Yıldırım çarpmaması için metalik eşyalardan uzak durun

Uzmanlar, bahar aylarında daha çok rastlanan yağışlı havalarda yıldırım çarpmasına karşın tedbirler alınması uyarısında bulundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2012 09:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıldırım çarpmaması için yağışlı havalarda metalik eşyalardan uzak durulması gerekiyor. Açık arazide bulunuluyorsa kesinlikle ağaç altı, bayrak ve telefon direkleri gibi yüksek objelerin kenarına sığınılmaması alınacak tedbirler arasında. Cep telefonu ile de gök gürültülü yağış varsa açık alanda iken görüşülmemesi de tedbirler arasında yer alıyor.

Kayseri Meteoroloji 7. Bölge Müdürü Ali Özkır, baharın gelmesiyle etkisini gösteren yağışlı havaların sel, toprak kayması ve yıldırım çarpması gibi üzücü olaylara da neden olduğunu ifade etti. Mayıs ayının yağmurlarla başladığını aktaran Ali Özkır, vatandaşların yağışlarla birlikte bazı tedbirleri de alması gerektiğini belirtti. Özkır, her bahar aylarında yaşanan üzücü olaylardan birisinin yıldırım çarpması olduğunu ve özellikle açık arazide bulunanların bu nedenle hayatlarını kaybettiğini anlattı. Yıldırım oluşmasında meteorolojik şartların yanı sıra yer yüzeyinin durumu da çok önemli olduğunu vurgulayan Özkır, ?Yüksek binalar, ağaçlar ve metalik eşyalar gibi iyonlaştırıcı malzemeler yıldırım oluşumu için uygun koşullar hazırlar.? dedi.

Ali Özkır, yıldırım çarpmasına karşın can ve mal kaybını en aza indirebilmek amacıyla alınması gereken basit tedbirleri şöyle sıraladı: "Yüksek bina ve yapılarda (minare gibi) paratoner (yıldırımsavar) kullanılmalı. Yıldırım riski olan havalarda ağaç, bayrak ve telefon direkleri gibi yüksek objelerden uzak durulmalı. Metalik eşyalardan uzak durulmalı ancak otomobillerin lastikleri yalıtkan olduğu için otomobil içleri güvenli yerlerdir. Açık arazide iseniz yere çömelerek oturun, kesinlikle yere yatmayın. Su üzerinde iseniz derhal karaya çıkmaya çalışın. Şemsiye gibi sivri metal içeren eşyaları kullanmayın. Açık arazide gruplar halinde durulmamalı. Elektrikli eşyaları fişlerinden çekin mümkün olduğunca kullanmayın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber