En tehlikeli uyuşturucu Türkiye'den geçiyor

Operasyonlarda elde edilen 'metamfetamin' maddesinde büyük artış yaşanıyor. İran'dan gelen bu madde Türkiye üzerinden Avrupa'ya çıkıyor.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 06 Mayıs 2012 07:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul narkotik polisinin son 4 ayda yaptığı 18 operasyonda 201 kilo metamfetamin uyuşturucu maddesi ele geçirildi. Türkiye'ye İran üzerinden geldiği tespit edilen metamfetamin, en tehlikeli uyuşturucu türü olarak biliniyor. Hitler'in de az uyumak için kullandığı bilinen metamfetamin ilk olarak 1919 yılında Japonya'da kimyacı Akira Ogata tarafından üretildi. II. Dünya Savaşı'nda askerlerin uyanık kalması için kullanıldı. Birkaç kullanımda bağımlılık yapan bu uyuşturucu türü, kısa sürede ciltte yaralar açıp dişleri döküyor. İstanbul Emniyeti'nin son yıllarda yaptığı operasyonlarda uyuşturucu türleri arasında metamfetamin yakalanma oranı giderek artış gösteriyor. 2009 yılından itibaren son üç yılda metemfatemin ile ilgili 93 operasyon yapıldı ve toplam 519 kilo 968 gram bu maddeden ele geçirildi. Metamfetamin İran'da üretiliyor ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya gönderiliyor.

Polisin yaptığı araştırmaya göre bu maddenin Türkiye'de kullanma oranı çok düşük. Bundan dolayı operasyonlarda yakalanan uyuşturucu taşıyıcılarından sadece 22'si Türk. İran'da yapılan metamfetamin yine İranlılar tarafından taşınıyor ve maddeyi yine en çok İranlılar kullanıyor. Yapılan operasyonlarda metamfetamin taşıyan 170 İran uyruklu kişi yakalanarak cezaevine konuldu. İran'da yaklaşık olarak 2 milyon bağımlının olduğu sanılıyor.

Operasyonlarda sekiz Japonya uyruklu şahsın yakalanması da dikkat çeken bir diğer nokta. Uzmanlar bunun nedeni olarak metamfetamin maddesinin en çok Japonya, Endonezya, Tayland gibi Uzakdoğu ülkelerinde yaygın olarak kullanılmasını gösteriyor. Nüfusun kalabalık olduğu bu yerlerde metamfetamin maddesinin açlık hissettirmemesi ve insana ekstra güç vermesi bu maddenin yaygın olarak kullanılma nedeni olarak gösteriliyor.

Bağımlı en fazla 10 yıl yaşar

Yapılan araştırmalara göre, metamfetamin satışına başlanıldığı yerde en hızlı yayılan uyuşturucu türü. Bu nedenle eroinden ve kokainden daha öncelikli kontrol altına alınması gerekiyor. Metamfetamin kullanmaya başlayan kişi bir veya iki kullanım sonrası bağımlı oluyor ve maddenin kimyasal bir uyuşturucu türü olması nedeniyle vücudu hızlı bir şekilde tahrip ediyor. Kullanıcıların ilk olarak dişleri çürüyerek dökülüyor, ciltlerinde yaralar, derin izler oluşuyor. Madde bir süre sonra karaciğeri tamamen iflas ettiriyor. Bağımlı bu maddeyi bulamadığı zaman vücudunu kaşıyarak parçalıyor. Kullanıcıların yaşama ömrü en fazla 10 yıl.

Korkutucu yükseliş

2009: 13 operasyonda 34 kişi yakalandı, 76 kilo 110 gram metamfetamin ele geçti.

2010: 36 operasyonda 90 kişi yakalandı, 106 kilo 591 gram metamfetamin ele geçti.

2011: 26 operasyonda 47 kişi yakalandı, 136 kilo 35 gram metamfetamin ele geçti.

2012: 4 ayda 18 operasyon yapıldı, 41 kişi yakalandı, 201 kilo 232 gram metamfetamin ele geçti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber