Çanakkale Kara Savaşları'nın 97. yıl dönümü

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, yarın başlayacak ve 2 gün sürecek Çanakkale Kara Savaşları'nın 97.yıl dönümü törenlerine Avustralya Başbakanı Julia Gillard ile Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Nathan Guy'un katılacağını söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Nisan 2012 16:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tuna, Valilikte düzenlediği basın toplantısında, Çanakkale için her sene büyük önem arz eden önemli günlerden birisinin daha geldiğini, bunun da yarın ve 25 Nisan'da yapılacak olan Çanakkale Kara Savaşları'nın 97. yıl dönümü törenleri olduğunu bildirdi.

Vali Tuna, "Her sene binlerce Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelen kişiler ilimize konuk oluyorlar ve 97 yıl önce bu topraklarda karşı karşıya geldiğimiz bu insanların torunlarıyla bugün barış ve dostluk için bir araya gelip evrensel mesajlar veriyoruz. Geçmişte kaybettiğimiz değerleri birlikte anmaya çalışıyoruz" dedi.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 97. yıl dönümü törenlerinin yarın sabah başlayacağını ifade eden Tuna, "Avustralya Başbakanı Julia Gillard yarın akşam saatlerinde kente gelecek. 25 Nisan'daki törenlere katılacak. Yeni Zelanda'nın bir bakanı da şehrimizde misafir. Törene katılacaklar arasında savaşta yer alan diğer ülkelerin büyükelçileri olacak. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Çanakkale Valisi olarak hem devletimizi hem de hükümetimizi bu törenlerde temsil ediyor olacağız" diye konuştu.

Yarın akşam Kolin Hotel'de Avustralya Başbakanı Gillard'ın da katılacağı bir serginin açılışını yapacaklarını anlatan Tuna, şunları söyledi:

"Serginin adı 'Gelibolu: Savaşın Yenildiği Yer'. Bu projemiz, Anzakların gelmesi münasebetiyle, savaşın kötülüklerini ön plana çıkartan, geleceğe barış ve dostluk içinde birlikte yürümemiz gerektiğini, insani değerleri ön plana çıkaran ama savaş içindeki birtakım hikayelerden çıkaracağımız insanlık derslerinin ön planda yer aldığı bir proje. Çanakkale Kara Savaşları, yüz binlerce insanın kaybına sebep olmuştur. Çok ağır bedeller ödendi. Askerlerin ailelerine yazdıkları mektuplardan alacağımız çok şeyler var. Sadece onları okusak bile savaşın çirkin yüzünü çok net bir şekilde göreceğiz ve savaşların olmadığı bir dünya için belki daha çok mücadele edebiliriz diye düşüneceğiz. Bu projeyle Çanakkale'yi kardeşliğin, dostluğun ve hoşgörünün merkezi haline getirip buradan evrensel mesajlar vermek istiyoruz."

-Cumhurbaşkanı Gül'ün Çanakkale'yi ziyareti-

Vali Güngör Azim Tuna ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eşi Hayrünnisa Gül'ün 27-28 Nisan tarihlerinde Çanakkale'yi ziyaret edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün teşrifinin Çanakkale açısından büyük önem arz ettiğini dile getiren Tuna, "Çanakkale'de 2 günlük bir ziyaret olacak. Dolayısıyla bu, Çanakkale'ye verdikleri özel önemi gösteriyor. Büyük bir heyecanla kendilerini ağırlamak için bekliyoruz" dedi.

Tuna, Cumhurbaşkanı Gül'ün kenti ziyaretiyle ilgili programların hazırladığını ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Programlar büyük ölçüde planlandı. Teferruatlar tam netleşmedi. Valilik, Belediye ve Boğaz Komutanlığı ziyaretleri olacak. Üniversitede bir programa katılacaklar. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı ziyareti programda yer alacak. Bu arada Gökçeada gezisi olacak. Bunu söyleyebiliriz. 'Çat kapı' ziyaretler olur mu- Buna da hazırlıklı olmak lazım. Bir yoksul aile, bir şehit ailesini ziyaret edebilirler. Neticede biz hazırız il olarak ziyarete. Sayın Cumhurbaşkanımızı ilimize bekliyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber