Sağlıkta 'sevk' zorunlu

Haber Giriş : 04 Haziran 2005 13:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sevk zincirini kıran tedavi masraflarına ortak olacak. Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı, sağlık kurumları arasında sevk zincirine uymayı zorunlu hale getiriyor. Tedavi olmak isteyen, önce aile hekimine başvuracak.

Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nda sevk zincirine uymak zorunlu hale getirildi. Tasarıyla, koruyucu sağlık hizmetleri ve aile hekimliği sistemini ön plana çıkaran yeni bir model uygulanacak. TBMM Sağlık Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı, sivil toplum kuruluşlarından gelen öneriler doğrultusunda tekrar gözden geçirilmek üzere alt komisyona gönderildi.

Tasarı Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur ayrımını kaldırarak, tüm vatandaşları Genel Sağlık Sigortası çatısı altında topluyor. Tüm çocuklar doğar doğmaz sigorta kapsamına alınırken, anne ya da babası prim ödeme yükümlülüklerini yerine getiremese de 18 yaşını tamamlayana kadar sağlık yardımlarından yararlanabilecek.

İlk başvuru aile hekimine yapılacak

Tasarı, sağlık hizmeti sunan kurumları birinci, ikinci, üçüncü basamak olarak sınıflandırırken, Aile Hekimleri bu sevk zincirinin birinci basamağında yer alıyor. Tedavi olmak isteyen hastalar önce Aile Hekimine başvuracak. Eğer hastalığı daha kapsamlı bir tedaviyi gerektiriyorsa aile hekimi tarafından ikinci basamak sağlık kuruluşuna sevkedilecek. Sevk zincirine uyması şartıyla kişiler istedikleri kamu veya özel sağlık tesislerini seçebilecekler. Sevk zincirine uymayanların tedavi masraflarının yüzde 70'i ödenecek. Yani sigortalı masrafların yüzde 30'unu cebinden ödeyecek.

Prim borcu olmayan yararlanacak

Sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyenlerin son bir yıl içinde 90 gün prim ödemiş olması ve başvurduğu tarihte pirim borcunun bulunmaması şartları aranacak. Tasarıda tüp bebek gibi yardımcı tanı ve tedavi yöntemleri yer almıyor. Ancak sivil toplum kuruluşlarından gelen öneriler doğrultusunda tüp bebek tedavisinin de kapsama alınması planlanıyor. İşte tasarıya göre yardım kapsamındaki sağlık hizmetleri:

Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri

Ayakta veya yatarak tedavi, laboratuvar tahlilleri ile acil sağlık hizmetleri, rahim tahliyesi, tıbbi sterilizasyon.

15 yaşına kadar ağız ve diş muayenesi, laboratuvar tetkik ve tahlilleri ile diğer tanı yöntemleri ve acil sağlık hizmetleri

Bu tür teşhis ve tedaviler için gerekli olabilecek kan ve kan ürünleri, aşı, ilaç, ortez, protez, tıbbi araç ve gereç sağlanması, takılması, garanti süresi sonrası bakımı, onarılması ve yenilenmesi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber