PKK/KCK terör örgütü, uyuşturucu kaçakçılığının bütün aşamalarında rol oynuyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı, PKK/KCK terör örgütünün uyuşturucu kaçakçılığın bütün aşamalarında rol oynadığını tespit etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2012 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Terör örgütü, 'uyuşturucu kaçakçılarından komisyon almak, Doğu ve Güney Doğu bölgesinde kenevir ekimini kontrol altına almak, uyuşturucu kaçakçılığını koordine etmek, Avrupa'da uyuşturucu kaçakçılığını ve dağıtımını koordine etmek ve uyuşturucu parasını aklamak' gibi çalışmalar yürütüyor. Sevkıyatta kimin ne kadar para alacağı, nakliyeciye ve zulacıya ne kadar para verileceği ise örgütün üst kademesinde bulunan şahıslar tarafından belirleniyor. Afganistan'dan İran'a, oradan da Türkiye sınırlarına kadar uyuşturucu maddeyi getiren örgüt mensupları, Türkiye sınırında değişik organizasyonlara teslim ediyor.

'KOM Daire Başkanlığı 2011 Raporu'na göre polis görev sahasında 2011 yılında 18 bin 24 uyuşturucu operasyonu yapıldı. Operasyonlarda 38 bin 534 şüpheli şahıs yakalandı. Yapılan operasyonlarda 46 ton 918 kilogram esrar, 6 ton 412 kilogram eroin, 106 kilogram afyon, 589 kilogram kokain, 3 bin 434 litre asetik anhidrit, 8 bin 321 adet kırmızı-yeşil reçeteye tabi hap, 1 milyon 47 bin 338 adet captagon (amfetamin tablet), 1 milyon 335 bin 326 adet ecstasy, 10 kilogram bonzai (sentetik cannabiod), 48 kilogram khat ve 152 kilogram metamfetamin ele geçirildi.

Türkiye, 2011 yılında da Afganistan kaynaklı afyon ve türevleri (opiatlar) kaçakçılığında güzergah olmaya devam ediyor. Türkiye'de ele geçirilen opiatların yaklaşık yüzde 98'i eroin. 2010 yılında olduğu gibi 2011 yılında da bazmorfin ele geçirilmemesi dikkat çekti. Ele geçirilen afyon miktarında ise son beş yılda yüzde 80 oranında azalma meydana geldi. Eroin ve eroinin piyasada bulunabilirliğinde son beş yıllık süreçte önemli değişimler gözlemlendi. 2009 yılında görülen zirveden sonraki iki yıllık süreçte ele geçirilen eroin miktarında yüzde 47 oranı düşüş kaydedildi.

2011 yılındaki azalmanın oranı ise yüzde 29. Türkiye'de eroin operasyonu sayısı ve bu operasyonlarda yakalanan şahıslar 2010 yılına kadar sürekli olarak arttı. Ancak 2011 yılında eroin olaylarına karışan şüphelilerin sayısı yüzde 23, eroin operasyonlarının sayısı ise yüzde 26 oranında azaldı.

ESRAR EN FAZLA KULLANILAN VE YAKALANAN UYUŞTURUCU MADDESİ

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de esrar en fazla kullanılan ve yakalanan uyuşturucu olmaya devam etti. 2011 yılında KOM birimleri yakalamaları bir önceki yıla göre yüzde 50,4 oranında artarak 46 ton 918 kilograma ulaştı. Son beş yıl içerisinde esrar yakalamalarında görülen toplam artışın oranı yaklaşık yüzde 250.

Türkiye genelinde esrar yakalamalarında Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, Van, Adana, Şanlıurfa ve İzmir ön sıralarda yer alıyor. Türkiye'de esrar pazarı da giderek büyüdü. Türkiye'de yakalanan esrar lokal olarak üretilirken, İran ve Suriye'den Türkiye'ye toz esrar girişi de oluyor.

KOM Daire Başkanlığı terörizmin finansmanına karşı da önemli çalışmalar yürütüyor. Yürütülen analiz çalışmaları esnasında özellikle PKK/KCK terör örgütünün uyuşturucudan önemli miktarlarda finansman sağladığı ve uyuşturucu ticaretinin her aşamasında etkin olduğu belirlendi.

Güvenlik güçleri tarafından yapılan tespitlerde, 1984?2011 yılları arasında yapılan 365 operasyonda terör örgütlerinin uyuşturucu olaylarına karıştığı tespit edildi. Bu olaylarda toplam 842 kişi yakalandı. Yapılan çalışmalarda PKK/KCK'ya ait 60 hücre evi ve sığınakta yüksek miktarlarda uyuşturucu bulundu.

PKK/KCK'ya karşı yürütülen operasyonlarda bu güne kadar 4 ton 253 kilogram eroin, 22 ton 878 kilogram esrar, 2 milyon 484 bin 3 kök kenevir bitkisi, 4 bin 305 kilogram bazmorfin, 8 kilogram afyon sakızı, 710 kilogram kokain, 337 bin 412 adet sentetik uyuşturucu, 26 bin 190 lt asetik anhidrit ve 2 adet imalathane ele geçirildi. Narko-terör konusunda 2009?2011 yıllarında gerçekleştirilen 10 operasyonda ise 923 kilogram esrar ve 157 kilogram eroin ile birlikte 37 şahıs yakalandı.

UYUŞTURUCU TERÖR ÖRGÜTLERİ İÇİN FİNANSAL KAYNAK

Terör örgütleri eylemlerini devam ettirebilmek için büyük çapta finansal kaynağa ihtiyaç duyuyor. Uyuşturucu kaçakçılığı değişkenlik göstermekle birlikte bazı terör örgütleri için en önemli gelir kaynaklarından biri. Küresel bazda yıllık 350?400 milyar doları bulan uyuşturucu kaçakçılığı terör örgütleri için çok cazip bir ekonomik kaynak.

Dünyada terör örgütlerinin uyuşturucu ticaretinden gelir elde ettiği bilinmekle birlikte net olarak deliller ortaya konmadı. KOM Daire Başkanlığı tarafından 2003 yılından itibaren ülkemizdeki terör örgütlerinin uyuşturucu finansmanı yakın takibe alındı ve önemli delillere ulaşıldı.

Ekim 2010 tarihinde, Kocaeli, İstanbul, Van ve Hakkâri KOM Şube Müdürlüklerince yapılan eş zamanlı operasyonlarda 142 kilogram eroin yakalandı. Bu kapsamda, PKK/KCK terör örgütü mensuplarının Afganistan'dan İran'a, oradan da Türkiye sınırlarına kadar uyuşturucu maddeyi bizzat kendilerinin getirdiği, Türkiye sınırında değişik organizasyonlara teslim ettiği anlaşıldı.

SEVKIYATTA KİMİN NE KADAR PARA ALACAĞINI ÖRGÜT YÖNETİCİLERİ BELİRLİYOR

Sevkıyatta kimin ne kadar para alacağının, nakliyeciye ve zulacıya ne kadar para verileceğinin PKK/KCK Terör örgütünün üst kademesinde bulunan şahıslar tarafından belirlendiği tespit edildi. Kasım 2011 tarihinde Kayseri'de bir araçta yapılan arama neticesinde eşyaların altına gizlenmiş 433 kilo 60 gram toz esrar maddesi ele geçirildi. Olayla ilgili olarak 4 şahıs yakalandı. Yakalanan şahısların özel eşyalarının arasında terör örgütüne ait örgütsel doküman ele geçirildi ve PKK/KCK sempatizanı olmaktan haklarında ikinci bir kamu davası açıldı.

KOM Daire Başkanlığı tarafından Amerikan Hazine Bakanlığı ve Uyuşturucuyla Mücadele Teşkilatı (DEA) ile yapılan çalışmalar neticesinde 2008 yılı Haziran ayında PKK/KCK terör örgütü ABD Devlet Başkanı tarafından 'Birinci derece önemli uyuşturucu madde kaçakçısı örgüt' olarak ilan edildi.

2010 ve 2011 yılında KOM Daire Başkanlığı ve DEA'in PKK'nın uyuşturucudan finansmanına karşı yürüttüğü ortak çalışmaları sonucunda Amerikan Hükümeti 5 PKK yöneticisini 20 Nisan 2011 tarihi itibariyle Kingpin Yasası kapsamında Mal Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) listesine aldı. 2011 yılı sonu itibariyle OFAC listesine toplam 9 PKK yöneticisi alındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber