Satrançta Türk - Yunan işbirliği

Satranç Olimpiyatları'nın İstanbul'un ev sahiplinde yapılmasına onay veren imza törenine Türk - Yunan dostluğu damgasını vurdu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2012 17:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

FİDE Genel Sekreteri Makropoulos, "Türk ve Yunan insanlarının bölecek hiçbir şeylerinin olmadığını düşünüyorum ama paylaşacak çok şeyimiz var." dedi.

İstanbul'da 27 Ağustos-10 Eylül 2012 tarihlerinde düzenlenecek 40. Dünya Satranç Olimpiyatı'nın resmi imza töreni Türk - Yunan Dostluğu damgasını vurdu. Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Genel Merkezi'nde düzenlenen imza törenine, Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) Başkan Vekili ve Yunanistan Satranç Federasyonu Başkanı Georgios Makropoulos ve Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı'nın yanı sıra, İstanbul Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu, Spor Genel Müdür Yardımcısı Tamer Taşpınar, İstanbul Gençlik Hizmetleri İl Müdür Vekili Taner Özgüven, Spor A.Ş Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin katıldı.

OLİMPİYAT'A DESTEK İÇİN OLİMPİYAT

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Yazıcı, dünyanın en önemli satranç organizasyonlarından birine ev sahipliği yapacaklarını ifade etti.

İstanbul Ticaret Merkezi'nde düzenleyecekleri organizasyona 170'i aşkın ülkeden, 2 bin 500'ün üzerinde katılımcı beklediklerini dile getiren Yazıcı, "Bu büyük organizasyonun, çocuklarımızın satranç sporuna kazandırılması, Türkiye'yi dünyada başarıyla temsil edecek sporcuların yetiştirilmesi için bir vesile olarak görüyoruz." şeklinde konuştu.

MAKROPOULOS: MEDYANIN ÖNEMİ BÜYÜK

Başkan Yazıcı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ana sponsorları İş Bankası'nın da destekleriyle Türkiye'nin en önemli federasyonlarından birisi haline geldiklerini dile getirerek, destekçi kuruluşlara teşekkür etti.

Yunanistan Satranç Federasyonu Başkanı Georgios Makropoulos ise, Dünya Satranç Olimpiyatı için gerekli denetimleri yaptıklarını, organizasyonun Türkiye'de başarıyla gerçekleştirileceğine inandığını söyledi.

Makropoulos, organizasyon için Gençlik ve Spor Bakanlığı, İş Bankası, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve diğer kuruluşların desteğinin de önemli olduğunu belirtirken, "Bugüne kadar 90'a yakın ülkeyi gezdim. Medyanın da desteğiyle burada mükemmel bir iş başarabiliriz." diye konuştu.

DOSTLUK OLİMPİYAT RUHU İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye Satranç Federasyonu yetkilileriyle dostluğunun uzun yıllara dayandığını ifade eden Makropoulos, şöyle konuştu:

"Politika, ne olursa olsun dostluğumuzu etkilemedi. Her halde çok az rastlanan bir örnektir. Dostluk ve barış olimpiyat ruhu için en önemli ilkedir. Türkiye'nin Satranç Olimpiyatı ile dünyaya çok güzel bir mesaj verebilir. Türkiye Satranç Federasyonu bugün dünyanın en aktif federasyonu. İkinciyle arasında çok uzak ara fark olan bir birincilik bu. Satrancın bu ülkede çok hızlı geliştiğini biliyoruz. Burada Satranç Olimpiyatları'nın en iyi organizasyon olması için her şey var."

Makropoulos, İstanbul'daki organizasyona dünya klasmanında en üst sırada bulunan tüm sporcuların katılmasını beklediklerini de dile getirdi.

SATRANÇ TAHTASINDA TÜRK-YUNAN DOSTLUĞU

Bir gazetecinin, "Türkiye ile Yunanistan arasında politik sorunlar var. Bunlardan birisi de Kıbrıs. Satranççılar olarak siz bu sorunu nasıl çözerdiniz?" şeklindeki sorusunu Makropoulos, şöyle cevap verdi:

"Türk ve Yunan insanlarının bölecek hiçbir şeylerinin olmadığını düşünüyorum ama paylaşacak çok şeyimiz var. Eğer bu ilkeyi kabul edersek o zaman çok rahat çözümler bulabiliriz diye düşünüyorum."

TÜRKİYE-YUNANİSTAN TEK FEDERASYON

Yunanistan'daki ekonomik krize ilişkin soruyu ise Makropoulos, kriz nedeniyle devletin spora ayırdığı bütçenin büyük ölçüde düştüğünü, ancak hükümetin bu konuya bir çözüm bulmasını umduklarını ifade etti. Sponsorların desteğini çok önemsediklerini belirten Makropoulos, şöyle devam etti:

"Türkiye'den de sponsor arayabiliriz. İş Bankası ne yazık ki Yunanistan'da aktif değil" şeklinde espri yaptı. Ali Nihat Yazıcı ise, iki ülke federasyonları arasında çok sıcak ilişki bulunduğunu belirtirken, "Mevzuatlar izin verse tek bir federasyon olmayı bile düşünebiliriz."

VALİLİK-BELEDİYE-SPOR TEŞKİLATI EL ELE

Vali Yardımcısı Bakoğlu, federasyonlara başarı dilerken, Spor Genel Müdür Yardımcısı Tamer Taşpınar, Türkiye'nin çok sayıda organizasyonun üstesinden başarıyla geldiğini belirterek, Dünya Satranç Olimpiyatı'nın da çok başarılı geçeceğine inandığını ifade etti.

Spor A.Ş Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin ise, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tüm spor etkinliklerine olduğu gibi Dünya Satranç Olimpiyatı'na da katkıda bulunacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber