2B'de yüksek rayiç korkusu vatandaşı beklemeye itti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Mayıs 2012 10:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

2B'nin yasalaşmasının ardından satışlar gündeme gelirken konuşulan yüksek rayiçler yüzünden arazileri satın almaya gücü olmayanlar beklemeye geçti. Bazı vatandaşlar ise müteahhitle anlaşmanın hesaplarını yapıyor.

Kamuoyunda '2B Yasası olarak bilinen ?Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun?un Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından gözler 2B arazisi alma hakkı bulunan fakat bu arazileri rayiç bedelleri üzerinden satın alacak gücü bulunmayan vatandaşlara çevrildi. Rayiç bedellerin yüksek belirlenmesi ihtimali ise vatandaşları sıkıntıya sokacak gibi görünüyor.

Satışların piyasa rayiçleri üzerinden yapmayı planlayan Milli Emlak'ın uzun bir süredir gizli elemanları aracılığıyla 2B arazilerinin bulunduğu bölgelerde vatandaşlara sorarak rayiç bedelleri öğrendiği ve satışta bu bedellerin istendiği konuşuluyor. Fakat arazisinin daha değerli olması için rayiçleri yüksek gösteren vatandaşların ise bu yüksek bedeller karşısında sıkıntıya düştüğü ifade ediliyor.

?TOKİ hak sahibine ev versin'

İstanbul'da Beykoz, Göktürk ve Çekmeköy gibi lokasyonlarda bulunan 2B hak sahiplerinin fiyatları milyon dolarları bulan 2B arazilerini satın alacak güçleri olmaması da ciddi bir sıkıntı yaratıyor. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz da 2B arazilerinde rayiç bedellerin çok çok üstünde çıktığını belirterek, ?2B'lerde yeni güncellemeyle hak sahibi olan ama bu arazileri satın almaya gücü olmayanlara devlet bir hak vermeliydi.

Mesela burada yapılacak inşaattan TOKİ, 2B sahiplerine pay verilebilirdi. Bu sayede hem suiistimallerin önüne geçilirdi hem de vatandaşlar mağdur olmazdı? dedi. Bazı bölgelerde 2B rayiçlerinin milyon dolarlara çıktığını ifade eden Kiraz, ?Vatandaşlar bu parayı ödeyemez. Burada inşaat firmaları vatandaşların yerine bu parayı ödeyip proje yapmak isteyebilir. Bu da farklı sıkıntıları gündeme getirebilir? diye konuştu.

Fiyata itiraz edilemeyecek

2B üzerine çalışmalar yapan Avukat Ali Rıza İlgezdi de, komisyonların belirlediği rayiç bedellere itiraz edilemeyeceğini belirterek, ?Parsel parsel rayiçler belirlenecek ve fiyat ne yazılırsa o olacak. Rayici belirlemenin de bir kuralı yok? dedi. Vatandaşların çoğunun 2B arazilerini satın almaya gücünün olmadığını ifade eden İlgezdi, ?Çünkü çoğu işgalci. Bazıları boğaza nazır bir yerde oturuyor ama 40 yıl beklese orayı rayicin üzerinden satın alamaz. Çekmeköy, Şile, Sarıyer, Göktürk çok değerli yerler. Vatandaşın buralara gücü yetmez? diye konuştu. İlgezdi, bu durumda fırsatçıların vatandaşlardan bu arazileri toplayabileceğini belirterek, ?Vatandaşın bu arazileri satmaktan başka çaresi kalmıyor. Simsarlar da dolaşıp arazileri topluyor? dedi. İlgezdi, yasanın çok yeni olduğunu belirterek, ?Henüz hiçbir şey netleşmedi. Yasaya dava açılacak mı bilemiyoruz ama burada mağduriyet olacağı bir gerçek? görüşünü dile getirdi.

Şeniz Acar Budak Emlak Ofisi Yöneticisi

MÜTEAHHİTLE ANLAŞMA YAPILIR

?Rayiç bedellerin 2010 rakamları üzerinden belirleneceğine dair söylentiler var ama henüz fiyatlar belli değil. Rayiç bedellerin çok yüksek olması durumunda buradaki insanlar müteahitle kat karşılığı anlaşma yapabilir çünkü bölgede yaşayan insanların arazileri kendisinin alması mümkün görünmüyor.?

Davut Aksel Yerel Gazeteci

AMAÇ HALKI TASFİYE ETMEK

?Bölge halkının neredeyse hepsinin 2B arazisi var. Rayiçlerle ilgili kesin bir şeyler söylenmese de metrekaresinin ortalama bin ile 3 bin lira arasında olması söz konusu. Fakat bu fiyatlarla kimse kendi arazisini alamaz. Bunu herkes biliyor. Rayiçlerin bu kadar yüksek tutulmasının sebebi buradaki halkı tasfiye edip, burayı elitleştirmek.

Ayşe Yıldırım Vatandaş

BU FİYATLARI ÖDEYEMEYİZ

?400 metrekare arazim var. Bu arsayı aldığımızda buralarda ev yoktu, 30 senedir burada yaşıyoruz, şimdi bize ?gidin' diyorlar. Tapuyu istedik ama canımızı al demedik, biz bu fiyatları nasıl öderiz? Yıllardır vergimizi de verdik. Şimdi alacak gücümüz yok, bin lira olsa da alamayız. Tek umudumuz müteahhitle anlaşıp, kat karşılığı vermek.?

Mehmet Sefer Emekli

NE OLACAĞI BELLİ DEĞİL

?Benim 200 metrekare arazim var. 18 yıldır burada yaşıyorum, oğlum da üst katta oturuyor. Ne olacak belli değil. Henüz fiyatı ve imarı belli olmadığı için araziyle ilgili kimseyle görüşmedim. Fiyatlar normal olursa tapuyu kendim almak isterim ama yüksek olursa müteahhitle anlaşırım.?

YÜZDE 90'I ARAZİSİNİ ALAMIYOR

HÜLYA ÇAYLAK

Milliyet olarak 2B arazilerin yoğunlukta olduğu Göktürk'teki halkı ziyaret ettik. Arazilerin rayiç bedellerinin bin ile 3 bin lira arasında olmasının söz konusu olduğu bölgede vatandaşlar bekleyiş içinde. Yıllardır bölgede yaşayan vatandaşlarla yaptığımız konuşmada, yerli halkın yüzde 90'ının kendi arazisini alamayacağı ve arazisini satıp köyüne döneceği sonucu ortaya çıktı. Vatandaşlar, rayiç bedellerin çok yüksek olması durumunda müteahhitlerin de yatırım yapmak istemeyeceği kanısında.

Satılık 2B'de patlama

Bu arada 2B Yasası'nın Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından, ?satılık 2B arazisi' ilanlarının sayısı da yüzde 357 oranında artış gösterdi. sahibinden.com'da yer alan ilanlar incelendiğinde en çok satılık 2B arazisi ilanına sahip şehrin toplam 238 ilan ve 300 bin lira ortalama fiyatla İstanbul olduğu görülüyor. Ortalama 320 bin liradan satılan 125 arazi ile Beykoz birinci sırada yer alırken, Beykoz'u 34 arazi ve 750 bin lira ile Çekmeköy, 26 arazi ve 25 bin liralık fiyatla da Arnavutköy izliyor. Dördüncü sırada yer alan Sultanbeyli'de satılık 13 adet 2B arazisi ortalama 85 bin liradan alıcı beklerken, Sancaktepe dokuz, Pendik ve Şile ise yedi arazi ile listenin kalan kısmını oluşturuyor.

SAKARYA'DA 500 MİLYON LİRAYA TAM TEŞEKKÜLLÜ UYDU KENT

Fiyapı Kırıkkale'nin ardından Sakarya'da dev projeye başlıyor. 500 milyon liralık projede üniversite, hastane, ofis, AVM, otel ve 2 bin 500 konut bulunacak

İstanbul'da gerçekleştirdiği projelerin ardından Kırıkkale projesini devreye sokan Fiyapı, şimdi de Sakarya'da dev proje yapacağını açıkladı. Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, Sakarya'da 3 yıl önce satın aldıkları 356 bin metrekarelik arsada karma projeye başladıklarını belirterek, Fiyaka Sakarya projesi kapsamında ilkokul, lise, üniversite, 2 bin 500 konut, AVM, ofis ve otel yapacaklarını açıkladı. Bu dev yatırımı gerçekleştireceği arsaları 3 yıl önce 7.5 milyon liraya satın aldığını anlatan İnan, ?3 yıldır proje için çalışıyoruz. Arsaların imarı yoktu. 18 kurumdan ruhsat için izin aldık? dedi.

35 m2 daire 39 bin lira

Serdar İnan, yeni uydu kentler kurma hedefiyle geldikleri Sakarya'da inşa edecekleri konutlarda her kesime hitap edeceklerini belirterek, çok uygun fiyatlı ve lüks konutları proje bünyesinde yapacaklarını dile getirdi. Projede 35 metrekarelik stüdyo daireleri eşyalarıyla birlikte, dayalı döşeli olarak 39 bin liraya satacaklarını açıklayan İnan, ?Sakarya aynı zamanda bir öğrenci kenti. Bu daireleri öğrencilere yönelik tasarladık. Satın alanlar iyi bir yatırım yapmış olacak? diye konuştu. İnan, projede 400 metrekarelik 5+1 konutlara da yer vereceklerini altını çizerek, şu bilgileri verdi:

?Bu dairelerin fiyatı ise 1 milyon liraya kadar çıkacak. Stüdyodan 5+1'e kadar farklı büyüklükteki daireleri birbirinden bağımsız bir şekilde tasarlayacağız. Küçük daireleri belli bir bölgede büyük lüks daireleri ise başka bir bölgede konumlandıracağız. Bu sayede farklı yaşam tarzlarına olanak tanıyacağız.?

500 milyon lira yatırım

İnan, 39 bin liralık dairelerin fiyatının 70 bin liraya kadar çıkabileceğini söyleyerek, ?İnşaata temmuz ya da ağustos ayında başlamayı planlıyoruz. Ardından eylül ayında da konut satışlarına başlayacağız. Bu projede ön talep toplamayacağız. Tüm inşaatı da 30 ayda tamamlayacağız? açıklamasını yaptı. İnan, projeye yapacağı toplam yatırım tutarının ise 500 milyon lira olacağını söyledi.

İlkleri yapıyor

Fikret İnan, proje kapsamında yapacakları AVM'nin 9 dönüm üzerine 24 bin metrekare kullanılabilir alandan oluşacağını belirterek, 80 mağaza ve 30 ofisin bulunacağı komplekste sinema ve fast food grubu ve büyük perakende mağazaları olacağını kaydetti. Projede 5 yıldızlı bir otelin de bulunacağına dikkat çeken İnan, ?Oteli manzaralı bir yerde konumlandırdık. 8-10 katlı yüksekliği olacak. 200 normal, 22 suit, 2 tane de kral dairesi yer alacak? dedi. Proje planında hastane için de yer ayrıldığını vurgulayan İnan, ayrıca ilkokul ve lise de hayata geçireceklerini söyledi.

Özel üniversite kuruyor

Fikret İnan, kendisinin ticari hayata erken atılması nedeniyle eğitimini tamamlayamadığını belirterek, ?Bu nedenle projede üniversite kurmaya karar verdik. Ama bu konu bizim bilgimiz dışındaydı. Konunun uzmanlarından üniversitenin kuruluşu ve işleyişiyle ilgili destek aldık. YÖK'e de müracaatta bulunduk. 73 dönüm üzerinde Fikret İnan Vakfı'na bağlı kurulacak olan İnan Üniversitesi'nde, 5 fakülte, lisansüstü programlar, meslek yüksekokulu ve tüm öğrenciler için hizmet verecek Yabancı Diller Meslek Yüksek okulu bulunacak. Okulda 7 bin öğrenci eğitim verecek? dedi.

1048 konutluk Filife'I iptal etti

Fikret İnan, Esenyurt'ta yaşanan imar kısıtlaması nedeniyle 1048 konutluk Filife projesini tamamen iptal ettiğini belirterek, şunları söyledi:

?Esenyurt'ta 2 belediye anlaşamadı ama biz sıkıntı yaşıyoruz. Oradaki 1048 konutluk Filife projemizin yüzde 90'ını satmıştık. 410 daireyi geri aldık, 500 daireyi daha vatandaşa yüzde 20 fazlasını vererek geri alacağız. Bu durumda projeyi iptal ettik. Ödemeleri kasım ayında yapacağız.? İnan, bölgedeki gelişmeleri takip ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

?Bizden başka projeler de mağdur oldu ama maalesef onlarla bir araya gelemiyoruz. Eğer mayıs sonuna kadar sorun çözülmezse Esenyurt belediyesine dava açacağız. Çünkü projede 100 milyon dolar zararımız oldu. Fakat Esenyurt Belediyesi sorunun bizden kaynaklanmadığını ve bizim vatandaşları mağdur etmediğimizi açıklarsa dava açmaktan vazgeçeriz. Ama dava açmak zorunda kalır ve kazanırsak gelecek parayı da İnan Üniversite'sinde burslu okuyan öğrenciler için kullanacağım.?

Sıradaki kent Diyarbakır

Fikret İnan, yeni projelerinin devam edeceğini belirterek, Diyarbakır'da da karma birproje hayata geçireceklerini açıkladı. İnan, projede konut ofis ve AVM bulunacağını belirterek, ?Oraya yatırım yapıp diğer işadamlarının bölgeye gelmesini sağlayacağız? dedi.

Van'da çelik sistemle yapılan ilk okul açıldı

Akşan Yapı, Van'ın ilk çelik okulunu 2 ayda tamamlayarak eğitim ? öğretime hazır hale getirdi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın açılışını yaptığı okul şuanda Dağönü Köyü ve Yabalı mezrasından gelen 100 öğrenciye taşımalı eğitim veriyor. 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak inşa edilen, 320 öğrenci kapasiteli Yeşilsu Akşan Yapı İlköğretim Okulu, 8 derslikten oluşuyor.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay açılışta yaptığı konuşmasında, Van Denizi kenarındaki Yeşilsu Köyü'nde böyle bir okulun açılışını yapmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Narkule'den bir daireyi alan iki tatil kazanacak

Tepe İnşaat tarafından İstanbul Maltepe'de Narcity projesine komşu olarak hayata geçirilen Narkule projesinde yeni bir kampanya başladı. Yapılan açıklamaya göre 20 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında geçerli olan yaza özel kampanya kapsamında projedeki son daireler için Denizbank tarafından 48 ay süresince yüzde sıfır faiz avantajlı ödeme imkânı sunuluyor.

Bu krediyi kullanan ev sahipleri ayrıca 6 gece-7 gün Sheraton Çeşme'de tatilin ardından, 3 gece-4 gün Avrupa seyahatini de kazanacak.

Konutta % 1.05 faizle bahar havası estirecek

Bank Asya, konut finansmanında yeni bir kampanyaya imza atıyor. Yapılan açıklamaya göre firma ?Konutta Bahar Havası? adını verdiği kampanya ile müşterilerine 1.05'den başlayan kâr payı oranlarıyla konut finansmanı imkânı sağlıyor. Kampanyayla 12 aydan 36 aya kadar yüzde 1.05, 48 aydan 60 aya yüzde 1.10, 61 aydan 120 ay'a kadar yüzde 1.20 aylık kâr oranlarıyla konut finansmanı fırsatı sunuluyor. Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Beyaz, katılım bankalarının, 2011 yılında toplam konut finansmanlarının bir önceki yıla oranla, yüzde 49'luk bir büyüme gerçekleştirdiğini belirterek, ?2012 yılında da müşteri beklentilerine özel farklı konut finansmanı ürünlerimizi sunacağız? diye konuştu.

Zekeriyaköy'ün yeni butik projesi satışa çıktı

Zekeriyaköy'de yapımı tamamlanan ve satışına başlanan İroko Konakları, 12 bahçeli konuttan oluşuyor. Yapılan açıklamaya göre, Penta İnşaat'ın Temmuz 2011'de temelini attığı ve 2 bin 920 metrekare alanda hayata geçirdiği İroko Konakları'nın fiyatı 600 bin ile 800 bin dolar arasında değişiyor. B&B Mimarlık tarafından projelendirilen İroko Konakları'nda 274 metrekarelik 5+1, 224 metrekarelik 3+1 konutlar bulunuyor. Haziran 2012'de teslim edilecek olan İroko Konakları'nın dış kaplamasında kullanılan ve projeye adını veren ?İroko? ahşap dış cephe kaplaması doğal kokusu, estetik ve dayanıklı olmasıyla öne çıkıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber