Kaçak mazot '10 numara yağ' adı altında satılıyor

Ege ve Akdeniz bölgeleri akaryakıt ve enerji sektörü temsilcileri, Türkiye'ye giren kaçak mazotun yüzde 10'unun "10 numara yağ" adı altında satıldığını belirterek, kaçak mazot girişinin önlenmesi gerektiğini bildirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2012 13:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denizli Ticaret Odası (DTO) evsahipliğindeki Akaryakıt, LPG, Katı Yakıt ve Enerji Sektörleri Bölgesel İstişare Toplantısı, Denizli Polisevi'nde yapıldı. Toplantıya DTO Başkanı Necdet Özer, sektörü temsilen DTO Meclisi üyeleri Erol Kaya, Mustafa Kocabay ve Mustafa Ayhan Akbaş ile DTO 19. Meslek Komitesi Başkanı Halil Baykut, üyeler İlhan Künarlıoğlu ve Ümit İlhan'ın yanısıra İzmir Ticaret Odası, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası, Aydın Ticaret Odası ile Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası komite ve meclis üyeleri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Başkan Özer, ?Bu konu yalnız bu meslek grubunu değil, yaygın kullanım alanı ve geniş tüketici kitlesi dolayısı ile toplumun tamamını yakından ilgilendiriyor. Günümüzde gerek yaygın tüketiminin olması gerekse üzerindeki vergi yükünün çok yüksek olması nedenleriyle her gün fiyat değişiklikleri olan akaryakıt, kömür ve LPG'nin ekonomide büyük payının olması dolayısıyla bu sektör, iş dünyasının en önemli konularından biridir.? dedi. Özer, toplantı sonuçlarının Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) başta olmak üzere ilgili makamlara rapor halinde sunulacağını dile getirdi. Özer'in ardından konuşan DTO 19. Meslek Komitesi Başkanı Halil Baykut akaryakıt, katı yakıt ve LPG sektörlerinde, geniş tüketici kitlesine hitap etmesine paralel oluşan sorunların bölgesel ve hattâ ulusal bazda seyrettiğini belirterek, ?İşte bu nedenle ilk etapta, sorunlara çözüm bulmak amacıyla bölgesel bir istişare toplantısı yapılması, sektörümüze olumlu katkı sağlayacaktır. Toplantıda dile getireceğimiz sorunlar ve çözüm önerilerinin, birçok gelişime vesile olacağı kanısındayım.? diye konuştu. Açılış konuşmalarından sonra sektör temsilcileri, yaşadıkları sıkıntıları tek tek söz alarak açıkladı. Temsilciler, akaryakıt ve gaz ürünleri sektörünün sahipsiz olduğunu belirterek bir bildiri yayınladı.

'ARABALARDA KULLANILAN AKARYAKITLA İLGİLİ KANUNİ BOŞLUK VAR'

Ege ve Akdeniz bölgeler yakıt ve enerji sektörü temsilcilerinin, arabalarda kullanılan akaryakıtla ilgili kanuni boşluk bulunduğunu vurguladığı bildirinin bazı maddeleri şöyle: ?Haksız rekabete, çevre kirliliğine yol açan yağ ve yağ karışımlarının araçlarda kullanılmasının engellenmesi gerekmektedir. Nihai tüketicilerin kullandığı yakıtlarda, ulusal marker kontrolü yapılmalı. Özellikle 10 numara yağ kullanımı konusunda denetimlerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından etkin bir şekilde yapılması gerekmektedir. Ayrıca Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)'nun madeni yağ kullanımı ile ilgili denetim yetkisi bulunmamaktadır. Konuyla ilgili mevzuat düzenlemesi yapılarak EPDK'ye denetim yetkisi verildiği takdirde araçlarda madeni yağ kullanımının önüne geçilebilecektir. Türkiye'ye giren kaçak mazotun ancak yüzde 10'u, 10 numara yağ adı altında satılmaktadır. Onun için öncelikle kaçak mazot girişi önlenmelidir. Kaçak akaryakıt girişinin önlenmesinin yalnızca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan beklenmesi, yeterli bir çözüm değildir. Bu konu Maliye, İçişleri ve Enerji bakanlıklarının görev ve sorumluluk alanları yeniden tanımlanarak bütünsel olarak ele alınmalı, üzerine gidilmelidir. Aksi halde çözüm zordur. Bakanlıklar birbiriyle koordineli olarak çalışmalıdır. 10 numara yağda gerçek nihai kullanıcıya ÖTV iadesiyle amacına uygun kullanımının sağlanması durumunda, kaçak büyük ölçüde engellenecektir. Madeni yağ üretimi ve lisanslamada odalarca hazırlanan kapasite raporunun onayı konusunda, onay mercii olarak TOBB çok hassas davranmalı. Akaryakıt sektöründe banka ve ana dağıtımcı firmaların ulusal bazda düzenlediği kampanyaların bayilere olumsuz etkileri olduğundan ,promosyon kapsamının net olarak tanımlanması gerekmektedir. Beyaz bayraklı istasyon olmamalıdır. Yalnızca tavan fiyat değil, beraberinde taban fiyat uygulaması da yapılmalıdır. LPG'de ana dağıtım firmalarının kâr marjları çok yüksek, bayilerin kâr marjları çok düşüktür; bu durumun düzeltilmesi gerekmektedir. Otogaz istasyonlarında kaçak tüpgaz dolumu yapılmaktadır. Bu durumun engellenmesi, ayrıca tüketicinin konuyla ilgili uyarılması gerekmektedir. Tüplü gaz ana dağıtım firmaları, kendi aralarında değişik markalarda dolum yapmaktadırlar. Bayilerde de aynı uygulamanın yapılması gerekmektedir. LPG ana dağıtım firmalarının, bayinin bulunduğu yerde bayi gibi satış yapmasının önüne geçilmesi gerekmektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber