Kene hareketliliğinin olduğu yerlerde Beç tavuğu çözümü

Orman ve Su İşleri Bakanlığı kenelere karşı kimyevi mücadele yerine biyolojik mücadele için Afyonkarahisar'a bin adet Afrika kökenli 'Beç' tavuğu gönderecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2012 12:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Beç tavuğunun hayvan hareketinin yoğun olduğu ve kene vakalarının görüldüğü köy ve kasabalara bir dişi bir erkek olarak dağıtılarak aynı zamanda üretimi sağlanacak.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını insanlara bulaştıran kenelere karşı kimyevi mücadele yerine biyolojik mücadeleyi tercih eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce, kanatlı yaban hayvanı üretimine hız verildi. Çalışmalar doğrultusunda tabiata her yıl binlerce keklik ve sülün gibi kanatlı yaban hayvan bırakılıyor. 2011 yılında 292 bin 796 adet kanatlı yaban hayvan tabiata bırakıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Afyon Bölge Müdürü Mehmet Kuşcu, kenelerle biyolojik mücadele kapsamında yapılan bilimsel araştırmalarda Afrika kökenli kanatlı hayvanlardan olan Beç tavuğunun, yaşadığı bölgelerde bu tür böcekleri fazlaca tüketmesi sebebiyle kene popülasyonunun azaltılmasında etkili olduğunun belirlendiğini söyledi.

Mehmet Kuşçu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yozgat Keklik Üretme İstasyonu'nda ilk kez 2011 yılında deneme maksatlı 2 bin 500 civarında Beç tavuğu üretildiğini belirterek, bin adedinin kene vakalarının yoğun olarak görüldüğü Çorum ve Yozgat'a gönderildiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber