'Dünyada en fazla sınav Türkiye'de yapılıyor'

Yozgat İl Milli Eğitim Müdürlüğü Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uzmanı Nevzat Özer, Sonu ?s' harfiyle biten en çok sınavların YGS, SBS, TUS, DGS, ALES, KPDS, ÜDS ve KPSS gibi birçok sınavın en fazla Türkiye'de yapıldığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2012 18:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Psikolojik Danışman Özer, sistemleri ve yapıları eleştirmenin kimseye yararı olmadığını belirterek, "Türkiye, genç nüfusu en fazla olan ülkelerden biri. O kadar genç nüfusumuz var ki bir şekilde bir kuruma işçi memur alınacak olsa sınavdan başka bir alternatif gözükmüyor. Çocuklarımız, ilköğretim 4. sınıftan itibaren kendilerini sınav denizinin içinde buluyor. Testler, sınavlar derken, çocuğun kafası otomatikleşiyor. Çocuk, beynine, her şeyi kazanmak ya da kaybetmemek üzere inşa ediyor. Yatıyor sınav, kalkıyor sınav. Ergenlik çağlarının en güzel yılları velhasıl sınavlarla geçiyor." dedi.

"OYUN YERİNE SINAVLAR VAR"

Çocukların duygu dünyasını geliştirmeden zihin dünyalarına çok ağır programlar yüklendiğini ifade eden Özer, şöyle konuştu: "İlköğretimden lise bitene kadar, bir yarış atı misali sınav sınav dolaştırıyoruz. Oyun, çocuğun dış dünyaya açılan tek penceresidir. Oyun, çocuğun dilidir. Onun imgeleme gücünü artırır. Çünkü bu dönemde zihnin en faalde olduğu, sinir sisteminin de en yoğun tempoyla çalıştığı bir dönemdir. Sadece ele alınacak şey oyun mu? Elbette hayır. Arkadaşları ile ilişkileri, gruba katılma, kolektif hareket edebilme. Sevinme, haykırma, zamansız ve ölçüsüz gülme. Bunlar, çocukların en hoşlarına gittikleri şeylerden sadece bir kaçı. Önceden, sokak aralarında çocuklar, domino, yakar top, eş gördüm, saklambaç gibi oyunlar oynardı. Herkes bu oyunlardan büyük keyif alırdı. Şimdi bakıyorum, o sokak aralarına ne oynayan, ne zıplayan birileri var. Boş zamanda çocuklar ya internet cafede ya da evlerinde TV karşısında. Diğer zamanların durumu ortada zaten ders, dershane, sınav üçgeninde hapsolmuş bir hayat. Çocuğun yaşı ilerledikçe, sınavların derecesi ve dozajı artıyor. Burada annelerin ve babaların bir gerçeği görmelerini ve çocuklarının yerine biraz da kendilerini koymalarını istiyorum, onların pencerelerinden bakmalarını, onlar gibi düşünmelerini istiyorum."

Çocuklarda intihar olaylarının, genelde karne ve sınavlar dönemi yaşandığını söyleyen Özer, "Her yıl istatistikler göstermiştir ki gerek karne dönemi gerekse ulusal sınavlar sonucu intihar eden gençler, çocuklar çıkmaktadır. Yoğun stres, baskı ve rekabet sonucu zaten gençlerimizin kafası karışık olabiliyor. Bu çocuklar, hayatlarının en güzel çağlarında, bu sınavlarla muhatap olmak durumundalar. Bu sınavlardan iyi puanlar almak zorundalar. Burada anne ve babaların verecekleri her destek, artı puan değerindedir. Onların, başarılarına ve başarısızlıklarına lütfen ortak olalım. Sınavları, karneleri, dersleri bir ölüm kalım savaşı haline getirmeyelim. Onlar böyle düşünseler bile, bizler onlara, bunun böyle olmadığı konusunda yardımcı olalım." ifadelerini kulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber