Öğrencilerin üçte ikisi sınava karşı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Mayıs 2012 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversiteye hazırlanan 11 ve 12'nci sınıf 1.209 öğrenci arasında yapılan araştırmaya göre öğrencilerin yüzde 68'i giriş sınavlarının kaldırılmasını istiyor ancak merkezi sistemin yerine geçecek sisteme de güven duymuyor

SİBEL KAHRAMAN İstanbul

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sınavların ve dershanelerin kaldırılacağını söylerken üniversite sınavlarına hazırlanan gençler de sınavların kaldırılmasını istiyorlar ancak, merkezi sistem yerine geçecek sistemin de adaletli olacağına inanmıyorlar. New York Üniversitesi'nde Araştırma Yöntemleri Dersleri veren Doç. Dr. Selçuk Şirin ve Bahçeşehir Üniversitesi'nde Araştırma Dersleri veren Çağdaş Şirin tarafından yönetilen Veri Analiz ve Araştırma Kuruluşu İKSara'nın üniversiteye hazırlanan 11 ve 12'nci sınıf 1.209 öğrenci arasında yaptığı araştırmaya göre öğrencilerin yüzde 68'i üniversite giriş sınavlarının kaldırılmasını destekliyor. Ancak, üniversitelere başvurma noktasında yine merkezi sınav sistemini tercih ediyor.

Tek tek üniversitelere başvurma yöntemini yalnızca özel liselerde okuyanlar destekliyor.

Adayların yarıdan fazlası merkezi sistem yerine üniversitelerin belirleyecekleri kriterlerle yapılacak giriş sisteminin yanlı olacağını düşünürken, merkezi sistem yerine geçecek sistemin adaletli olacağına inanmıyor. Merkezi sınavların yerine gelecek sistemi adaletli bulmayanların oranı gelir seviyesiyle birlikte artıyor.

Dershaneye güveniyorlar

Öğrencilerin yaklaşık yüzde 40'ı dershanelerin özel liseye dönüştürülmesi fikrini olumlu buluyor. Dershaneye devam eden öğrencilere okul ya da dershane eşit koşullarda bir seçenek olarak sunulduğunda adayların büyük çoğunluğu dershaneyi okula tercih ediyor.

Araştırmaya göre dershaneye en fazla sırasıyla özel okul, Anadolu lisesi ve fen lisesi öğrencileri gidiyor. Dershaneye katılım yalnızca düz ve meslek liselerinde yüzde 50'nin altına düşüyor. Dershanelerin ücretsiz bir seçenek olarak okullara alternatif sunulması durumunda yalnızca özel liselerde okuyan öğrenciler kendi okullarını dershaneye tercih ediyor.

Dershanenin varolan okullara nazaran en çok tercih edildiği okul türleri sırasıyla Anadolu liseleri, düz liseler ve meslek liseleri.

Her 3 adaydan 2'si sınavda başarılı olmak için dershanelerin gerekli olduğuna inanıyor. Dar gelirli ailelerden gelen adayların yüzde 60'ı dershanelerin gerekli olduğuna inanıyor.

Rehberlik hizmeti dershaneden

Sınavda başarılı olabilmek için dershanelerin gerekli olduğunu düşünenlerin oranı fen lisesinde dahi yüzde 60'ın altına düşmüyor.

Dershaneye gitmeyen adayların yarıdan fazlası başarılı olabilmek için dershanenin gerekli olduğunu düşünüyor. Bu oran dershaneye gidenlerde yüzde 78. Adayların yüzde 75.7'si dershanelerin sınavın ötesinde hedef belirleme, zaman kullanımı ve sosyal ilişkiler gibi alanlarda da kendilerine yarar sağladığına inanıyor.

Adayların yüzde 53'ü rehberlik hizmetlerini okul yerine dershaneden alıyor. Rehberlik hizmetini dershaneden alanlar okuldan alanlardan 5 kat daha fazla. Gelir seviyesi düştükçe rehberliği dershaneden alanların oranı da artıyor.

Fen liselerine ek puan isteği

CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, üniversiteye giriş sınavlarında aldıkları ek puanları, kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanunla kaldırılan 1,1 milyon Anadolu, Fen ve Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisinin ek puan haklarının korunması amacıyla kanun teklifi verdi. Bu okullarda okuyan 1., 2., ve 3. sınıf öğrencilerine bu hakkın yeniden tanınması istendi.

Teklifin gerekçesinde, yeni sistemde mezun olunan okulun ağırlık puanı hesaba dahil edilirken, yeni sistemde bu uygulamadan vazgeçildiği anımsatıldı. Bu düzenlemeyle 1,1 milyon Anadolu, Fen ve Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisinin Seviye Belirleme Sınavı'yla kazandığı haklarının ellerinden alındığı kaydedilen gerekçede, ?Okullarında oldukça zor olan sınavlardan yüksek not almakta zorlanan Anadolu, Fen ve Sosyal lise öğrencileri, bu liselere göre daha kolay sınavları olan ve yüksek not alınması olasılığı daha fazla olan düz lise öğrencileri ile eşit hale getirilmişlerdir? denildi.

Gerekçede, şunlar kaydedildi: ?Aynı düzenlemeyle eklenen geçici bir maddeyle, halen meslek ve teknik liselerde okuyan öğrenciler, kendi branşlarında bir yükseköğretim kurumunu tercih etmeleri halinde eski kanun hükmü uygulanmaya devam edecektir. Yani halen bu okulların 1., 2. ve 3. sınıflarında okuyan öğrenciler için katsayı uygulaması devam etmekte ve kazanılmış hakları korunamamıştır. Meslek ve teknik lise öğrencilerinin kazanılmış hakları korunurken zorlu bir sınavdan geçerek Anadolu, Fen ve Sosyal liselerin halen 1., 2. ve 3. sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin hakları maalesef korunamamıştır. Teklifle, bu öğrencilerin de haklarının korunması amaçlanmıştır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber