Fatih engelleri kaldırıyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 06 Mayıs 2012 10:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAFURE CANTURK MEHMET NAYIR

Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK, eğitimde fırsat eşitliği sağlanması için uygulanan Fatih Projesi'nde engelliler için çalışma başlattı. Engelli öğrenciler için "engelsizözel dizayn edilmiş" tabletler üretilecek

Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİ- TAK işbirliği ile yürütülen ve 4 yılda 17 milyon tablet ve akıllı tahtanın dağıtılmasını hedefleyen Fatih Projesi'ne engelli öğrenciler de dahil edildi. Projeyi engelli öğrenciler için yeniden tasarlayan uzmanlar, engelliler için yeni tablet ve akıllı tahta tasarımına başladı. Ayrıcas engelliler için özel e-içerik hazırlayacak firmalara davet gönderilerek bu yönde önemli bir adım atılmış oldu. Her engel grubu için ayrı ayrı dizayn edilecek projelerde, görme engelli öğrencilerin tabletlerine sesli içerik ve Braille alfabesi bulunan klavye kullanılacak. Böylelikle az görene çok konuşan tabletler sayesinde öğrenciler aynı bilgiyi diğer öğrencilerle aynı şekilde erişebilecek.

KABARTMA YAZI

Öğretmenlere kabartma yazıyı kullanabilme eğitimi verilmesini de planlıyor. Az gören engelliler için tabletlere, tahta üzerinde yapılan işlemlerin yansıtılabileceği bir sistem üzerinde çalışmalarına ağırlık veren uzmanlar, duyma engelliler için görsel öğeler ve ışıklandırmalardan yararlanan tasarımda diğer fiziksel engelliler için de yeni dizaynlar üzerinde çalışılıyor.

IŞIK ARTACAK

Uzmanlar, diğer fiziksel engelli öğrencilerin, bilgiye erişiminin kolaylaşması için etkileşimli tahta ve tabletler de kamera sistemi, seslendirme sistemi, daha fazla ışık olması konusunu da planlıyor. Öte yandan etkileşimli tahtaya ve tablete engeliler için yüklenen ve takılan programların kendiliğinden güncellenebilir olmasını da sağlayacak bir proje üzerinde çalışma yapıyor. Bunun yapılmasıyla birlikte projenin tüm yönleri tamamlanmış olacak.

Ergün Fatih'i Japonlar'a tanıtacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, önümüzdeki hafta Japonya seferine çıkmaya hazırlanıyor. Ergün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan teşvik paketi hakkında Japon yatırımcıları bilgilendirecek. Bakan Ergün, görüşmeleri sırasında Japon devleri Fujitsu, Sony, Panasonic ve Toshiba'yı Fatih Projesi'ne davet edecek. Bu firmalara "Fatih Projesi'ne katılın" çağrısı yapacak olan Bakan Ergün, Japonya'nın elektronik şirketlerine detayları anlatacak. Bir yandan da Türkiye'de yatırımı olan Toyota, Honda gibi Japon otomotiv firmalarından Türkiye'deki üretimlerini artırmalarını isteyecek olan Ergün, Nissan gibi Türkiye'de yatırımı olmayan Japon otomotiv firmalarını da Türkiye'de yatırıma davet edecek, otomotiv firmalarını 'yerli otomobile katılın' çağrısı yapacak. Ergün, Tokyo'daki temaslarının ardından, Türkiye'de yeni yatırımlar planlayan Toyota'yı ziyaret edecek. Toyota CEO'su ile görüşecek olan Ergün, Toyota'nın Hibrid teknolojilerini yerinde inceleyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber