SSK 'Ek Ödeme Yönergesi'nin iptali için Danıştay'a dava açıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Haziran 2005 13:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi SSK'nın 9 Mayıs 2005 tarihinde yürürlüğe koyduğu Ek Ödeme Yönergesi'nin 6. Maddesi'nin iptali için Danıştay'a dava açtı. Davanın gerekçesi, 6. maddenin personel arasında gelir adaletsizliğine ve performansın düşmesine yol açtığı, çalışma barışını zedelediği ve Anayasa'da hüküm altına alınan "Kanun önünde eşitlik ilkesine aykırı olduğu" şeklinde açıklandı.

Sosyal Sigortalar Kurumu Yönetim Kurulu, 4958 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu'nun 17.maddesinin 5.fıkrasının verdiği yetkiye dayanarak 09.05.2005 tarih ve 365158 sayılı Genel Yazısı ile Ek Ödeme Yönergesini 15.03.2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımlayarak yürürlüğe koymuş bulunmaktadır.

4958 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu'nun 17.maddesinin 5.fıkrasına göre Sosyal Sigortalar Kurumu Yönetim Kuruluna verilen yetki ile; Kanunda belirtilen ölçütlere göre belirlenecek usul ve esaslar ile tutarlarda ek ödemenin kurumda çalışan personele en yüksek devlet memuru brüt aylığının % 175'ini geçmemek ( sözleşmeli sağlık personeli ile sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına dahil personel için bu sınırın dört katını aşmamak kaydıyla ) üzere yapılacağı hükme bağlanmıştır

Söz konusu yönergede değişik unvan ve kadrolarda bulunan kurum personeline yapılacak ek ödeme oranları incelendiğinde; pek çok personelin önceden yararlandığı ek ödeme oranlarının indirildiği, bazılarının sabit tutulduğu, pek azının ise Kanunda öngörülen oranlarda olmasa da arttırıldığı ayrıca ek ödeme usul ve esaslarının uygulanması ile elde edilen sonucun Kurumun önceki yazı ve genelgelerinde ifade edilenin aksine tatmin edici bir ek ödeme miktarını yansıtmadığı görülmektedir.

Bu durum personel arasında gelir adaletsizliğine yol açması dolayısıyla çalışma barışının zedelenmesine ve personelin performansının düşmesine sebep olacaktır.Ayrıca bu durum Anayasa'nın 10.maddesinde hüküm altına alınan "Kanun Önünde Eşitlik" ilkesine de aykırılık teşkil etmektedir.

Bu nedenle ek ödeme oranlarının hukuka ve hakkaniyete uygun bir şekilde Kanunda belirlenen oranlar üzerinden yeniden belirlenerek, usul ve esaslarının personel arasında eşitsizliğe yol açmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.Bu bakımdan Türk Sağlık-Sen olarak çalışanların mağduriyetinin giderilmesi amacıyla 01.06.2005 tarihinde Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Ek Ödeme Yönergesinin 6.maddesinin iptali için Danıştay'da dava açmış bulunmaktayız.Dava dilekçesinin tam metni aşağıda yer almaktadır:


DANIŞTAY İLGİLİ DAİRESİ SAYIN BAŞKANLIĞINA


Yürütmenin durdurulması ve
Savunma süresinin kısaltılması taleplidir.

DAVACI : Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kolu Kamu Görevlileri Sendikası
Dr. Mediha Eldem sok. No: 85 6640 Kocatepe / ANKARA

VEKİLİ :Av.Murat BAHADIR
Dr. Mediha Eldem sok. No: 85 6640 Kocatepe / ANKARA

DAVALI : Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı

İLAN TARİHİ : 09.05.2005


DAVA KONUSU : 4958 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununun 17.maddesinin 5.fıkrası gereğince hazırlanan 09.05.2005 tarihli Ek Ödeme Yönergesinin 6.maddesinin iptaline karar verilmesi talebimizin sunulmasından ibarettir.

AÇIKLAMALAR :

1-) Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kolu Kamu Görevlileri Sendikası, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 19. maddesinin ' f ' bendi uyarınca; " Üyelerin idare ile ilgili doğacak ihtilaflarında, ortak hak ve menfaatlerinin izlenmesinde veya hukuki yardım gerekliliğinin ortaya çıkması durumunda üyelerini veya mirasçılarını, her düzeyde ve derecedeki yönetim ve yargı organları önünde temsil etmek veya ettirmek, dava açmak ve bu nedenle açılan davalarda taraf olmak hakkına sahiptir."Bu bağlamda Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Ek Ödeme Yönergesinin 6.maddesinin açıkça hukuka aykırı olması nedeniyle, müvekkilim Türk Sağlık -Sen' in üyelerinin ortak hak ve menfaatlerini ihlal ettiğinden iş bu davayı açma zarureti hasıl olmuştur.

2-) Sosyal Sigortalar Kurumu Yönetim Kurulu, 4958 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu'nun 17.maddesinin 5.fıkrasının verdiği yetkiye dayanarak 09.05.2005 tarih ve 365158 sayılı Genel Yazısı ile Ek Ödeme Yönergesini 15.03.2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımlayarak yürürlüğe koymuş bulunmaktadır.

3-) 4958 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu'nun 17.maddesinin 5.fıkrasına göre Sosyal Sigortalar Kurumu Yönetim Kuruluna verilen yetki ile; Kanunda belirtilen ölçütlere göre belirlenecek usul ve esaslar ile tutarlarda ek ödemenin kurumda çalışan personele en yüksek devlet memuru brüt aylığının % 175'ini geçmemek ( sözleşmeli sağlık personeli ile sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına dahil personel için bu sınırın dört katını aşmamak kaydıyla ) üzere yapılacağı hükme bağlanmıştır.

4-) Söz konusu yönergede değişik unvan ve kadrolarda bulunan kurum personeline yapılacak ek ödeme oranları incelendiğinde; pek çok personelin önceden yararlandığı ek ödeme oranlarının indirildiği, bazılarının sabit tutulduğu, pek azının ise Kanunda öngörülen oranlarda olmasa da arttırıldığı ayrıca ek ödeme usul ve esaslarının uygulanması ile elde edilen sonucun Kurumun önceki yazı ve genelgelerinde ifade edilenin aksine tatmin edici bir ek ödeme miktarını yansıtmadığı görülmektedir.

Örnek vermek gerekirse; Lise düzeyinde mesleki eğitim görmüş teknik personel önceden ek ödemeden % 100 oranında yararlanmakta iken bu oran da % 85'e çekilmiştir.Full-time çalışan uzman tabip, tabip, diş tabibi ve eczacının ek ödeme oranlarında artış olmakla birlikte bunların dışında kalan diğer personelin ek ödeme oranlarında herhangi bir artış olmamıştır.

5-) Yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi, kurum personelinin Kanun ile belirlenen oranlardan azami şekilde yararlandırılması yerine; faturaların titizlikle incelenmesi sonucu çok büyük bir oranda kurum zararlarının önlenerek kurum gelirlerinin artmasına, ayrıca personel sayısının azalmasına rağmen çalışanların ek ödeme oranlarından daha az yararlandırılması yoluna gidilerek; Kurumun önceki özendirici açıklamaları ile çelişen bir durum yaratılmış ve kurum çalışanları büyük oranda mağdur edilmiştir.

6-) Ayrıca gerek basın yoluyla gerekse toplantılarla, idari kadrolar tarafından yapılan açıklamalarda personele 18.02.2005 tarihli SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Genelgede belirtilen maksimum rakama yakın ek ödeme verileceği beyan edilmişti.Bu durum üzerine pek çok kurum personeli, fatura inceleme komisyonunda görev yapmak suretiyle daha fazla ek ödeme alabilmek için atama isteyerek fatura inceleme komisyonunda görev almışlardır.Ancak bu duruma uyulmayarak yüksek oranda ek ödemeden yararlanan bazı personelin ek ödeme oranları arttırılmış fakat düşük oranda ek ödemeden yararlanan birçok personelin ek ödeme oranlarında herhangi bir artış yapılmadığı gibi zaten düşük olan bazı personelin ek ödeme oranları daha da düşürülmüştür.Bu durum personel arasında gelir adaletsizliğine yol açması dolayısıyla çalışma barışının zedelenmesine ve personelin performansının düşmesine sebep olacaktır.Ayrıca bu durum Anayasa'nın 10.maddesinde hüküm altına alınan "Kanun Önünde Eşitlik" ilkesine de aykırılık teşkil etmektedir.

Bu nedenle ek ödeme oranlarının hukuka ve hakkaniyete uygun bir şekilde Kanunda belirlenen oranlar üzerinden yeniden belirlenerek, usul ve esaslarının personel arasında eşitsizliğe yol açmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.Bu bakımdan Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Ek Ödeme Yönergesinin 6.maddesinin iptalini talep etmekteyiz.

7-) Malumları olduğu üzere, 2577 sayılı Yasa'nın 2. maddesi gereğince "Düzenleyici işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğacağı ve düzenleyici işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartları birlikte gerçekleştiği" taktirde, ilgili düzenleyici işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilir. Davamıza konu düzenleyici işlemin ilgili hükmü açıkça hukuka aykırı olduğundan ve söz konusu hükmün uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğacağı aşikar olduğundan mezkur hükmün yürütmesinin durdurulması gerekmektedir.

HUKUKİ SEBEPLER : Anayasa , İ.Y.U.K ve sair hukuki sebepler

HUKUKİ DELİLLER :14.10.2003 tarihli eski ek ödeme yönergesi, 09.05.2005 tarihli yeni ek ödeme yönergesi,18.02.2005 tarihli Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü Genelgesi ve sair hukuki deliller.

NETİCE -İ TALEP : Gerek yukarıda arz ve izah olunan ve gerekse resen gözetilecek nedenlerle;
1-) İdarenin savunma süresinin kısaltılmasına,
2-) Davaya konu yönergenin 6. maddesinin iptaline,
3-) Muhakeme masrafları ile ücreti vekaletin davalı taraf aleyhine hükmedilmesini saygılarımla bilvekale arz ve talep ederim. 01.06.2005

Davacı Sendika Vekili
Av.Murat BAHADIR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber