Özelleştirmenin yargıyla dansı

Haber Giriş : 05 Haziran 2005 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay'ın, araç muayene istasyonlarının ihalesini iptal etmesi ve davayı Anayasa Mahkemesi'ne göndermesi, ÖİB'yi yeni arayışlara yöneltti

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Danıştay'ın 613.5 milyon dolarlık araç muayene istasyonları özelleştirmesini Anayasa Mahkemesi'ne götürme kararı karşısında ne yapacağına karar vermek için seçenekler üzerinde çalışmaya başladı. Öne çıkan seçeneğin, ihalenin imtiyaz devri anlamına gelip gelmediği konusunda Danıştay'dan gelecek görüşü bekleme yönünde olduğu öğrenildi.

Danıştay 8. Daire'nin kararını "Türk Telekom, Seydişehir ve Erdemir gibi büyük özelleştirmelere hazırlanırken, araç muayene istasyonlarıyla ilgili karar çok kötü oldu" şeklinde değerlendiren ÖİB yetkilileri, istasyon özelleştirmesinde yol alınamamasının diğer projeleri de olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Yetkililer, "Hukuken süreç devam ediyor" derken, 10 Mayıs'tan bu yana alıcıların sözleşme imzası beklediğini hatırlattı.

Danıştay'ın süresi doldu
Danıştay kararının zamanlamasının da dikkat çekici pek çok özellik taşıdığı belirlendi. İdari Yargılama Usul Kanunu'na göre Danıştay, araç muayene istasyon ihalesinin imtiyaz taşıyıp taşamadığına ilişkin görüşünü 2 ay içinde vermesi gerekirken, bu süre geçen pazartesi doldu.

Makine Mühendisleri Odası'nın Karayolları Trafik Yasası'nın özelleştirmeyle ilgili 35. maddesinin iptali ve araç muayene istasyonu ihalesinin durdurulması talebiyle açtığı dava, Danıştay'da 29 Mart 2005'te karara bağlandı. Kararın Oda yönetimine tebliğ tarihi 2 Mayıs 2005 olduğu halde açıklama Danıştay'ın mütalaa süresinin dolmasından iki gün sonra (2 Haziran'da) yapıldı. Kamuoyu bu açıklamayla Danıştay'ın araç muayene istasyonu ihalesine dayanak oluşturan yasa hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürme kararı aldığını öğrendi.
İhaleyi gerçekleştiren ÖİB ise mahkeme kararına ancak hafta başında vakıf oldu. Davanın asıl tarafı olan Ulaştırma Bakanlığı'nın ise ÖİB'e gerekli bilgiyi zamanında aktarmadığı belirlendi.

MNG de dava açmış
Araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesinin iptaliyle ilgili olarak devam eden bir başka dava daha bulunuyor. MNG firmasının liderliğindeki girişim grubunun da Karayolları Genel Müdürlüğü'nce daha önce iptal edilen ihaleyle ilgili olarak Danıştay 8. Daire'de dava açtığı, davanın yine anayasaya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğü öğrenildi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber