Bakan Çelik'ten memurlara: Gemide bizden başka sakinlerin olduğunu unutmayalım

Kamu görevlilerinin 2012- 2013 yıllarında uygulanacak mali ve soysal hakların belirleneceği toplu sözleşme süreci başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2012 13:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Görüşmelerde konuşan Bakan Faruk Çelik, tarihi bir günün yaşandığını ifade ederek, ilk kez toplu sözleşmenin yapılacağını söyledi. Çelik, "Hepimizin seyahat ettiği bu gemide, bizim dışımızda da sakinlerin olduğunu unutmamalıyız." dedi.

Toplu sözleşme masasında, Kamu İşveren Heyeti'ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlık yapacak. Heyette, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakcı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, Devlet Personel Başkanı Mehmet Tekinarslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Vekili Namık Ata ve İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürü Yavuz Selim Köşger yer alıyor.

Masada, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu başkanlık yapıyor. Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de yer alacağı heyette bulunan diğer isimler de şöyle:

Memur-Sen temsilcisi Hacı Bayram Tonbul, Kültür Sanat-Sen temsilcisi Yavuz Demirkaya, Türk Haber-Sen İsmail Karadavut, Bem-Bir-Sen temsilcisi Mürsel Turbay, Sağlık-Sen temsilcisi Metin Memiş, Eğitim Bir-Sen temsilcisi Ahmet Özer, Türk Büro-Sen temsilcisi Fahrettin Yokuş, Bayındır Memur-Sen temsilcisi Abdulhadi Karasapan, Türk Ulaşım-Sen temsilcisi Nazmi Güzel, Toç-Bir-Sen temsilcisi Günay Kaya, Enerji Bir-Sen temsilcisi Zahit Borak, Diyanet-Sen temsilcisi Mehmet Bayraktutar.

Faruk Çelik, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bugün yapılan toplu sözleşmelerin, 2009 yılında varılan mütabakat sonunda Kamu Görevlilerinin Demokratik Hakları Çalıştayı'nın bir neticesi olduğunu ifade etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, şöyle devam etti:

"2 milyon 600 bin kamu çalışanını, 1 milyon 900 bin emekliyi ilgilendiren önemli bir adım atıyoruz. Bu adımın ülkemize milletimize seven tüm kamu çalışanlarımıza hayırlı olmasını istiyorum. Görüşmeler esnasında hem Türkiye'nin hem de dünyanın içinde bulunduğu ekonomik durumu dikkate alacağız. Sayıları milyonları bulan kamu çalışanlar ve emeklilerimizi göz ardı etmeyeceğiz. Ama kamu çalışanları dışındaki toplum kesimlerini de unutmayacağız. Hepimizin seyahat ettiği bu gemide, bizim dışımızda da sakinlerin olduğunu unutmamalıyız. Bu gün bu sürecin olgunluk içinde süreceğinin umuyorum. İnşallah, müzakerelerin bu masada karara bağlanacağını umuyorum."

Son yıllık görüşmelerde hükümet adına verilen sözlerin gerçekleştirmiş olduğunu kaydeden Bakan Çelik, memurların 65 temel sorunun çözüme kavuşturulduğunu belirterek, şöşye konuştu:

"Tasarrufu teşvik fonu tasfiye edilmiş, hak sahiplerine ödenmiştir. Konut edindirme hesaplarında biriken paralar hak sahiplerine ödenmiştir. Geçici işçiler kadroya geçirilmiştir. Kurumlar arası ücret dengesizliği giderilmiştir. Engelli memurların atanması merkezi sınav devreye sokulmuştur. Kamu çalışanlarımızın beklentilerine uygun düzenlemeler yapılmıştır. Yapılanlar sadece iktidarımızın başarısı değildir. Toplu görüşmelerin kazanımıdır."

Küresel ekonomik kriz sebebiyle bir çok AB ülkesinde kamu harcamalarının kesintiye uğradığına da işaret eden Faruk Çelik, "Bütün bu gelişmelere rağmen ülkemizde kamu personelinin enflasyona ezdirilmediği yıllar olmuştur. 2002 yılında aile yardımı dahil, en düşük memur aylığı 392 TL iken 2012 Ocak ayı itibari ile bin 633 TL'ye çıkmıştır. Bu dönem aynı zamanda düşük maaş alan memur ile en yüksek maaş alan memur arasındaki makasın da daraldığı yıllar olmuştur. 2002 yılında en yüksek devlet memuru aylığı en düşük devlet memuru aylığının 7 katıyken; 2012 Ocak ayında bu oran 3,9 kata düşmüştür." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber