'Okullardaki süt dağıtımı hem üreticinin hem de fabrikaların yüzünü güldürecek'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü 'Okul Sütü Programı' kapsamında ilköğretim okulu öğrencilerine süt dağıtımı yarın başlıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2012 10:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Proje kapsamında ülke genelinde 32 bin 574 okulda 7 milyon 200 bin öğrenciye 200 mililitrelik kutular halinde süt ulaştırılacak. Bahar aylarının doğum mevsimi olması ve otların çıkmasıyla birlikte piyasaya arz edilen sütte büyük artış olduğunu belirten Ulusal Süt Konseyi Üyesi, Yenişehir İznik Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Tuna, projeyle bir taşla birlikte iki kuş vurulacağını söyledi. Tuna, ?Her sene bu mevsimde süt fiyatları düşüyordu. Okullardaki süt dağıtımıyla üreticilerin zarara uğramasının önüne geçiliyor hem de işletmecilerin yüzü gülecek.? dedi.

Okul Sütü Programı uygulama esasları hakkında Bakanlar Kurulu kararı ve Okul Sütü Programı uygulama tebliğine göre gerçekleştirilen proje ana sınıfından beşinci sınıfa kadar ilköğretim okulu öğrencilerini kapsıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının ortaklaşa yürüttüğü 'Okul Sütü Programı'nın süt piyasasını hareketlendirmesi bekleniyor. Her sene bahar aylarında üreticilerle süt fabrikaları arasında yaşanılan kavgaların bu yıl yaşanmayacağı vurgulanıyor.

Ulusal Süt Konseyi Üyesi, Yenişehir İznik Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Tuna, 2012 yılı içinde yürütülecek projenin bir yandan öğrencilerin sağlıklı ve dengeli beslenmeye özendirip, süt içme alışkanlığının kazandırılmasını, diğer yandan da bahar aylarında süt fiyatlarının düşmesiyle zor anlar yaşayan üreticiye destek çıkılacağını dile getirdi.

"PROJE OLMASAYDI SÜTÜN LİTRE FİYATI 70 KURUŞA DÜŞECEKTİ"

Bahar aylarının ?doğum mevsimi' olması sebebiyle piyasaya arz edilen süt rekoltesinin arttığını anlatan Tuna şunları kaydetti: ?Hem doğumların artması hem de otların çıkmasıyla da birlikte süt verimi artıyor. İnekler bir yandan doğum yapmanın dinçliği, diğer yandan otların da çıkmasıyla bu aylarda daha fazla süt veriyor. Hal böyle olunca her sene bu mevsimde fabrikalar üreticiden aldığı sütün litre fiyatını düşürüyor. Üretici de bu aylarda çok zor anlar yaşıyordu. Şuanda okullardaki süt dağıtım projesi olmasaydı halen 80 kuruştan fabrikalara satılan sütün litre fiyatı 70 kuruşun altına inecekti. Her sene üretici olarak aynı sıkıntıyı yaşıyorduk. Hükümetin bu projesiyle hem üretici hem de fabrikaların yüzü gülecek. Bir taşla iki kuş birden vurulacak. Okullardaki çocuklarımızın sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasının yanı sıra üretici sütünün düşük fiyattan satmaktan kurtulacak ve fabrikalarda devlet gibi garanti bir müşteriye kavuşacak. Fabrikalar devletten aldığı paralarla da üreticinin ödemesini gerçekleştirecek. Okullardaki süt dağıtımı sektörü hareketlendirecek. Oysa her sene bu dönemde üreticilerle fabrikalar arasında fiyat tartışmaları yaşanırdı.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber