Petkim 1 milyar dolarlık ihracat hedefliyor

Geçen yıl 834 milyon dolar ile tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşan Petkim, 2012'de 1 milyar dolar hedefi koydu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2012 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şirket, bu yılın ilk üç ayında yaptığı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 arttırdı.

Petkim'in 2012 yılı ilk üç aylık finansal sonuçları açıklandı. Geçen yılın ilk üç ayında 192 milyon dolar olan ihracat tutarı, bu yılın aynı döneminde 288 milyon dolara ulaştı. Petkim'in ihracatının toplam ciro içindeki payı, yüzde 43 seviyesine ulaştı. Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, ilk çeyrek finansal rakamlarını değerlendirdi. Dünyada petrokimya sektörünün 2011 yılının ilk çeyreğinde hızla büyüdüğünü, ikinci çeyrekten itibaren ise dünya ekonomisinde başlayan daralma sürecinin etkisi altında kaldığını hatırlatarak, ?Bu süreçte petrokimya ürünlerine talep hızlı ve sert bir şekilde düşerken fiyatlar sürekli geriledi. Ham petrol fiyatlarına bağlı olarak girdi ve enerji fiyatları yüksek düzeyde kaldı. Bu nedenle özellikle nafta bazlı üreticilerin kâr marjları azalarak negatife dönüştü ancak geçtiğimiz yıl dördüncü çeyrek sonuçlarına göre 2012 yılı birinci çeyreğinde nispeten iyileşme yaşandı.? dedi. Öztürk, petrokimya ürünlerine talebin düşmesinde Avrupa borç krizinin giderek derinleşmesi ve Euro bölgesindeki ekonomik istikrarsızlık, Çin'de enflasyon endişesi ve ekonominin soğutulması için kredilerin kısılması, Kuzey Afrika'da Mısır, Tunus ve Libya'da başlayıp diğer ülkelere de yayılan Arap Baharı'nın etkili olduğunu söyledi.

'KÖMÜRE İLGİ ARTIYOR'

Genel Müdür Öztürk, Ortadoğu'da ucuz hammadde ve enerji kullanan yüksek kapasiteli yeni tesislerle Uzakdoğu'da kömür başta olmak üzere her türlü enerji kaynağını ve hammaddeyi kullanan yeni kapasitelerle rekabet etmenin her geçen gün zorlaştığına dikkat çekti. Avrupa'da devam eden talep daralması ile Ortadoğu ve Avrupa ürünlerinin spot pazar durumundaki Türkiye'ye yönlendirildiğini anlatan Öztürk, bu durumun haksız rekabet oluşturarak yerli üretimi tehdit ettiğini vurguladı. Öztürk ayrıca son dönemde ABD'deki gelişmeler ve shalegas (kaya gazı)'ın giderek hammadde ve enerji kaynağı olarak kullanımının da sektördeki nafta bazlı üreticileri olumsuz etkilediğini ifade etti.

'İLK ÇEYREKTE 15 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPILDI'

Öte yandan Petkim'in cirosu, bu yılın ilk çeyreğinde ürün fiyatları ve satış miktarlarındaki artışın etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artarak, 1 milyar 206 milyon TL'ye ulaştı. Şirket, 2012 yılı ilk çeyreğinde kapasite artışı, planlı bakım ve üretimde verimlilik arttırmaya yönelik 15 milyon dolarlık yatırım harcaması yaptı. Öztürk, petrol fiyatlarındaki artış sebebiyle Petkim'in tarihinin en yüksek maliyetiyle üretim yaptırdığını kaydetti. Girdi fiyatlarında, önceki dönemlere göre kısmen bir gevşeme görüldüğünü anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber