15. maddesi gereğince sendika üyesi olamayacak kamu görevlilerinden hangilerinin sendika üyesi olabileceği konusunda çalışma yapılması.
44- Çalışma Bakanlığında daha önce yapılmış bulunan 4688 sayılı Kanunda değişiklik çalışması da referans alınarak bu Kanunda öngörülen Yüksek İdari Kurul, Kamu İşveren Kurulu, Uzlaştırma Kurulu ve Kurum İdari Kurullarına ilişkin olarak detaylı bir çalışma yapılması.
45- Kamu görevlilerinin görevleri sırasında ve görevlerinden dolayı yargılanmaları halinde kendilerine hukuki yardım yapılması konusunda ortaya çıkan ve Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununda öngörülen düzenleme ile karşılanamayan aksaklıkların giderilmesi.
46- Kamu kurumlarında sigara içme odalarının açılması.
47- Kamu kurumlarında mevcut kreşlerden yararlanmayan memurların çocuklarına doğum tarihinden itibaren iki yıl süreyle çocuk yardımının bir kat fazlasıyla ödenmesi hususunda Maliye Bakanlığı bünyesinde çalışma yapılması.
48- Posta dağıtıcılarının fiili hizmet sürelerine ilave konusunda çalışma yapılması.
49- Belediye çalışanlarının aylıklarını zamanında alabilmesi için bir genelge yayınlanması ve gerekli diğer tedbirlerin alınması.
50- İş sağlığı ve güvenliği ile meslek hastalıkları açısından personel yasalarında gereklastereceğiz. Zaten daha önce i değişikliklerin yapılması için sendika ve konfederasyon temsilcilerinin de bulunduğu bir komisyonca çalışma yapılması.
Yukarıda mutabakata varılan hususlardan yasama organını ilgilendiren konularda gerekli işlemleri önümüzdeki yasama dönemi içinde yerine getirilmesi, diğer hususlarda ise ilgili kurumların görevlendirilmesi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber