Mal bildiriminde Akman kriterleri

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Mayıs 2012 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Eski RTÜK Başkanı Akman, mal bildirimlerini vermemesi ve aksatmasına rağmen, kanunu bilmediğini ve TBMM'nin uyarmadığını söyleyip soruşturmadan kurtuldu

TÜRKER KARAPINAR Ankara

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TCK'daki ?ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılmaz? düzenlemesine karşın, eski RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın, mal bildirimlerini düzenleyen RTÜK Kanunu ve 3628 sayılı Kanun hükümlerini ?bilmediği? ve TBMM Başkanlığı tarafından ihtarda bulunulmadığı için mal bildirimini geciktirdiği yönündeki savunmasını inandırıcı buldu. Başsavcılık, Akman hakkında takipsizlik kararı verdi. Akman hakkında verilen bu takipsizlik kararı, benzer soruşturmalarda ?Bana ihtarda bulunulmadığı için mal bildirimimi geciktirdim, mal bildiriminin ne zaman yapılacağını bilmiyordum? diyen bürokratların yargılanmaktan kurtulmasına da zemin hazırlamış oldu.

Türkiye'deki Deniz Feneri soruşturmasıyla bağlantılı 9 Nisan 2012'de verilen takipsizlik kararında Akman'ın mal beyanlarıyla ilgili savcılık tarafından suçlandığı konular ve yaptığı savunması özetle şöyle:

- Suçlama: 2005 mal beyanında bulunan Pursaklar ilçesindeki üç adet daire sonraki mal bildiriminde mevcut değil.

- Savunma: Sattım. Bu satışı bildirmek zorunda olduğumu bilmiyordum.

- Suçlama: RTÜK üyesi seçildiğinde kanunen sonlandırmak zorunda olduğu ticari faaliyetlerini sonlandırmamasına rağmen mal bildiriminde şirket ortaklıklarını beyan etmemek.

- Savunma: RTÜK üyesi seçildiğimde Almanya'da bulunan şirket hisselerinin devri için Mehmet Gürhan'a yetki verdim. Ancak Almanya'da bu işlem uzadı ve hisse devirleri gecikti. Bu gecikmeyi bilmediğim için mal bildiriminde şirketleri göstermedim.

- Suçlama: 2007 mal bildirimini 29 Mayıs 2008'de, 2008'e ait mal bildirimini ocak ayı içinde değil, 29 Mayıs 2008 ve 9 Ekim 2008 tarihlerinde gecikmeli olarak yapmak.

- Savunma: Ocakta verileceğini bilmiyordum. O yüzden yıl içinde beyanda bulundum.

- Suçlama: Uluslararası İletişim Haberleşme Basın Yayın Tanıtım Araştırma Geliştirme ve Danışmanlık Hizmetleri Limited Şirketi ortaklığını mal bildiriminde göstermemek.

- Savunma: Benim ve eşimin bahse konu şirkette hisseleri vardır. Ancak RTÜK üyeliğinden sonra bu hisseleri 27 Temmuz 2005 tarihinde Beyaz Holding Anonim Şirketi ve İsmail Karahan'a devrettim. Ayrıca 3628 sayılı Kanun'un 10. maddesine göre ihtarda bulunulmamıştır. Bu durumda soruşturulan suçun unsurları oluşmamıştır.

BİLMİYORMUŞ!

İlgili maddede, mal bildiriminde bulunmayana bildirimlerin verileceği mercilerce ihtarda bulunulması, ihtarın tebliğinden itibaren 30 gün içinde mazeretsiz olarak bildirimde bulunmayana 3 aya kadar hapis cezası verileceği belirtiliyor. 2007 ve 2008 yılları ocak ayında yapmayıp mal bildirimini geciktiren Akman'a bildirimi alacak olan TBMM Başkanlığı'nın herhangi bir ihtarda bulunmadığı anlaşıldı. Savunmasında, mal bildirimini her yıl ocakta vermesi gerektiğini ve mal varlığını süresinde bildirmemesine rağmen TBMM tarafından kendisine bir ihtarda bulunulmadığını söylemesi kanunları bilmesi beklenen eski RTÜK Başkanı'nı kurtardı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber