Bakan Dinçer: Henüz taslak halindeki yönetmelikle ilgili tartışmalar anlamsız

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ortaöğretim kurumları yönetmelik taslağı ile ilgili, ?İçeriği ile ilgili yapılacak tartışmaların çoğunu anlamsız buluyorum. Çünkü bunlar bir karar değil. Bunun neresini düzelteceğim konusuna da asla girmek istemiyorum.? dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2012 12:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ömer Dinçer, Sincan İl Özel İdaresi İlköğretim Okulu'ndaki Okul Sütü Projesi töreninin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Dinçer, ortaöğretim kurumları yönetmeliği taslağına yönelik eleştirilerle ilgili değerlendirmeler yaptı.

Uzun zamandır genelge ve yönetmeliklerin gözden geçirilerek, bir sadeleştirme yapıldığını kaydeden Dinçer, ?Mesela, bir ay kadar önce özel öğretim kurumları yönetmeliğin yeniledik. Aşağı yukarı 9 yönetmeliği tek yönetmeliğe düşürdük. 500'e yakın maddeyi, toplam 43 madde halinde yeniden düzenledik.? dedi.

Bunda amacın hizmetleri daha etkin hale getirmek, düzenlemeleri basitleştirmek, formaliteleri azaltmak, vatandaş odaklı bir yapı kurmak olduğunu kaydetti.

Dinçer, şöyle devam etti: ?Bugün tartışmak olduğumuz ortaöğretim kurumlarının yönetmeliği de yine çok sayıda yönetmeliğin gözden geçirilerek sadeleştirilmesi ve tek yönetmeliğe indirilmesi ile alakalı bir çalışmadır. Ama bu çalışmada benim gördüğüm kadarıyla iki gündür yapılan tartışmalarda üç büyük yanlışlık var. Bunlardan biri maalesef bu sadeleştirme ve düzenleme yapılırken benim haberim olmadan bu ön taslak metin fikir alınmak üzere ilgili paydaşlara gönderildi. Yani uzun sözün kısası ve açıklıkla söylüyorum, bu taslağın bu şekle dönüştürülüp paydaşlara görüş almak üzere gönderildiğinden benim haberim yok. İkincisi maalesef kendilerine güvenip görüş almak üzere gönderdiğimiz ve henüz hazırlık aşamasında olan bu çalışmanın görüş bildirmek ve kanaatlerini bizimle paylaşmak yerine doğrudan doğruya medyaya aktarılması ile ilgili paydaşlarımız tarafından büyük hata yapıldı. Eğer biz paydaşlarımıza güvenemeyeceksek ve onlara herhangi bir konuda, henüz hazırlık aşamasında fikirlerini alma konusunda tereddüt yaşayacaksak, bu çok doğru olmaz kanaatindeyim. Bu açıdan şimdi yapılanın ciddi bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. Paydaşlarımız keşke kendilerine olan bu güvenimizi, medyaya bilgileri vermek yerine görüşlerini bize bildirseydiler ve böylesine bir tartışma içine girmemiş olsaydılar. ?

"YÖNETMELİK İLE İLGİLİ ŞU ANDA YAPILAN TARTIŞMALARI ANLAMSIZ BULUYORUM"

Üçüncü yanlışlık olarak, ?medyanın konuyu bir taslak olduğu bilinmesine rağmen verilmiş bir karar olarak kamuoyu ile paylaşması'nı gösteren Dinçer, ?Bu açıdan şimdi yönetmeliğin içeriği ile ilgili yapılacak tartışmaların çoğunu anlamsız buluyorum. Çünkü bunlar bir karar değil. Bunun neresini düzelteceğim konusuna da asla girmek istemiyorum. 'O doğru değil, bu eksik, bu fazlayız 'diye girmek istemiyorum. Sizden bir ricam var. Lütfen bu çalışmalarımızı tamamlayalım, görüşlerimiz olgunlaşsın ve bunu yayınlama safhasına geldiğimizde benden bunlarla ilgili bilgileri alın ve kamuoyuna o zaman uygulanacak konularla ilgili bilgi aktarmış olalım.? dedi.

"UYGULAMALARI BEKLEYİN VE SONUÇLARINI GÖRÜN"

Bir gazetecinin, ?4+4+4'de çocuk gelinlerin artacağına yönelik eleştiriler vardı. Bu taslağın da yine bu iddiaları güçlendireceği söyleniyor. Siz bu konuyla ilgili ne dersiniz?? şeklindeki sorusu üzerine Bakan Dinçer, ?Söyleyeceğim tek şey var. Uygulamaları bekleyin ve sonuçlarını görün. Çünkü normal şartlarda hukuken bu bahsettiğiniz şeyin olması söz konusu bile olamaz. Eğitimi zorunlu olarak 12 yıla çıkarmışsak 12 yıl boyunca, 18 yaşına kadar çocuklarımız okumak zorundalar. Türk Medeni Kanunu'nda çocuklarımızın evlenme yaşı belli. Bütün bu hukuki düzenlemeler varken, ayrıca toplum kültürü itibariyle biz yavaş yavaş çocuk gelin, çocuk işçi meselelerini çözmeye başlamışken bu tip tartışmaları toplum gündemine getirmeyi kasıtlı bir yaklaşım tarzı olarak görüyorum. Bunu açıkça söylemek isterim.? cevabını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber