Öğrencilerden ekonomiye trilyonluk katkı

Haber Giriş : 06 Haziran 2005 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eskişehir'de kurulu Anadolu ve Osmangazi üniversitelerinde öğrenim gören yaklaşık 40 bin öğrenci, eğitim, ulaşım, kültür, barınma, giyim ve sağlık gibi alanlardaki harcamalarıyla kent ekonomisine trilyonlarca lira katkı sağlıyor.

Osmangazi Üniversitesi (OGÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Macit Yaman, 2005 yılında 14 bin öğrencinin eğitim aldığı üniversitenin yeni kurulmasına karşın sürekli kendini yenilediğini ve açılan bölümlerle bilim dünyasına önemli katkılar sağladığını söyledi.

Üniversitenin yeni bilimsel projelerle öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarını günün koşullarına uygun olarak karşıladığını belirten Prof. Dr. Yaman, şöyle konuştu:

''Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerin yaklaşık yüzde 80'i kent dışından, yüzde 20'si de Eskişehir'den gelmektedir. Öğrencilerin, 2005 yılında kira, beslenme, giyim, sağlık, eğitim, ulaşım ve sosyal harcamalarının toplamı yaklaşık 110 milyon YTL (110 trilyon lira) olması tahmin edilmektedir. Bunun yanında üniversitenin geçen yılki döner sermaye bütçesi, 62 milyon YTL, katma bütçesi de 50 milyon YTL olarak gerçekleşmiştir.''

Prof. Dr. Yaman, üniversitenin 2005 yılı döner sermaye bütçesinin 96 milyon YTL, katma bütçesinin 75 milyon YTL, sağlık, kültür ve spor dairesi bütçesinin de 7 milyon YTL olduğunu ifade ederek, öğrencileri ve bütçeleriyle üniversitenin Eskişehir'e ekonomik katkısının bu yıl 288 milyon YTL olmasının tahmin edildiğini bildirdi.

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Barkana da üniversitenin, 2 bin 400 idari, bin 730 akademik personeliyle, örgün bölümlerinde kayıtlı 24 bin 500 öğrenci ve açıköğretim adıyla bilinen uzaktan eğitim sisteminde öğrenim gören 940 bin öğrenciye eğitim hizmeti verdiğini söyledi.

Örgün öğrencilerin yüzde 75'inin kent dışından yüzde 25'inin kent içinden üniversiteye geldiğini ifade eden Prof. Dr. Barkana, örgün bölümdeki öğrencilerle öğretim elemanları ve idari personelin tamamına yakınının yaşamını Eskişehir'de sürdürdüğünü bildirdi.

Bu kişilerin doğal olarak tüm harcamalarını Eskişehir'de yaparak kent ekonomisine büyük katkı sağladığını belirten Prof. Dr. Barkana, ''Üniversitenin kent ekonomisine genel katkısının bu yıl 230 milyon YTL olduğunu tahmin ediyoruz'' diye konuştu.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber