Üniversiteler anti-sosyal

Haber Giriş : 07 Haziran 2005 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilimsel atıf endekslerine giren yayınlara göre Türkiye, sosyal bilimler alanında sınıfta kaldı. Üniversitelerin ürettiği 12 bin 57 bilimsel yayından sadece 382'si sosyaldan çıktı.

Türk üniversiteleri sosyal bilimler alanında sefilleri oynuyor. Uluslararası bilimsel atıf endekslerine giren 12 bin makaleden sadece 382'si sosyal bilimlerden çıktı.

YÖK, uluslararası bilim karnesi niteliği taşıyan SCI (Fen Bilimleri Atıf Endeksi), SSCI (Sosyal Bilimler Atıf Endeksi) ve AHCI (Güzel Sanatlar Atıf Endeksi)'ye giren bilimsel yayınların alanlara göre dağılımını açıkladı. 2003 yılı kesinleşmiş yayın sayılarına bakıldığında Türk üniversitelerinin en başarılı performansı fen bilimleri ve sağlık alanlarında sergilediği görüldü. Bilimsel atıf endekslerine giren 12 bin 57 yayından 5 bin 973'ü fen bilimleri, 5 bin 468'i ise sağlık alanına ait oldu. Buna karşılık üniversiteler sosyal bilimler alanında hiçbir varlık gösteremedi. Vakıf üniversiteleri de dahil Türkiye'deki toplam 77 üniversite bilimsel atıf endekslerine sadece 382 makale sokabildi. Yani sosyal alanda üniversite başına düşen yayın sayısı 5 oldu.

29 üniversite '0' çekti

Sosyalde en başarılı üniversite Bilkent olurken, üniversiteden atıf endekslerine giren toplam 213 bilimsel makaleden 56'sı sosyal bilimlerden çıktı. İkinci sırada 48 makaleyle ODTÜ, üçüncü sırada ise 36'şar makaleyle İstanbul ve Ankara üniversiteleri yer aldı. 13 üniversite sosyal alanda 1 bilimsel makale yayınlarken, tam 29 üniversite '0' çekti. 0 çeken 'anti-sosyal' üniversiteler ise şöyle sıralandı: Atatürk, Fırat, Süleyman Demirel, Yüzüncü Yıl, Dicle, Osmangazi, Ondokuz Mayıs, Kocaeli, Pamukkale, Harran, Kafkas, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Maltepe, Muğla, Atılım, Bahçeşehir, Çağ, Haliç, İstanbul Ticaret, İzmir Ekonomi, Okan, Ufuk, Yaşar, Balıkesir, Galatasaray, Gazi Osman Paşa, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Niğde, Mimar Sinan Güzel Sanatlar.

Fen bilimlerinde şampiyon ODTÜ

Fen bilimleri alanında ise en başarılı üniversite ODTÜ oldu. Endekslere giren 5 bin 973 eserden 538'i ODTÜ'den çıktı. İkinci sırada 483 bilimsel makeleyle İstanbul Üniversitesi gelirken, sosyalde '0' çeken Atatürk Üniversitesi 332 makaleyle üçüncülüğe yerleşti. Fen alanında en kötü performansı gösteren üniversiteler ise Maltepe, Haliç, Okan, Ufuk ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar oldu. Bu üniversiteler fen bilimlerinde '0' çekerken, Çağ, İstanbul Ticaret ve Yaşar üniversiteleri de sadece 1'er bi-limsel makaleyle endekslere girebildi-ler. Sağlık alanında en iyi performansı gösteren üniversite, atıf endekslerine giren toplam 5 bin 468 bilimsel makaleden 616'sını üreten İstanbul Üniversitesi oldu. Hacettepe Üniversitesi 556 makaleyle ikinci, Ankara Üniversitesi 446 makaleyle ikinciliği elde etti. Bu alanda '0' çeken üniversite bulunmazken, son sıraları paylaşan üniversiteler ise 12 makaleyle Yeditepe, 9 makaleyle Maltepe ve 6 makaleyle Anadolu olarak sıralandı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber