Devletin faaliyetleri Temmuz'da kamuoyuna açıklanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2005 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun, uygulamada sıkıntı yaratan bazı maddeleri yeniden düzenleniyor. Devletin faaliyetleri, bütün ekonomik ve mali gelişmeler, ikinci 6 aya ilişkin beklenti ve hedefler, Temmuz'da kamuoyuna açıklanacak.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve üzerinde çalışmalar devam eden değişiklik taslağında, öncelikle bütçe yeniden tanımlanıyor. Kanundaki "Bütçe, hükümetin mali işlemlerinin kapsamlı ve saydam bir şekilde görünmesini sağlar" ibaresinden "hükümet" kelimesi çıkarılıyor. Taslakta "Bütçe, mali işlemlerinin kapsamlı ve saydam bir şekilde görünmesini sağlar" ifadesine yer veriliyor.

Mevcut Kanundaki "orta vadeli program ve mali planın" yerini "orta vadeli bütçe çerçevesi kararı" alıyor.

Bütçede öncelikli işler olarak sayılan ve ödeneklerin bir bölümünün ertesi yıl da kullanımına imkan veren işlerin kapsamı da genişletiliyor.

Yeni taslakla devlet, ekonomik ve mali konularda daha şeffaf hale getiriliyor.

Yasa taslağına konulan bir maddeye göre, merkezi yönetim bütçe kanununun ilk 6 aylık uygulama sonuçları, devletin finansman durumu, ekonomik ve mali duruma ilişkin gelişmeler, ikinci 6 aylık döneme ilişkin beklentiler ve hedefler ile faaliyetler, Ekonomik ve Mali Durum Raporu ile kamuoyuna duyurulacak.

Devlet Planlama Teşkilatı da, kamu yatırımlarına ilişkin genel değerlendirme raporunu her yıl Mayıs ayı sonuna kadar kamuoyunun bilgisine sunacak.

Yeni düzenlemede, ön ödeme yoluyla avans işlemi de kolaylaştırılıyor.

Buna göre, harcama yetkilisinin uygun görmesi ve karşılığı ödeneğin saklı tutulması kaydıyla, ilgili kanunlarda öngörülen haller ile gerçekleştirme işlemlerinin tamamlanması beklenilemeyecek ivedi veya zorunlu giderler için avans vermek veya kredi açmak suretiyle ön ödeme yapılabilecek. Verilecek avansın üst sınırları bütçe kanununda belirlenecek.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber