Başbakan Erdoğan: Bayramlar milli ruh ve heyecanla kutlanacak

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bundan sonra 30 Ağustos ve 29 Ekim kutlamalarında cumhurun başı ve ordunun başkomutanı olması hasebiyle cumhurbaşkanının hem tebrikleri kabul edeceğini hem de resepsiyonları vereceğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Mayıs 2012 17:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, partisinin Yüreğir Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen Adana İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, son günlerde çok tartışılan resmi bayram kutlamalarının eskisi gibi olmayacağını kaydetti.

Resmi Gazete'de bugün yayınlanan bir yönetmelikle ilgili olarak kendilerini de üzen çok fazla spekülasyonlar yapıldığını aktaran Başbakan Erdoğan, "Ulusal ve resmi bayramlar ile kurtuluş günleriyle ilgili yönetmeliği biz yeniden belirledik ki, bu spekülasyonlara fırsat vermeyelim. Bu törenler daha önce 3 yarı yönetmeliğe göre yapılıyordu. Artık bu ortadan kalkıyor. En basit bir törende dahi bütün kamu kurumlarıyla çocuklarımız adeta günlerce seferber ediliyor, birbirinin tekrarı olan müsamereler tarzı gösteriler sergileniyordu. Bütün milletin malı olan 29 Ekim ve 30 Ağustos törenlerinin bütün yükü silahlı kuvvetlerimizin üstüne yıkılmıştı. Tarihimizin bu önemli dönüm noktaları sadece askeri yönleriyle öne çıkartılmış, zorunlu resmi törenlere mahkûm edilmiş onun gerisindeki milli ruh ve heyecan geri plana itilmişti. Ulusal ve resmi bayramlarımızın üzerindeki bu koyu resmi perdeyi askeri görüntüyü kaldırıyoruz." dedi.

"Bu etkinliklerin gerisindeki milli ruha ve heyecana uygun bir şekilde her vatandaşımızın kendini içinde bulacağı sadelikte bir düzenlemeyi bugün hayata geçirdik." diyen Erdoğan, "Hiçbir cazibesi olmayan müsamere şeklinde geçen kutlamalar yerine, kamu personelini ve çocuklarımızı yıpratmayacak daha sade daha özlü kutlamalar yapılacak düzenlemeler getirdik. Bu kutlamalarda bilimsel toplantı, konferans, sergi yarışma, tiyatro, halk oyunları gösterileri ve konserler gibi etkinliklere yer verilecek. Bundan sonra 30 Ağustos ve 29 Ekim'de hem cumhurun başı hem de başkomutan olması hasebiyle tebrikleri cumhurbaşkanı kabul edecek resepsiyonları da kendisi verecek. Demokratikleşme ve sivilleş yönünden önemli olan bu uygulamanın da hayırlı olmasını diliyorum. ? diye konuştu.

"DÖRT KIRMIZI ÇİZGİMİZ VAR"

AK Parti olarak 4 temel kırmızı çizgileri ve 3 temel ilkelerinin olduğunu aktaran Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle devam etti: ?Ben tek din kelimesini kullanmadım. Dört temel çizgimizin olduğun söyledim. Birincisi tek millet. Biz ayrışmaya, bölücülüğe ve bölünmeye karşıyız. Türküyle, Kürdüyle, Boşnakıyla, Arnavutuyla, Abazasıyla Çerkeziyle biriz, beraberiz. Yaratılanı yaratandan ötürü severiz. Ayrımcılık yok bizde. İkincisi tek bayrak dedik. Rengi şehidimizin kanıdır, hilal bağımsızlığımızın ifadesi, yıldızlar şehidimizin nişanesidir. Terör örgütü ve yandaşları bayrağımıza karşı hakarette yarışıyor. Üçüncüsü tek dil dedik, din değil dil dedik. Dördüncüsü ise tek devlet dedik. Devletin içinde devlete müsaade etmeyiz.?

Dört temel kırmızı çizgilerinin yanında üç ilkelerinin olduğunu açıklayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ?Üç ilkeye gelince etnik milliyetçiliğe hayır diyoruz. Ben Türküm ama tüm etnik kökendeki kardeşlerimi Allah için sever ve saygı duyarım. Aynı şekilde Kürt kardeşlerim de beni böyle sever. Bizde dinsel milliyetçilik de yok. Ben Müslümanım. Müslüman olmayana, Müslümana sağladığım kadar güvence sağlamakla mükellefim. Bu Hristiyan olur, Yahudi olur, Ateist olur, fark etmez. Bunlar birlikte kararlı bir şekilde bölgesel milliyetçiliğe hayır dedik. Bütün yatırımları batıya yap doğuyu koy bir kenara, olmaz. Biz bütün ülkeye hizmet göreceğiz. Teşvik paketi çıkardık, derdimiz ülkede kalkınmayı dengeye getirmek. 5 ve 6. bölgeler çok geri, buraları kalkındıracağız ki oralardan diğer bölgelere gidişleri engelleyelim. Bunları yaparken basit çıkarlarımızı düşünmedik.?

KİMSENİN TOPRAĞINDA GÖZÜMÜZ YOK

Türkiye'nin ne kimsenin toprağında gözünün olduğunu nede bir başka ülkenin iç işlerini karışma gibi bir isteğinin bulunduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, ?Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok, iç işlerini karışma gibi bir niyetimiz de yok. Biz Osmanlıdan aldığımız güçle, cesaretle mazlumlara, mağdurlara kucak açmış bir millet olarak aynı şekilde mağdurun mazlumun hakkını savunmaya devam edeceğiz.? şeklinde konuştu.

Türkiye genelinde 45. il kongresini yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, hedeflerinin haziran sonuna kadar kongreleri bitirmek olduğunu kaydetti. 44 ilde dostluk, dayanışma ve demokrasi içinde geçti kongremiz. Hizmet neferleri 'ben' demeden 'biz' diyerek hizmet yarışına girdi. Biz kimseye yüceden bakmadık bakmayacağız. Kibiri, böbürlenmeyi yanımıza yaklaştırmayacağız. Adana bizden hizmet bekliyor. 10 yılların telafisini bizden bekliyor, çekişmeye, tartışmaya girmeden diğerlerine benzemeden tahriklere boyun eğmeden hizmet üretmeye devam edeceğiz.? diye konuştu.

ADANA PROJELERİ

Adana ile ilgili projelerini de aktaran Erdoğan: ?Geçen yıl seçim mitingimizde size bazı sözler verdim. Güney çevre yolu ve demir yolunu yapacağımızı söylemiştim. Etüt çalışmaları bitmek üzere, bu yıl yolun yapımına başlayacağız. Adana'da metro usulsüzlüğün yolsuzluğun kılıfı olmuştur. Akıncılardan üniversite kısmını biz inşa edeceğiz. Ziya Paşa Bulvarı ve havaalanı kavşağına iki battı çıktı projelendirmiştik, bunları da bu yıl hizmete açacağız. Adana'ya bir stat sözümüz vardı inşallah yapacağız. Adana'ya spor salonu ve kapalı olimpik yüzme havuzunu kazandıracağız. Bunlar uluslar arası karşılaşmalara ev sahipliği yapacak tesisler olacak. Arazi sorunu çözülüyor bu yıl içinde inşaata başlayacağız. Havaalanına yeni gelen yolcu bölümünü açtık. Hayırlı olsun. 19 kilometre uzaklıktaki Çukurova havaalanıyla ilgili sözleşmeler tamamlandı, yer tespiti yapıldı, 3 yıla kadar bitirip bölgesel havalimanını hizmete sokacağız. İstanbul'u finans GAP'ı tarım merkezi Ceyhan'ı da enerji üssü haline getiriyoruz. Bunların yanında bin 550 yataklı şehir hastanesi yapıyoruz. Bu yıl içinde ihalesini yapıp inşasına başlayacağız. Bütün bu projeler Adana'da istihdama önemli katkı sağlayacak. İnşaatlar aşamasında binlerce kişi iş bulacak tamamlanmasının ardından farklı istihdam imkanı olacak.? ifadelerini kullandı.

ADANA'YA YAPILAN HİZMETLER

İktidarları döneminde Adana'ya yapılan bazı hizmetleri aktaran Başbakan Erdoğan şunları söyledi: ?Eğitimde 4 bin 252 adet derslik yaptık, Türkiye'de ise 170 bin oldu. 20 bin 134 bilgisayar gönderdik Adana'ya Türkiye'de bu sayı bir milyon oldu. Adana'da 654 adet bilgisayar teknolojileri sınıfı kurduk. 110 orta öğretim okuluna 10 milyon lira tutarında malzemeler verdik. Bunlar akıllı tahtalar ve tablet bilgisayarlar. ÇÜ bünyesinde 5 fakülte hizmete girdi. 30 bin metre kare alana uluslar arası standartlarda bir kongre merkezi kuruyoruz. Bu yıl içinde tamamlayıp yakında hizmete açacağız. ÇÜ'nün KKTC'de çeşitli bilim dallarındaki fakülteler ile yüksek okullarının yer alacağı bir kampus kuruyoruz. İlk defa Türkiye'den bir üniversite tıp fakültesi olmuş olacak. Adana'ya Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ni kazandırdık. Bu bize nasip oldu, diğerlerin hayali bunu kavrayamaz. Adana'ya 2 bin Kozan ilçesine de 500 yataklı yurt yapacağız. 2012 yılında bir milyon 173 bin 452 öğrenciye burs ve öğrenim kredisi veriyoruz. Üniversite öğrencilerine 2002'de 45 lira verilen burs miktarını gıda yardımıyla birlikte 440 lira yaptık. Mastır öğrencilerimize 520 lira, doktora öğrencilerine 780 lira veriyoruz. Adana ve Kozan adalet sarayını yaptık. Ceyhan'ı tamamladık o da yakında hizmete girecek. TOKİ aracılığıyla 11 bin 514 konut yaptık. 10 bin 290'nını tamamladık ve sahiplerine verdik. 253 kilometre bölünmüş yol yapılmıştı Adana'da daha önce, biz buna 124 km ekledik. Orman Bakanlığımız 9.5 yıl içinde 539 milyon tutarında yatırım yaptı. 50 yıldır hasretle beklenen Yedigöze Barajı'nı biz tamamladık. 370 bin dekar araziyi suya kazandırdık. Adana'da sulama projelerinin en önemlilerinden olan ve 53 köyde 75 hektar alanı sulayacak Yedigöze İmamoğlu sulama hattının inşası devam ediyor. ?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber